Ung målvakt till IFK Malmö

Två matcher har det redan hunnit bli. Det är dock först nu som papperna är i ordning för den lovande målvakten från Malmö FF, 19-årige Festim Bytyqi, som under 2008 ska slåss om en plats i division 1-klubben IFK Malmös startelva.

Eftersom de senaste årens förstemålvakt Magnus Ringdahl har varit borta, först blev han sjuk och nu är han på skadelistan, har Festim Bytyqi fått stå samtliga 180 minuter i de träningsmatcherna som "di gule" har spelat.

– Det är en klart intressant målvakt och han har gjort bra ifrån sig i de två matcherna han har spelat. Han är bollskicklig med fötterna, väldigt reaktionssnabb och helt enkelt en bra skolad målvakt, säger Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com

Längden då? Han är bara 178 centimeter.

– Vi hade förstås inte haft något emot om han hade varit tio centimeter längre. Det är dock något som vi förstås får acceptera och att han är kort är faktiskt inget som vi har märkt av hittills.

Strax efter att serien tog slut stod det klart att reservmålvakten Niclas Jeppson inte skulle fortsätta i "di gule".

Efter att ha provat några olika alternativ däribland Helsingborgs Södra BIS:s Charlie Fält och Lilla Torg FF:s Robin Armandt föll IFK Malmös val på Festim Bytyqi från Malmö FF:s ungdomsled. 19-årige Bytyqi som under 2007 främst fick stå i MFF:s U21-lag.

– Det var inget fel i det, men nu tycker jag att jag är mogen att spela A-lagsfotboll och då är division 1 en bra början. Jag följde IFK Malmö ganska mycket ifjol och det var roligt att se hur de släppte fram den ena unga spelaren efter den andra, säger Festim Bytyqi.

Längden är heller inte något som stör nämnvärt för Festim Betyqi. Han anser istället att luftrummet är en av hans främsta styrkor som målvakt. Det gäller bara att han ser till att läsa av spelet tillräckligt snabbt.

– Med min längd får jag således jobba lite extra för att komma rätt på inläggen.

Han har för övrigt också fått besked om han ännu inte har växt färdigt.

– Man får förstås lita på vad läkaren säger. Han trodde jag skulle kunna bli två till tre centimeter längre och det gör faktiskt en hel del om man är målvakt. Det är bara att hoppas på att han har rätt.

Under torsdagen kom övergångshandlingen in till Svenska Fotbollförbundet och därmed är Festim Bytyqi "gulingarnas" spelare de närmaste två åren. Spelklar är han lagom till MM-matchen mot Hyllie IK den 20 mars.

– Skönt att ha fått det överstökat och att han kan spela för oss i MM. Det hade inte varit bra annars eftersom Magnus Ringdahl är skadad för tillfället och då hade vi bara haft U-lagsmålvakterna tillgängliga, konstaterar tränaren Jonas Danielsson.

Fakta/Festim Bytyqi

Ålder: 19 år.
Position: Målvakt.
Familj: Mamma, pappa, två systrar och en bror.
Yrke/utbildning: Fotbollsgymnasiet med inriktningen handel och administration vid Malmö Borgarskola.
Längd: 178 cm.
Vikt: 72 kg.
Klubbar: Kosova IF (1996-2000), Malmö FF (2001-2007), IFK Malmö (2008-).
Intressen: Umgås med vänner, samt musik i alla former. Lyssnar, sjunger och skriver egna låtar.
Varför IFK Malmö? Jag följde IFK Malmö ganska mycket ifjol och det var roligt att se hur de släppte fram den ena unga spelaren efter den andra. Det är också A-lagsfotboll, inte i B- eller U21-laget, som jag vill spela och då tycker jag att IFK Malmö i division 1 är en bra nivå för mig att utvecklas på.