Så här är förutsättningarna

På lördag ska allt avgöras i division 1 Södra. Toppstriden, där FC Trollhättan vinner serien och Östers IF ser ut att få kvala, är i stort sett avgjord. I kampen om ett nytt kontrakt står det däremot mellan fyra lag, däribland IFK Malmö.

För att det ska vara lättare att följa slutomgången redogör ifkmalmo.com i detalj för vad som gäller. Den verkliga ödesmatchen spelas på Vapenvallen i Huskvarna mellan Husqvarna FF och IFK Malmö, men det spelas fler intressanta matcher.

Omgången i sin helhet (avspark 15:00): IFK Värnamo – Västra Frölunda IF, Husqvarna FF – IFK Malmö, FC Trollhättan – Carlstad United BK, Torslanda IK – Motala AIF, Malmö Anadolu BI – Norrby IF, Lindome GIF – Östers IF, Skövde AIK – Skärhamns IK.

Sedan förra omgången står det klart att FC Trollhättan vinner serien och går direkt upp i Superettan. Östers IF ska heller inte kunna missa kvalplatsen med tre poäng och 17 måls försprång på tredjeplacerade Carlstad United BK.

Striden om ett nytt kontrakt står i första hand mellan IFK Malmö, Norrby IF, Husqvarna FF och Skärhamns IK. Lindome GIF kan också bli indraget, men har tre poäng och 13 mål tillgodo på Norrby, som är det enda hotet under nedflyttningsstrecket.


IFK Malmö (11:e lag på 27 poäng och målskillnaden 38-58) klarar sig kvar vid:
 
* Seger mot Husqvarna FF.
* Oavgjort, förutsatt att inte Norrby IF eller Skärhamns IK vinner (med tre måls marginal eller mer). Om IFK Malmö hamnar på exakt samma målskillnad som Skärhamn klarar sig "di gule" kvar på inbördes möte (seger med 3-2 i Malmö).

Norrby IF (12:e lag på 26 poäng och målskillnaden 37-48) klarar sig kvar vid:

 
* Seger mot Malmö Anadolu BI, samtidigt som IFK Malmö förlorar eller spelar oavgjort.

Husqvarna FF (13:e lag på 25 poäng och målskillnaden 24-35) klarar sig kvar vid:

* Seger mot IFK Malmö, samtidigt som Norrby IF förlorar eller spelar oavgjort. Skärhamns IK får också maximalt vinna med elva mål mer än Husqvarna, även om det är högst osannolikt att det scenariot skulle kunna inträffa.

 
Skärhamns IK (14:e lag på 25 poäng och målskillnaden 36-59) klarar sig kvar vid:
 
* Seger med minst 3-0 mot Skövde AIK, samtidigt som Husqvarna FF-IFK Malmö slutar 0-0 och Norrby IF inte vinner. Om Husqvarna-IFK Malmö blir 1-1 krävs det seger med minst 4-1. Man kan även klara sig vid vinst med tolv mål eller mer än Husqvarna.

FOTNOT. Bilderna i montaget är tagna av Lennart Månsson/Bildbyrån & Viktor Ljungström 2008.