IFK Malmö släppte till bakåt

Under fjolåret var det defensiven som inte klaffade för IFK Malmö. Det är också där de största problemen ännu finns hos "di gule" efter 2-2 (1-1) i lördagens träningsmatch mot division 2-klubben Höllvikens GIF.

Med bara tre veckor kvar till seriestarten i division 1 är det således fortfarande en hel del som inte fungerar för IFK Malmö. Ett oavgjort resultat mot Höllviken var definitivt inte vad man hade hoppats på, även om det var rättvist sett till hur matchen gestaltade sig.

– Det är ganska mycket till att jobba med. Tyvärr är det värst med defensiven där vi absolut inte får släppa in två mål mot Höllvikens GIF, sade Jonas Danielsson, besviken tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Under inledningen var det IFK Malmö som var bäst. Zoran Jovanovic, som gjorde sin blott andra match för året efter en två veckor lång semester, satte också ett marskott i mål från 30 meter redan innan det hade spelats tio minuter.

Den ledningen stod sig dock inte särskilt länge. Fyra minuter senare kom det gula försvaret helt fel i positionerna och Jörgen Mellberg, tidigare i Kulladals FF, kunde skicka in kvitteringen utifrån kanten.

Med nästan 24 minuter spelade av den andra halvleken tog Höllviken ledningen. Christoffer Holter, son till den före detta storspelaren Göran Holter, fick stå helt ren inne i straffområdet och göra 2-1.

– Vi var alldeles för ihåliga i försvarsarbetet. Många tycker att det är roligt att anfalla, men man måste tycka att det är lika roligt att försvara sig om man ska lyckas på fotbollsplanen, konstaterade Jonas Danielsson.

Han har gjort det många gånger förr och efter lördagens match efterlyste IFK Malmö-tränaren åter ett större engagemang av sina spelare.

– Det som vi strävar efter är att täta till där bak och då måste man underkasta sig, verkligen ta skitjobbet och offra sig för varandra. En för alla och alla en för är det som gäller och det undantagslöst .

Knappa kvarten före slutet kom dock kvitteringen. Efter ett snyggt anfall hamnade bollen hos Måns Sörensson. Måns passade till Magnus Bönnemark som elegant chippade in 2-2-målet som också skulle visa sig bli matchens sista.

Ska man hitta några ljusglimtar i IFK Malmö får det bli ett stundtals bra anfallsspel, de två målen, samt att man trots allt slapp lämna Höllviken med en förlust.

– Vi hade många bra kombinationer framåt på ett till två tillslag som vi gjorde bra. Det var väl dock i stort sett det enda som vi kan vara nöjda med i den här matchen, sade Jonas Danielsson.

Den absolut hetaste gula målchansen förutom de som det blev mål på hade Måns Sörensson. Han var fri, rundade HGIF-målvakten Marcus Eskilsson, men hade en för snäv vinkel och skottet gick strax utanför.

Mittbacken Ivan Milosevic, som årsdebuterade tidigare i veckan i U-laget, gjorde på lördagen sin första A-lagsmatch sedan återkomsten till IFK Malmö. Och debuten var helt okej även om det syntes att han har en bit kvar till toppformen efter handledsskadan.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: HÖLLVIKENS GIF
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-1
Scorefull: 2-2
Arena: Höllvikens IP, konstgräs
Crowd: 50
Referee: Niklas Olsson, Ystad, Christer Sandgren, Klågerup, Toni Kacaniklievski, Malmö
Goal: 0-1 (10) Zoran Jovanovic, 1-1 (14) Jörgen Mellberg, 2-1 (69) Christoffer Holter, 2-2 (76) Magnus Bönnemark
Homewarning: Jörgen Mellberg, Martin Pedersen
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: –
Hometeam Squad: –
Hometeam Sub: –
Awayteam Squad: Festim Bytyqi

Dan Mårtensson
Ivan Milosevic
Philip Milenkovic
Joakim Svensson

Magnus Bönnemark
Joakim Persson
Zoran Jovanovic
Viktor Larsson

Måns Sörensson
Blerim Mullici
Awayteam Sub: Daniel Jovanovic (Viktor Larsson 49)
Ahmedin Sudic (Joakim Svensson 72)
Edis Djugumovic (Zoran Jovanovic 72)
Dzevad Nezirevic (Blerim Mullici 88)
Magnus Ringdahl (målvakt)