Sent mål stoppade IFK Malmö i MM

Många sekunder var det inte som återstod då ett reservbetonat IFK Malmö åkte på rena kallduschen i MM-fotbollen. Vintrie IK från femman gjorde 1-0 på stopptid och därmed var det respass för "di gule" redan i den andra omgången.

Helt överraskande var det inte. För efter slutsegern 2004 har inte IFK Malmö vunnit en enda match i Malmömästerskapet. 2005 blev man utslagna av Prespa Birlik (sexan), 2006 av Bunkeflo FF (femman) och alltså samma visa i år.

– Det räcker egentligen med att säga ordet uselt, för det var det rent ut sagt. Spelarna lägger ner så mycket tid på det här, men kan ändå inte visa mer hjärta för sig själv och sina lagkamrater, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

De flesta hade börjat ställa in sig på straffar när klockan tickade in på stopptid. Särskilt målvakten i IFK Malmö Niclas Jeppson som inte alls var beredd på att få ett avslut emot sig så sent i matchen och dessutom från 35 meter.

Vintries Tobias Liljewall var dock inte sen att utnyttja chansen som uppstod sedan Jimmie Hermansen tappat bollen vid mittplan. Liljewall såg luckan och lobbade in den i Jeppsons bortre hörn.

– Vad ska man säga? Det var inget bra ingripande, det kan jag knappast påstå. Men faktum var att den prestationen var synonym med de flestas insats i den här matchen, förklarade Jonas Danielsson.

Och visst var det så. Under den första halvleken skapade IFK Malmö inte en enda klar målchans, men särskilt hett bakåt osade det bara vid något enstaka tillfälle, så 0-0 i halvtid var tämligen rättvist.

Det blev något bättre under de avslutande 45 minuterna för "gulingarnas" vidkommande. Pressen mot Vintrie-målet ökade allteftersom tiden gick och det var inte alls långtifrån att det hade blivit nätkänning.

André Grabowski hade öppet mål i en 57:e minuten och Robin Nilsson Bogdanovic var helt fri i den 72:e minuten. Men så mycket mer skapade egentligen inte IFK Malmö som hade förtvivlat svårt att komma till avslut.

– Det kvittar vad motståndaren heter. Vi kan inte bara ställa ut skorna och tro att vi ska vinna ändå. Detta var bänkfolkets chans att glänsa lite extra, men det var definitivt ingen som tog den, betonade Jonas Danielsson.

De bästa spelarna i IFK Malmö gick nästan uteslutande att hitta bland dem som hade hämtats från U-laget.

Med ett undantag. Joakim Persson, mittfältaren som är avstängd i söndagens division 1-match mot Västra Frölunda, spelade med ett stort hjärta i 90 minuter och visade att han verkligen ville vinna den här matchen.

U-lagsspelarna då? Cliff Berger, som var med om att vinna guld i pojk-SM 2003 är sedan en dryg månad tillbaka i klubben och var stabil i försvaret tillsammans med Guner Alievski. Övertygade gjorde även inhopparna Dzevad Nezirevic och Edis Djugumovic.

– Jag är nöjd med vad de yngre presterade, men enormt missnöjd med vad samtliga reserver gjorde på planen. Man får bara hoppas på att de har självkritik och tänker över sin insats ordentligt, avrundade IFK-tränaren Jonas Danielsson.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: VINTRIE IK
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 1-0
Arena: Hyllie IP
Crowd: 89
Referee: Zoran Pavlovic, Malmö, Johan Bergqvist, Malmö, Zoran Manojlovic, Malmö
Goal: 1-0 (90+1) Tobias Liljewall
Homewarning: Andreas Persson
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: Joakim Persson
Hometeam Squad: –
Hometeam Sub: –
Awayteam Squad: Niclas Jeppson

Guner Alievski
Cliff Berger
Philip Brandgård
Azeem Razwan

Jimmie Hermansen
Joakim Persson
Jeton Krasniqi
André Grabowski

Edin Cakovic
Robin Nilsson Bogdanovic
Awayteam Sub: Edis Djugumovic (Jeton Krasniqi 46)
Karim El hage (Azeem Razwan 46)
Dzevad Nezirevic (Edin Cakovic 63)
George Safi
Tobias Rosenlind