Inför IFK Malmö – Åtvidabergs FF

IFK Malmös lagkapten Martin Johansson i aktion under en träningsmatch mot Torns IF. Foto: Lola Nilsson 2021

Vad gömmer sig i det gula påskägg som kallas seriepremiär? Alla supportrar hoppas nog att det är tre poäng. Tränaren Roger Nilsson har positiva känslor inför seriestarten mot en annan nykomling i Ettan, Åtvidaberg.

Efter en försäsong som till stor del inneburit vinster mot Lunds BK och förluster mot Torn är det nu äntligen dags att möta de andra lagen i Ettan.

Först ut är klassiska Åtvidaberg som gästar Malmö Stadion.

– Det är ett lag som är i samma sits som oss. Vi har tittat på deras senaste match och tror att det blir jämnt på måndag, säger Roger Nilsson.

Han tycker det är kul att dra i gång serien mot ett lag som precis som IFK Malmö har både tradition och historia. Och det är med positiva känslor han går in i årets säsong.

– Jag känner 99 procent glädje inför matchen, bara lite pirr.

Roger Nilsson vill däremot inte tillmäta premiären större betydelse än någon av de andra matcherna under året.

– Den är inte mer betydelsefull än match 13 eller 27.

Naturligtvis vill alla ha en bra start men Roger Nilsson hänvisar till förra året då IFK Malmö började serien lite trögt för att sedan rada upp vinster.

Även det här året är det flera nya spelare som ska vara med och forma laget och det kan alltid ta tid.

– Inom gruppen tvivlade vi inte på det vi sysslade med i fjol och även i år är vi en stark grupp. Alla spelare känner trygghet och det finns stöttande lagkamrater.

Roger Nilsson säger att IFK Malmö kommer att gå ut på Stadion på måndag för att äga boll. Tränarna vill fortsätta bygga på de styrkor som skapade fjolårets framgång.

– I grunden ska vi agera på samma sätt även om vi i vissa matcher kommer att anpassa spelet efter motståndet.

Trygghet, bra försvarsspel och fasta situationer blir fortsatt viktiga moment för att klara kontraktet i Ettan. Och det är så långt Roger Nilsson tittar i första skedet.

– Det realistiska målet är att stanna kvar. Vi vill så fort som möjligt ta det antal poäng som säkrar kontraktet, sedan får vi se hur lång tid det tar.

Som meddelats är det nu också definitivt klart med alla papper när det gäller Besnik Rustemaj och Granit Stagova. Båda två är spelklara.

Däremot kommer Jonathan Ahlbäck Ikonen inte att vara med på grund av den skada han ådrog sig i senaste matchen mot Torn. Roger Nilsson säger att det rör sig om en vridning i knäet. Men förhoppningen är att Jonathan kan börja träna i kommande vecka.

Borta sedan tidigare är Héctor Valeria Berntsson och Viktor Ekblom.

Laget hade en sista samling på lördagen, påskafton.

– Vi tyckte att det blev för långt mellan torsdagens träning och matchen på måndag. Men det blev en lugn träning där vi finslipade det sista.

Matchen startar klockan 16 på annandag påsk och sänds både av Sydsvenskan och Expressen.

MATCHGUIDE

Avspark: 16.00.

Arena: Malmö Stadion.

Domare: Rinon Hasani, Ronneby, Magnus Blennersjö, Löddeköpinge, Simon Anderjon, Malmö.

Följ matchen: Sänds på Sydsvenskans hemsida och SportExpressen Play. Direktrapportering sker genom Svenska Fotbollförbundets livescore.

Truppen: 1. Victor Ringdahl, 30. Gani Bunjaku – 2. Geronimo Balint, 3. Elliot Lindquist Nilsson,  4. Emil Johansson, 5. Philip Persson Lundgren, 6. André Strandberg,  7. Jakob Andersson, 9. Besnik Rustemaj, 10. Kofi Yeboah Addae, 11. Emil Jönsson, 13. Victor Sköld, 14. Granit Stagova, 15. Henrik Ahlberg, 16. Luka Petrovic, 17. Jesper Rindmo, 18. Aron Már Brynjarsson, 21. Martin Johansson (lk), 23. Gustav Hillstedt. En spelare kommer att tas bort matchdagen. Ledare: Jan Strandberg (tränare), Per Harrysson (tränare), Mats Einbjörn (lagledare), Thomas Klintberg (massör), Leif Nilsson (målvaktstränare).

FOTNOT. Truppen har samling klockan 14.30 i klubblokalen på Malmö Stadion.