Lojt IFK Malmö vidare i cupen

Det räckte inte ens med ordet uselt för att beskriva insatsen när IFK Malmö på onsdagen besegrade tre divisioner lägre placerade Svedala IF med minsta möjliga marginal, 1-0 (1-0), i Svenska Cupens första omgång.

– Pinsamt är ordet som genomsyrar hela den här matchen. Det var så illa att man skäms och vi får vara glada över att vi överhuvudtaget lyckades vinna, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Han hade således inte alls mycket till övers vad de gula spelarna presterade eller snarare inte presterade ute på Anderslövs konstgräs.

– Vi hade sagt till spelarna att sätta fart på bollen och bestämma händelseförloppet. Det skulle vara ett professionellt uppträdande trots att vi mötte ett division 4-lag, men vi föll in i gamla synder. Hade vi satt bollen på ett till två tillslag hade det blivit stora siffror.

Ett mål med endast två spelare borta, Måns Sörensson och Jörgen Svensson, är förstås alldeles för bedrövligt mot ett division 4-lag.

Detta mål kom dessutom redan i den nionde minuten efter att Svedala misslyckats med att nicka bort ett inlägg. Strax utanför straffområdet nådde bollen lagkaptenen Joakim Persson som drog till med ett markskott.

– Det var en av få bra prestationer i matchen. Han fick bollen och satte den i mål direkt på första tillslaget. De flesta spelarna drar normalt den 25 meter över i en sådan situation, konstaterade Jonas Danielsson.

Fram till ledningsmålet hade det sett någorlunda ut i IFK Malmö. Efter målet var det däremot rena natta.

– Vi kunde ha gjort 2-0 tio minuter efter det första målet. Mål där och matchen hade i praktiken varit avgjord, men istället för att bara trycka dit den skulle det göras så snyggt som möjligt.

De gula spelarna verkade inte ens intresserade av spela fotboll. Man satte inte till ordentligt i närkamperna, hade dålig rörelse både med och utan boll, samt när chanser väl uppstod var skärpan i avsluten under all kritik.

– Det var som om spelarna struntade i det. På alla plan var det nonchalant och det var inte många minuter i matchen som jag kunde se tillstymmelse till engagemang från något håll, suckade Jonas Danielsson.

Problemet att få spelarna engagerade till matcher mot mindre kvalificerat motstånd har funnits i IFK Malmös trupp under de senaste åren.

– Vi har för många humörspelare i truppen. Man ska inte behöva vara beroende av det, utan man har ett jobb som ska skötas till punkt och pricka, ingenting annat. Det är förstås tråkigt att man ska behöva upprepa det gång på gång.

Men någonting måste väl kunna göras?

– Det är klart att vi jobbar på att få de motiverade. Tyvärr finns det dock inget bra recept för det att köpa på apoteket för då hade jag självklart gjort det för längesedan.

Svedala var heller inte alls oävet. Serkan Yalcin, som under de första ungdomsåren spelade i IFK Malmö, oroade på några snabba omställningar och kunde mycket väl ha nätat om han hade fått till avsluten.

– De slet på ett beundransvärt sätt och ska ha allt beröm. Det var faktiskt bara en ytterst marginell skillnad mellan lagen och det enda positiva som vi ska ta med oss var att vi vann matchen, sade Jonas Danielsson.

Efter en sådan här bedrövlig prestation var det inte en enda spelare i IFK Malmö som kunde få ett godkänt betyg.

– Vi ska inte framhålla någon som var på planen. Det var de som satt på bänken utan att bli inbytta som var bäst, alltså var det Dzevad Nezirevic, Srdjan Remetic och målvakten Festim Bytyqi, menade IFK-tränaren.

Onsdagens insats gjorde att Jonas Danielsson såg ännu mer fram emot träningsmatchen mot Superettanklubben Jönköpings Södra IF, som på söndag kommer ner till Malmö, för spel på Hästhagens IP.

– Jag är ganska övertygad om att vi kommer att göra en bra match mot dem. Det brukar vi nästan allt göra mot kvalificerat motstånd och det är väl det som talar för att det trots allt kommer att bli en bra säsong.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: SVEDALA IF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 0-1
Arena: Anderslövs IP, konstgräs
Crowd: 60
Referee: Jörgen Berggren, Malmö, Bujar Fetiu, Malmö, Nabil Fakhro, Malmö
Goal: 0-1 (9) Joakim Persson
Homewarning: Ertan Neziri, Serkan Yalcin
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: Joakim Persson
Hometeam Squad: Niklas Malmberg

Jacob Ohlsson
Axel Olsson
Jim Ringgenberg
Zebastian Jönsson

Harry Hansson
Andreas Mårtensson
Billy Jensen
Erik Olsson

Faruk Senli
Serkan Yalcin
Hometeam Sub: Ertan Neziri (Harry Hansson 5)
Admir Useinovski
Albert Spiljak
Driton Memedoski
Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

Dan Mårtensson
Ivan Milosevic
Philip Milenkovic
Ahmedin Sudic

Magnus Bönnemark
Joakim Persson
Edis Djugumovic
Daniel Jovanovic

Zoran Jovanovic
Blerim Mullici
Awayteam Sub: Joakim Svensson (Dan Mårtensson 53)
Viktor Larsson (Edis Djugumovic 57)
Dzevad Nezirevic
Srdjan Remetic
Festim Bytyqi (målvakt)