IFK Malmö-målvakten Henry “Chrischan” Christensson står i vägen för skott från IFK Helsingfors Hannu Kankkonen. Foto: Sydsvenskan/Bilder i Syd 1960

IFK Malmö gjorde stor succé i Europacupen 1960-1961 där man tog sig ända till kvartsfinal innan äventyret var över. I dag drar ifkmalmo.se i gång en artikelserie i åtta delar om matcherna och spelarna som gjorde det. Del 1: IFK Helsingfors borta den 1 september. 

För 60 år sedan inleddes IFK Malmös Europacupäventyr. Yngre fotbollsentusiaster känner till denna turnering under namnet Champions League men ursprungligen, från 1955 till 1992, var namnet Europacupen.

Att IFK Malmö över huvud taget spelade i Europacupen, utan att ha blivit svensk mästare, kräver sin förklaring. I Europacupen fick endast den senaste säsongens mästare deltaga men när man i Sverige 1958 ändrade spelåret från höst/vår till vår/höst så representerades landet i några år av det lag som under sommaren ledde Allsvenskan.

1960 så var detta IFK Malmö. Vårsäsongen detta år var fantastisk för IFK med 9 vunna och 2 oavgjorda på de 11 spelade matcherna och med poängantalet 20 var man en poäng före Örgryte IS. Trea, ytterligare en poäng efter, låg IFK Norrköping som till slut bärgade SM-titeln.

Första omgången innebar för IFK Malmö kvalmöten med IFK Helsingfors med start på bortaplan. Returmötet på Malmö Stadion spelades först fyra veckor senare och behandlas i nästa artikel.

Dessa matcher vanns med 3-1 borta och 2-1 hemma.  Sedan lottades IFK mot CDNA Sofia och resultaten där blev 1–0 på Malmö Stadion och 1–1 på bortaplan. Därmed var man våren 1961 framme i kvartsfinal där Rapid Wien blev för svårt med två 0–2-förluster.

IFK Malmö var därmed det svenska lag som dittills lyckats bäst i Europacupen tillsammans med Djurgårdens IF 1955-1956. Inte förrän MFF:s succéfyllda Europacupspel säsongen 1978-1979 nådde ett svenskt lag längre än vad IFK gjorde säsongen 1960-1961.

I kvartsfinalerna fanns dessutom följande klubbar: Benfica (Portugal), Århus (Danmark), Rapid Wien (Österrike), FC Barcelona (Spanien), Spartak Hradec Kralove (Tjeckoslovakien), Burnley (England), Hamburger SV (Västtyskland).

Utslagna i tidigare omgångar finner vi bland annat storklubbar som Real Madrid, Ajax, Juventus, Panathinaikos och Young Boys. Real Madrid hade vunnit de första fem titlarna i Europacupen men slogs ut av den regerande spanska mästaren, FC Barcelona, i åttondelsfinalen.

Allsvenskan 1960 

Som nämnts innebar det allsvenska spelet 1960 ett mycket bra år för IFK Malmö. Den slutliga placeringen blev en andraplats. Denna placering, och ledningen över sommaruppehållet, stod i bjärt kontrast till säsongen året innan som så när innebar degradering.

Under hösten låg “di gule” under omgångarna 17 till 20 på nedflyttningsplats. Först i näst sista omgången, genom en helt nödvändig 1–0-seger mot Halmstads BK, bytte man plats med HBK och tog platsen precis ovanför strecket.

I sista omgången, genom en seger mot HIF med 2-1, säkrades fortsatt spel i högsta serien.

Truppens utseende 1960 jämfört med 1959 bjöd inte på många förändringar. Hans Olofsson anslöt från Olofströms IF och av de mer tongivande spelarna från 1959 års lag valde Leif Svensson (slutade på grund av skada) och Ove Svensson att lämna klubben. Förväntningarna var inte så högt ställda inför det allsvenska spelet 1960.

I den fjärde omgången gick IFK upp i serieledning. Inför 24 917, publikrekord på Malmö Stadion och för IFK, kunde MFF besegras med 1-0. Segern var för övrigt IFK:s första allsvenska mot MFF.

Försvaret var en stor anledning till att det gick bra. På de sex första omgångarna släpptes endast ett mål in. Efter tio omgångar hade endast tre mål släppts in. Tabellraden vid sommaruppehållet är värd att rekapitulera: 11   9   2   0   20 – 5   20.

Notabelt är att poängantalet, 20, var två fler än vad hela 1959 års säsong inbringade.

Publiksnittet 1960 var exceptionellt högt. Från 1959 års snitt på 9 361 steg det till hela 12 787. Som jämförelse kan nämnas att IFK:s publiksnitt under den allsvenska sejouren 1957 till 1962 låg på knappt 10 000. Ytterligare jämförelse kan göras med hjälp av MFF:s snitt 1960 som var 9 620. IFK:s var alltså hela 3 100 högre än MFF:s.

Gösta Ljung, IFK Malmö, i duell med Taisto Kivelä, IFK Helsingfors. Foto: Sydsvenskan/Bilder i Syd 1960

Motståndaren

IFK Helsingfors, vanligen förkortat HIFK, var alltså “di gules” motståndare i första omgången. Klubben tillhörde från det att finländska ligan startade 1930 en av de största i Finland.

Man kammade hem de två första mästerskapen och ytterligare två under ligans första åtta år. 1959 blev man återigen mästare vilket var föreningens sjätte mästerskap. 1961 tog man ännu ett guld, vilket är det senaste man tagit.

Efter millennieskiftet har IFK Helsingfors pendlat mellan första och andra divisionen.

Matchen som sådan 

I de sex matcher som IFK spelade i Europacupen användes bara tolv spelare. Förutom de elva som var med i Helsingfors spelade också Bengt “Bambino” Nordkvist i senare matcher.

Laguppställningen var enligt dåtida formation som i siffror brukar betecknas 2–3–5.

MATCHFAKTA

1960-09-01 17.45
Europacupen 1960-1961
Kvalomgång

IFK Helsingfors – IFK Malmö 1-3 (0-2)
Arena: Helsingfors Olympiastadion.
Publik: 1 555.
Domare: Gerhard Schulenburg (Tyskland).
Mål: 0-1 (12) Hans Olofsson, 0-2 (41) Gösta Ljung, 0-3 (60) Bo Borg, 1-3 (64) Unto Nevalainen.

STARTELVORNA

IFK Helsingfors: Anders Westerholm – Yrjö Pärnänen, Matti Haahti, Eino Silén, Unto Nevalainen, Hannu Kankkonen, Stig Holmqvist, Carl-Magnus Ekman, Rolf Rosqvist, Eero Kivistö, Taisto Kivelä.

Ledare: Roland Wiik (manager).

IFK Malmö (2-3-5): Henry Christensson – Bo “Mysing” Hansson, Ulf Nilsson – Bertil Dahl (lk), Inge Blomberg, Gert Nilsson – Sven Lundkvist, Gösta Ljung, Hans Olofsson, Åke Karlsson, Bo Borg.

Ledare: Ingvar Gärd (tränare), Sten Göransson (lagledare).

Den 28 september publiceras nästa del om hemmamatchen mot IFK Helsingfors.