Nilsson: Varför bli omtyckt av alla?

Eftersom jag efter förra årets säsong gjorde bokslut för min tränarkarriär så har jag inte mycket att tillägga efter årets korta inhopp.

Jag lärde mig tidigt som tränare att det är ingen idé att försöka bli populär eller omtyckt av alla spelare eller ledare. Fotbollen är märklig eftersom den väcker så mycket känslor hos alla inblandade.

Samma personer som har ansvarsfulla jobb och fattar rationella beslut under sin arbetstid, kan några timmar senare i sina olika roller inom fotbollen uppträda och säga saker som de aldrig skulle göra på sina arbetsplatser.

Vad är det för primitiva egenskaper hos personer som kommer fram så fort man får kontakt med fotbollen i någon form? Detta gäller ledare, spelare och publik.

Alla människor har synpunkter på fotboll, vare sig det gäller taktik, laguttagningar, träningar med mera. Detta även om personen i fråga aldrig har gått en tränarkurs, eller "dämpat en mjukglass" på fotbollsplanen.

Varför visar man aldrig samma respekt för Svennis som till exempel för en läkare?

När jag nu för sista gången har möjlighet att framföra synpunkter så måste jag ta upp hur dagens tränare och media har förvandlat fotbollen till något märkligt teoretiskt spektakel…

Varje dag matas vi med en massa klyschor om taktiska genidrag, en massa sifferkombinationer och löjliga påståenden att de olika spelformationerna är avgörande för en matchs utgång.

Jag kan garantera att fotbollstränare på 30-40-50-60-talet inte var idioter. Men tränarna gömde sig inte bakom en massa floskler om 4-4-2 eller 4-3-3, eller svängde sig med en massa termer, som press och understöd, löpvägar, passningsskugga med mera.

Om en person ställer frågan vad som menas med press och understöd till tio tränare eller spelare, så är jag övertygad om att han eller hon får lika många olika svar på vad som menas med detta uttryck.

Skälet till de olika svaren är att det är en fras som man lärt sig och det låter som om man kan fotboll om man pratar det fikonspråk som används inom dagens fotboll.

Den enkla sanningen inom fotbollen förr som nu, är att kan Du inte springa, har Du inte ork att springa, vill Du inte springa så hjälper ingen taktik i världen ett lag. I all sin enkelhet är fotbollen den mest komplexa sport som finns.

Skälet till detta är att man spelar på en stor yta och i 360 grader. Allt detta gör att det blir många olika moment och beslut som en spelare hamnar i under en match och som ingen tränare eller taktik kan förutse.

Sedan må tränarna ha hur många välfyllda pärmar som helst. Efter att ha haft förmånen att träffa och se hur många välkända tränare jobbar i utlandet, kan jag garantera att det inte pratas så mycket taktik som i Sverige.

Därför lyssna inte på alla självutnämnda experter som sitter i TV och försöka inbilla Er en massa trams före och efter matcherna. Nej, njut istället av den fantastiska teaterföreställning som varje match innebär. Till skillnad från teatern så vet Du aldrig hur slutet blir i en fotbollsmatch.

Vill avslutningsvis tack alla spelarna i Håkanstorp/IFK Malmö som ställde upp på mina idéer efter sommaren.

Naturligtvis har jag gjort några felbeslut i laguttagningarna och under matcherna, men jag är övertygad om att Ni har känt att jag alltid försökt göra det bästa för laget.

Jag vill också skänka några tankar till två personer som tyvärr gick bort under senaste månaderna. Två personer som ledde mig in på damfotbollen, Tore Larsson i Limhamn och Arne Öhlander i IFK. Två personer som brann för damfotbollen.

Med anledning av deras bortgång är här ett utdrag ur en dikt innehållande tankar som vi alla bör fundera över.

SLOW DANCE
You better slow down.
Don´t dance so fast.
Time is short.
The music won´t last.
Ever lost touch,
Let a good friendship die
Cause you never had time
To call and say, " Hi"
You´d better slow down.
Don´t dance so fast.
Time is short.
The music won´t last.
When you run so fast to get somewhere
You miss half the fun of getting there.
When you worry and hurry throught your day,
It is like an unopened gift…
Thrown away.
Life is not a race.
Do take it slower
Hear the music
Before the song is over.

Med vänliga hälsningar
Erling Nilsson, avgående tränare i IFK Malmö