En målrik och svängig match utspelades på lördagen mellan IFK Malmös P95 och Lunds BK. Matchen i distriktsmästerskapet slutade hela 5-5 (2-2), ett resultat som var rättvist, men som inget lag ska vara nöjt med.

IFK Malmö hade flera viktiga spelare borta från spel i lördagens öppningsmatch i distriktsmästerskapet däribland halva mittfältet, Lukas Dahlström (bortrest), Patchicco Diallo (knä) och Safet Besic (avstängd). Utöver dessa mittfältskuggar saknades anfallaren Nigel Jackman (knä) samt målvakten Nils Löfberg (bortrest) som var alldeles fenomenal i den sena matchen på torsdagskvällen.

För dagen fick Dardan Behrami modigt nog ställa sig mellan stolparna och trots en god insats från hans sida under matchen saknades Nils Löfberg oerhört mycket, vilket slutresultatet bekräftar.

Gästande Lunds BK öppnade bäst och verkade tidigt ha bestämt sig för tre poäng i öppningsmatchen i DM. Knappt fyra minuter gångna och försvaret hos hemmalaget var överspelat och 0-1 var ett faktum. 

"Di gules" försvar ägnade inledningsvis mycket tid till att sparka undan bollar utan adress eller tanke. Detta i samband med att hemmalagets mittfält oftast var orörligt, passivt på andrabollarna och nästan aldrig "hämtade" boll från den egna backlinjen. 

Med tanke på det bedrövliga spelet från IFK Malmös sida var det inte konstigt eller ologiskt att Lunds BK förtjänstfullt kunde trycka in 0-2 redan i den tolfte minuten.

Inte helt rättvist kunde Joy Hossain reducera drygt tre minuter senare efter att Tugay Yildirim svarat för förarbetet, 1-2. Detta väckte det sovande hemmalaget en aning.

Tio minuter före halvtidsvilan hade "gulingarna" fått igång sitt eget spel, inte helt, men delvis. Dino Mesic frispark från 20 meter knorrade sig över muren och tog klockrent i ribban. Hemmalaget började få vittring av en kvittering.

Minuten före paus slog Samim Saadat en hörna som Christian Addo kunde trycka in i mål till 2-2.

I halvtid pratades det om hur backlinjen skulle agera och att man behövde vinna andrabollarna och ta tillvara på avsluten.

IFK Malmö inledde den andra halvleken såsom duktiga Lunds BK hade inlett matchen. Flera farligheter uppstod medan man under de inledande minuterna tämligen enkelt kunde hejda gästernas framfart redan på mittplan. 

En stund senare var det dags för Stefan Vagic som gjorde 3-2 från nära håll.

Nu trodde många att "di gule" skulle ånga på och ta för sig. Istället var det Lunds BK som tog för sig och tryckte upp sina ytterbackar på de ytor som hemmalagets anfallsyttrar inte orkade försvara. Knappt fyra minuter efter IFK:s ledningsmål hade "Krubban" utjämnat till 3-3.

I den 47:e matchminuten fick så hela IFK Malmös mittfält lämna planen eftersom de knappt deltagit i spelet i den andra halvleken. De tre anfallarna flyttades ner och tre nya fräscha anfallare sattes upp på topp.

Fyra minuter senare var det dags för en hörnspark för hemmalaget och denna gång kunde Edwin Adolfsson med hjälp av Adil Hakimi ta IFK Malmö upp i ledningen, 4-3.

"Di gules" backlinje svarade för ett gott arbete med sin offsidefälla och fångade gästerna på "fel sida" hela sex gånger i andra halvlek.

Lunds BK, som hittills visat sig vara en betydligt bättre årgång än förra årets upplaga, ville mer än gärna ha med sig poäng hem, om inte alla tre. Fem minuter senare var bollen i nätmaskorna igen bakom den chanslöse och vikarierande målvakten Dardan Behrami i IFK-målet, 4-4.

Blott en minut senare kom kallduschen när Lunds BK lite turligt kunde få en boll mellan IFK-målvakten och den främre stolpen. Bollen rullade längs mållinjen och Adil Hakimi försökte rensa, men inte bättre än att bollen bedömdes vara över mållinjen, 5-4.

Med knappa tre minuter kvar av matchen var det bara att flytta upp allt folk i hopp om att rädda en poäng. 

Adil Hakimi hittade Dino Mesic som avslutade via en av gästerna och 5-5 med bara 65 sekunder kvar att spela blev också slutresultatet.

Matchen innehöll många godbitar, både från hemmalagets sida och från gästerna. Tempot blev inte högt förrän i den andra halvleken. Det var en match med många närkamper, men inget fult spel från något av hållen. Det var också trevligt att se hur spelarna från lagen tog i hand efter varje förlorad frispark.

Ett oavgjort resultat var varken vad "di gule" hade hoppats eller räknat med i öppningsmatchen i DM. Resultatet gynnar nog mest de andra lagen i gruppen. Lunds BK däremot var riktigt bra och svarade för en mycket god insats. Extra trevligt med lag som vågar och vill spela anfallsfotboll. Det är utvecklande.

Nu närmast väntar ännu en tuff vecka av träning och förhoppningsvis börjar fler bitar falla på plats såsom att mittfältarna måste vilja ha boll och eftersträva att styra anfallsspelet. Försvararna måste sluta sparka boll och börja spela boll. Anfallarna måste börja samarbeta och bara idag sumpades fyra bra lägen till att avgöra matchen, bland annat ett tre-mot-en-läge. Laget kan bättre, men nu är det också dags att visa det på planen.

Matchen spelades 2×30 minuter.

Startelvan (4-3-3): Dardan Behrami – Adil Hakimi, Alexandar Trifkovic, Shadi Romi, Christian Addo – Tugay Yildirim, Adam Nordkvist, Joy Hossain – Isak Listring, Stefan Vagic, Oscar Hansson. Avbytare: Alaa Ahmed, Dino Mesic, Edwin Adolfsson, Samim Saadat.

Matchens lirare: Dino Mesic & Samim Saadat.