Mats Einbjörn på lördagens träning. Foto: Lola Nilsson

Försäsongen är i gång för IFK Malmö som rustar ordentligt inför återkomsten i Ettan Södra. Flertalet nya spelare är klara och nu väljer man även att utöka på ledarsidan där 44-årige Mats Einbjörn plockas in som ny lagledare.

Välkommen till IFK Malmö, Mats. Hur känns det?

– Tack så mycket, det känns bra. Kort och gott, jag är nöjd.

Vad är ditt första intryck av laget?

– Hittills har jag bara fått positiva intryck. Det är en god stämning i truppen och det märks att många av killarna känt varandra länge.

Einbjörn poserar med en IFK Malmö-halsduk. Foto: August Bjerkén

Du kommer senast från en roll som målvaktstränare i Genarps IF, en förening som bland annat den före detta IFK-tränaren Nils-Erik “Nisse Bagare” Persson basat över. Berätta lite om din tid i klubben.

– Ja, förutom en avstickare som spelande assisterande tränare i Uppåkra IF under åren 2004 till 2007, har jag varit klubben trogen sedan knatteåren. Först som spelare och därefter med allt från styrelsejobb till målvaktstränare och assisterande. Under en kortare period fick jag även hoppa in som huvudtränare när vår dåvarande tränare fick sparken.

Vad hoppas du att du kan bidra med till “di gule”?

– Så här i början är det så klart mycket att sätta sig in i, men jag hoppas att jag kan bidra till att alla i och runt omkring laget upplever att det är ordning och reda. Sedan är det självklart viktigt att det finns en bra dialog och att alla känner sig nöjda.

Har du några personliga mål inför säsongen?

– Det skulle vara att knipa platsen som tredjemålvakt. Nej, skämt åsido, men självklart vill jag ta en plats i laget utanför plan och fortsätta bidra till att gruppen får så bra förutsättningar för att lyckas som möjligt.

Sist men inte minst, jag har förstått att du i unga år stöttat stadens blåa lag. Är du beredd att hänga av dig den ljusblå halsduken på heltid nu när du gått och blivit gul?

– Hahaha, kanske inte helt. Men det är klart, träningsmatchen nu på fredag den 29 januari har fått en helt annan innebörd.

Fotnot: Det är värt att tillägga att Mats Einbjörn fick behålla halsduken på bilden till höger. Någon ordning och reda måste det trots allt vara.