IFK Malmös spurt avgjorde

Topplaget IFK Malmö släppte på koncentrationen och höll på att tappa två viktiga poäng borta mot Carlstad United BK. Då steg Blerim Mullici och Martin Prahl fram och såg med två snabba mål till att "di gule" vann med 4-2.

Sju minuter in på den andra halvleken gjorde IFK Malmö 2-0 och då Carlstad United dessutom fick en utvisning sex minuter senare så verkade allt klart. Men tabelltrean slarvade, tappade till 2-2, för att sedan komma tillbaka starkt i slutminuterna.

– Vi visade kamp och moral då vi klarade av att ta oss samman ytterligare en gång. Samtidigt så ska man ju inte slå sig till ro bara för att man har två måls ledning med tio minuter kvar, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Det blir alltså allt mer uppenbart att man har ett lag som hör hemma i den absoluta toppen av serien. Segern mot Carlstad var "gulingarnas" femte raka och nu närmar man sig Qviding FIF som bara är två poäng före på den andra uppflyttningsplatsen.

Sedan några omgångar tillbaka är snacket om att klara sig kvar lagt på hyllan. Nu har man börjat tala öppet om toppstrid och visst finns det fog för det även om det inte var något höjdarspel som presterades i den här matchen.

– 8-2 mot topplag i de två senaste matcherna och då har vi ändå inte spelat så bra som vi kan göra. Zoran Jovanovic har ju egentligen inte varit på topp i någon av matcherna, förklarade Jonas Danielsson.

Det fanns dock en anledning till att Zoran Jovanovic inte kunde prestera sitt yttersta varken mot Västra Frölunda IF eller Carlstad United.

Under veckan före Frölundamatchen så besvärades han av en grov förkylning. Och redan innan matchstart mot värmlänningarna så kände han av en lättare bristning i baksidan av det vänstra låret.

Det blev därför bara 45 minuter för Zoran Jovanovic den här gången. Men han hade ändå ett finger med i spelet i samband med 1-0-målet i den 26:e minuten. Zoran passade till Blerim Mullici som sköt direkt i mål i det bortre hörnet.

Ett mål som inte kom särskilt logiskt. Fram till att Mullici nätade var hans skott som smet centimetern utanför det enda som IFK Malmö hade skapat. Carlstad hade inte haft mer fram tills målet, men styrde händelserna på planen.

– Fram till målet hade vi inte mycket att glädjas åt, Det var tamt, vi hade ett "alibiförsvar" som inte gick in i dueller och när vi väl gjorde det så var inte hjärtat med, betonade IFK-tränaren Jonas Danielsson

Snacket i halvtid fick avsedd verkan då det var ett aggressivare och hungrigare IFK Malmö som kom ut på planen.

Och i den 52:e minuten kom 2-0-målet. En långboll från inhopparen Philip Brandgård gick till Blerim Mullici. Blerim tog sig fram längs kortlinjen, slog ett kort inlägg mot bortre stolpen, en back nickade bort till Daniel "Bato" Jovanovic som avslutade kyligt.

Utvisningen på Carlstad Uniteds Patrik Werner, som inträffade i den 58:e minuten då han gick hårt till mot IFK-målvakten Magnus Ringdahl, trodde säkert de flesta skulle bli avgörande för matchen.

IFK Malmö hade ett antal utsökta lägen att utöka ledningen, medan Carlstad United verkade som ett slaget lag.

Men med mindre än tio minuter kvar av ordinarie tid så nickade Pär Eriksson in reduceringen. Och då Erik Vennberg spurtade loss och slog in kvitteringen till 2-2 tre minuter senare var det fördel Carlstad.

Det tog dock bara ett anfall för IFK Malmö, som hade satt in Martin Prahl och Robin Nilsson Bogdanovic att återta initiativet. Joakim Perssons frispark hittade ut till Blerim Mullici. Blerim var sedan helt fri, men hade en snäv vinkel då han satte 3-2 i det bortre hörnet i den 85:e minuten.

Fyra minuter senare så var det dags igen. Carlstad United hade i anfallet innan varit nära en kvittering, men missade och istället så kunde Robin Nilsson Bogdanovic friställa Martin Prahl som bredsidade in 4-2-målet.

– Det var en bra prestation. De hade tur i Malmö där vi skulle ha vunnit och vi hade lite tur här, så marginalerna jämnade ut sig precis som de brukar göra, påpekade IFK-tränaren Jonas Danielsson.

Efter en blek första halvlek så lyfte sig Ali Jasim när han fick lämna sin högerbacksplats och gå upp på innermittfältet.

Han var tillsammans med målvakten Magnus Ringdahl, som svarade för den ena fina räddningen efter den andra och definitivt inte kan lastas för något av målen, andra halvleks bästa IFK-spelare.

Sett till hela matchen var tvåmålsskytten Blerim Mullici bäst i stark konkurrens med innermittfältaren Joakim Persson.

Med dagens två mål så gick Blerim Mullici upp i delad skytteligaledning med Jörgen Svensson. Båda har nu gjort åtta mål på 16 omgångar så det råder inget tvivel om att "di gule" har ett vasst anfallspar.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: CARLSTAD UNITED BK
Hometeam form: 4-5-1
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 2-4
Arena: Tingvalla IP
Crowd: 420
Referee: Denan Cisic, Värnamo, Anders Jansson, Huskvarna, Mattias Larsson, Kristinehamn
Goal: 0-1 (26) Blerim Mullici, 0-2 (52) Daniel Jovanovic, 1-2 (81) Pär Eriksson, 2-2 (84) Erik Vennberg, 2-3 (85) Blerim Mullici, 2-4 (89) Martin Prahl
Homewarning: Patrik Werner 2, Alin Vigariu, Andreas Sjöstedt, Jacob Feltsten
Home sent of: Patrik Werner
Homempv: Pär Eriksson
Awaympv: Blerim Mullici
Hometeam Squad: Gustav Johansson

Jacob Feltsten
Andreas Sjöstedt
Dan Wingskog
Christian Johansson

Mathias Wahl
Erik Jernberg
Erik Vennberg
Patrik Werner
Alin Vigariu

Pär Eriksson
Hometeam Sub: Fredrik Törnqvist (Mathias Wahl 64)
Igor Utkovic (Alin Vigariu 64)
Daniel Wester
Simon Ericsson
Jani Tuomala (målvakt)
Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

Ali Jasim
Srdjan Remetic
Niklas Hansson
Ahmedin Sudic

Magnus Bönnemark
Joakim Persson
Zoran Jovanovic
Daniel Jovanovic

Jörgen Svensson
Blerim Mullici
Awayteam Sub: Philip Brandgård (Zoran Jovanovic 46)
Martin Prahl (Ali Jasim 83)
Robin Nilsson Bogdanovic (Magnus Bönnemark 83)
Azeem Razwan
Niclas Jeppson (målvakt)