IFK Malmö glänste mot Norrby IF

Semesterfotboll? Nej, knappast. Farhågorna som nykomlingen IFK Malmö hade före vårepilogen mot Norrby IF kom helt av sig och istället var det en högklassig division 1-fotboll av "di gule" som kunde vinna enkelt med hela 5-1 (2-1).

Siffror som förde upp IFK Malmö till en femteplats i tabellen och efter en riktigt bra vårsäsong är man därmed bara fyra poäng efter tvåan Qviding FIF som ligger på den andra direktplatsen till Superettan.

– Vi är så här bra. Det har varit djupa dalar ibland, men de tre senaste matcherna har varit stabila. Vi hade nog vunnit mot Carlstad också om inte planen liknat en simbassäng, sade Jimmi Olsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com

Med det spelet som "gulingarna" presterade mot Norrby är det knappast oförtjänt att man ligger däruppe i toppen och har klart häng på de framförvarande lagen med halva serien kvar att spela.

Det var faktiskt inte tal om någon tidig semester även om Jimmi Olsson, något orättvist, tyckte att det såg segt ut på de flesta håll under de första 20 minuterna och att de så långt inte fanns mycket att glädja sig åt.

0-1 kom ologiskt i den 14:e minuten. Nicklas Karlsson i Norrby fick fritt spelrum och kunde pricka in bollen från 20 meter. Ett skott som IFK-målvakten Magnus Ringdahl, som var skymd, inte hade en chans att ta.

– Vi såg oerhört tunga ut, precis som det gjort på träningarna i veckan, men strax efter deras ledningsmål så lyfte vi, fick extra energi och då vi gjorde tre snabba mål så kändes det tryggt, menade Jimmi Olsson.

Faktum var att Norrby gjorde mål på sitt första avslut i matchen och fram till deras ledning hade IFK Malmö haft full kontroll på händelserna. Skjutit några skott strax utanför, men utan att få till det riktigt.

Några minuter efter Norrbys mål blev det ännu bättre fart på IFK Malmö som sedan kunde spela ut ordentligt med en fantasifull och variationsrik anfallsfotboll.

31-årige anfallaren Jörgen Svensson hade först en nick som smet strax utanför och därefter ett skott i stolpen efter inlägg av Ali Jasim, innan målskyttet lossnade på allvar för både honom och "di gule".

 • 1-1 (26): Jörgen Svensson satte pannan till vid den bortre stolpen efter ett långt inlägg av Magnus Bönnemark.
 • 2-1 (40): Jörgen Svensson igen. Den här gången så slog Daniel "Bato" Jovanovic en passning från halva plan till Svensson, som tog ner bollen perfekt och rullade in den kyligt bredvid målvakten Niklas Bryngelsson.
 • 3-1 (46): Vad hände? Blott 22 sekunder in på den andra halvleken så gjorde Blerim Mullici 3-1. Först avancerade han längs vänsterkanten, tog ett par steg in, tunnlade högerbacken Kristoffer Alfredsson och avslutade i det bortre krysset.
 • 4-1 (56): En ny delikatess. Zoran Jovanovic fick en djupledsboll av lillebror Daniel, var sedan fri 25 meter från mål, fintade bort målvakten Niklas Bryngelsson och lade den enkelt i mål.
 • 5-1 (58): Blerim Mullici chippade bollen över målvakten efter att ha blivit framnickad av Jörgen Svensson.

  Och resultatet var dessutom klart i underkant. Jörgen Svensson hade sammanlagt tre heta chanser förutom sina mål, Robin Nilsson Bogdanovic två, Zoran Jovanovic två och Blerim Mullici en chans.

  Tvåmålsskytten Blerim Mullci var glad över de tre poängen, men retade sig samtidigt lite över att han inte tog chansen att göra ytterligare ett. För visst skulle han ha nätat då han var fri på målvaktsreturen efter Zoran Jovanovics skott i den 34:e minuten.

  – Skönt att få göra de två målen efter att ha missat ett sådant läge från två meter. Jag hängde lite med huvudet under resten av halvleken, men fick ny energi av de andra spelarna som peppade mig i pausen, sade Blerim Mullici.

  Han höll med om att hans båda mål var snygga, men att han gjort bättre tidigare i år.

  – Godkänt var det, men min halva bicykleta borta mot Skövde var häftigare. Och målet mot Qviding var det också hög klass på så samtliga mål den här säsongen har faktiskt varit ganska vackra.

  Många var det som var bra i IFK Malmö. Två tvåmålsskyttar hade man i Jörgen Svensson och Blerim Mullici, kreativt spel var det av både Zoran och Daniel Jovanovic, Joakim Persson var duktig på mitten och försvarsspelet var stabilt.

  Eller som Jimmi Olsson, IFK-tränaren, valde att se på det hela.

  – Det var en av våra bättre matcher och ingen spelare föll ur ramen, så jag tycker mer att man ska framhålla laget som en enhet. Vi behövde ju den här storsegern för att rätta upp vår dåliga målskillnad.

  Efter drygt två och en halv månads spel i division 1 Södra är det nu två veckors vila för IFK Malmö. Den 21 juli ska det spelas en träningsmatch mot danska BK Frem och den 29 juli börjar serien igen med ny match mot Norrby IF.

  – Uppehållet kommer lägligt då vi behöver vila och hitta ny energi till hösten. Det har varit en del skavanker som nu får tid att läka och förhoppningsvis kan vi komma pigga till omstarten, avrundade IFK-tränaren Jimmi Olsson.

  Text: Michael Lindholm

  Hometeam: IFK MALMÖ
  Hometeam form: 4-4-2
  Awayteam: NORRBY IF
  Awayteam form: 4-4-2
  Scorehalf: 2-1
  Scorefull: 5-1
  Arena: Malmö IP
  Crowd: 407
  Referee: Magnus Ahlsén, Linköping, Bujar Fetiu, Malmö, Jonas Andersson, Malmö
  Goal: 0-1 (14) Nicklas Karlsson, 1-1 (26) Jörgen Svensson, 2-1 (40) Jörgen Svensson, 3-1 (46) Blerim Mullici, 4-1 (56) Zoran Jovanovic, 5-1 (58) Blerim Mullici
  Homewarning: Ahmedin Sudic, Zoran Jovanovic
  Home sent of: –
  Homempv: Jörgen Svensson
  Awaympv: Nicklas Karlsson
  Hometeam Squad: Magnus Ringdahl

  Ali Jasim
  Philip Brandgård
  Niklas Hansson
  Ahmedin Sudic

  Magnus Bönnemark
  Joakim Persson
  Zoran Jovanovic
  Daniel Jovanovic

  Jörgen Svensson
  Blerim Mullici
  Hometeam Sub: Robin Nilsson Bogdanovic (Zoran Jovanovic 63)
  Azeem Razwan (Ali Jasim 79)
  Dzevad Nezirevic (Blerim Mullici 79)
  Michal Aksamit
  Niclas Jeppson (målvakt)
  Awayteam Squad: Niklas Bryngelsson

  Kristoffer Alfredsson
  Mikael Meomuttel
  Fredrik Bryngelsson
  Gustav Nordmark

  Rares Bota
  Peter Carlson
  Nicklas Karlsson
  Jimmy Arnesson

  Martin Simonsson
  Martin Hansson
  Awayteam Sub: Jonathan Fhager Karlsson (Mikael Meomuttel 59)
  Carl Svensson (Martin Hansson 63)
  Yashar Garayeli (Jimmy Arnesson 83)
  Erik Johansson
  Mersudin Palalija (målvakt)