Knapp seger för IFK Malmö

IFK Malmö fortsätter sin vana trogen i division 1-fotbollen genom att hysa in poäng hemma i Malmö. Tre nya av denna vara blev det när laget vann kamratderbyt mot gästande Värnamo på sin tempoära hemmaarena Malmö Stadion.

"Di gules" seger skrevs till 2-1 (1-1) efter två synnerligen spektakulära mål av "liraren" Zoran Jovanovic. Men så värst mycket mer än de tre poängen var inte IFK-tränaren Jonas Danielsson nöjd med.

– Vi gör en ruggigt dålig match, ändå vinner vi. Speciellt den första halvleken var allt annat än bra. Vilket fick till följd att spelarna fick sig en riktig avhylning under pausvilan, sade Jonas Danielsson till ifkmalmo.com.

Så sant. De första 45 minuterna var allt annat än bra för "kanariefåglarnas" vidkommande. Försvarsspelet gav ett mycket darrigt intryck, tempot var lågt och passningsspelet var under långa stunder snudd på obefintligt.

Detta till trots tog IFK ledningen i den 42:e minuten. Daniel "Bato" Jovanovic hittade storebror Zoran som elegant via Värnamo-målvakten Björn Åkessons vänstra stolrot behärskat rullade in 1-0.

– Det var nästan parodi att vi tog ledningen, med tanke på det usla spel vi presterat. Jag kunde knappt hålla mig för skratt när jag såg Zorans skott gå in, fortsatte Jonas Danielsson.

Innan Zorans fullträff hade där inte inträffat alltför mycklet av värde i matchen. Värnamo var nästintill lika dåligt som IFK Malmö.

Smålänningarna reste sig emellertid snabbt efter det snöpliga bakängesmålet och en och halv minut senare var kvitteringen ett faktum sedan Freddy Söderberg hittat rätt med en frispark, en si sådär sex-sju meter in på IFK Malmös planhalva.

En frispark som inte såg alltför märkvärdig ut när det srglade förbi ett passivt IFK-försvar och en totalt ställd hemmakeeper Magnus Ringdahl.

– Kan hända det såg lite billigt ut. Men samtidigt var den väldigt lurigt slagen, ansåg Jonas Danielsson.

Efter pausvilan skaffade sig IFK Malmö ett rejält övertag. Spelglädjen var tillbaka och hemmalaget visade upp en helt annan rörlighet i passningsspelet.

Lön för mödan fick "di gule" i den 54:e minuten när inhopparen Jimmie Hermansen hittade Zoran Jovanovic med ett väl avvägt inlägg.

Zoran tog emot bollen inne i straffområdet och snurrade upp tre Värnamo-försvarare innan han med en kylig yttersida placerade bollen i Björn Åkessons vänstra burgavel. Ett riktigt klassmål.

– Visst, Zoran gör två mål och avgör matchen för oss. Ändå är jag inte tillfredsställd med hans insats. Vi har rätt att begära mer av honom, fortsatte Jonas.

Efter 2-1-målet hade sedan IFK ett antal riktigt bra chanser att öka på sin ledning. Under den andra aktens 20 inledande minuter borde IFK stängt den här matchen mot ett Värnamo som såg betydligt segare ut ju längre matchen led.

Dock inte värre än att gästerna kunde sätta in en sista stöt under den drygt sex minuter långa stopptiden. Värnamo hade bland annat ett friläge där Magnus Ringdahl tvingades till en reflexräddning på mållinjen.

Segern innebar att IFK Malmö befäster sin position på den övre halvlan. Laget har samlat ihop 16 poäng och har häng på andraplatsen, den som leder upp till superettan.

Hur pass högt tittar ni i tabellen, Jonas?

– Det kanske kan låta lite tråkigt. Men först och främst är det kontraktet som ska säkras. Vi får inte glömma bort att vi är en nykomling. Men visst, kan vi slå Skärhamn på lördag ser läget intressant ut.

IFK Malmös matchvinnare Zoran Jovanovic anser att laget kan vara med och utmana i toppstriden.

– Den kapaciteten har vi även om vi kanske inte övertygade direkt mot Värnamo, summerade Zoran, som också utsågs till IFK Malmös bästa spelare.

Ett val som Jonas Danielsson förmodligen inte skrev under på den här gången. men gör man som Zoran två mål och ser till att poängen blir kvar i Malmö var utmärkelsen allt annat än orättvis.

– Vi kräver mer av hela laget än vad vi visade prov på i dag. Tränar man som vi fem till sex pass i veckan blir man som tränare lite besviken på att inställningen inte är den bästa. Den var enligt min mening under all kritik i dag. Vår attityd måste bli bättre om det ska bli några poäng uppe i Skärhamn på lördag, avrundade Jonas.

Text: Stefan Hegenius

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK VÄRNAMO
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-1
Scorefull: 2-1
Arena: Malmö Stadion
Crowd: 330
Referee: Martin Olsson, Karlskrona, Joakim Karlsson, Karlskrona, Bujar Fetiu, Malmö
Goal: 1-0 (42) Zoran Jovanovic, 1-1 (43) Freddy Söderberg, 2-1 (54) Zoran Jovanovic
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Zoran Jovanovic
Awaympv: Björn Åkesson
Hometeam Squad: Magnus Ringdahl

Blerim Mullici
Michal Aksamit
Niklas Hansson
Ahmedin Sudic

Joakim Persson
Zoran Jovanovic
Srdjan Remetic
Magnus Bönnemark

Daniel Jovanovic
Jörgen Svensson
Hometeam Sub: Jimmie Hermansen (Srdjan Remetic 46)
André Grabowski (Magnus Bönnemark 76)
Azeem Razwan (Jimmie Hermansen 85)
Edin Cakovic
Niclas Jeppson (målvakt)
Awayteam Squad: Björn Åkesson

Kingsley Amuneke
Martin Maletic
Patrik Mildaeus
Tommy Petersson

Marcus Clewåker
Henrik Johansson
Joel Löw
Linus Malmborg

Freddy Söderberg
Marcus Nobell
Awayteam Sub: Isa Demir (Linus Malmborg 67)
Niklas Hult (Marcus Nobell 67)
Adnan Kahrimanovic (Henrik Johansson 74)
Rasmus Högberg
Tobias Englund