Inför Lunds BK – IFK Malmö

IFK Malmös Granit Stagova är steget före Lunds BK:s David Sax i vårens möte på Malmö Stadion. Foto: Nisse Nilsson 2021

På fredagskvällen åker IFK Malmö till Klostergårdens IP för att ta sig an Lunds BK på konstgräset där. I våras slutade mötet lagen emellan med hemmaseger på Malmö Stadion med 2-1 efter underläge 0-1.

I lördags räddade ”di gule” en poäng i 90:e minuten vilket innebar att man spräckte måltorkan framåt efter dryga sex och en halv timmes spel. Ett positivt trendbrott som bådar gott inför slutspurten Per Harrysson, tränare?

– Ja, det tycker jag absolut. Vi gjorde en bra insats. Det var en oerhört viktig poäng där vi fick utdelning för vårt hårda slit. Återigen visade vi att vi aldrig ger oss, något som också tränarkollegan Roger Nilsson instämmer i.

Två Skånederbyn kvar på bortaplan varav det första alltså nu på fredag kväll. Kan IFK hoppas på poäng igen?

– Det känns som att vi är på tårna efter en bra träningsvecka och där oron lagt sig efter vad det såg ut som nya skadebekymmer. Men det visade sig vara obefogad oro och alla som gick ut under matchen i lördags är med i truppen. En del spelare har också börjat komma tillbaka. Dessutom har vi Granit Stagova tillbaka efter avstängning.

– Sedan gjorde poängen i lördags gott för samtliga vilket har känts under veckan som gått.

Lundalaget har tagit nio av femton poäng på de fem hemmamatcherna efter återstarten med segrar mot tre av topplagen – Oskarshamn, Trollhättan och Utsikten, medan det blivit förluster mot Skövde och Ljungskile. Laget kommer närmast från en bortaförlust mot Qviding FIF med 1-2. Ett lag som spelat i Ettan Södra sedan 2018 och gör alltså sin fjärde säsong i rad i denna serie.

Om man inkluderar de två träningsmatcherna i slutet av mars, hemma och borta, så har ”di gule” tre segrar i rad med hemmamötet 21 maj. Har IFK lika ”lätt” för LBK som man har svårt för Torns IF?

– Det kan ligga någonting i det på så sätt att Lunds BK är ett spelande lag som kanske passar oss lite bättre än Torns IF som förlitar sig mycket på sin starka defensiv och mer på motståndarnas misstag.

– En svår bortamatch är det helt klart mot ett bra lag men samtidigt finns det goda poängchanser.

Malmökamraterna har fortfarande allt i egna fötter inför de avslutande tre omgångarna. Återigen väntar en match på konstgräs som man tränade hela förra veckan på inför lördagens match på Limhamns IP. Känns som om man är bra förberedda beträffande underlaget?

– Absolut, även denna vecka har vi tränat på konstgräs och på Klostergården är det bra kvalitet på det underlaget så jag tror att det kommer bli en bra match. Vi känner oss väl förberedda.

En annan kamratförening – IFK Värnamo – gick rakt igenom Superettan upp i Allsvenskan i måndags, någon kommentar?

– Fantastiskt roligt och ett stort grattis till min gode vän Jonas Thern. Väldigt stark prestation med knappa resurser. Deras spelsätt där alla jobbar helhjärtat för varandra är inte helt olikt vårt eget. Lag som är jobbiga att möta.

MATCHGUIDE

Avspark: 19.00.

Arena: Klostergårdens IP, konstgräs.

Domare: Fredrik Alknäs, Hjo, Simon Anderjon, Malmö, Per Uppsäll, Halmstad.

Följ matchen: Sänds på Sydsvenskans hemsida och SportExpressen Play. Direktrapportering sker genom Svenska Fotbollförbundets livescore.

Truppen:1. Victor Ringdahl, 30. Merlin Nuhanovic – 2. Geronimo Balint, 3. Elliot Lindquist Nilsson, 4. Emil Johansson, 5. Philip Persson Lundgren, 6. André Strandberg, 7. Jakob Andersson, 9. Besnik Rustemaj, 10. Kofi Yeboah Addae, 11. Emil Jönsson, 12. Monday Samuel, 14, Granit Stagova, 19. Héctor Valeria Berntsson, 20. Jonathan Ahlbäck Ikonen, 21. Martin Johansson (lk), 22. Ludvig Carlius, 23. Gustav Hillstedt. Ledare: Jan Strandberg (tränare), Per Harrysson (tränare), Roger Nilsson (tränare),  Thomas Klintberg (massör), Leif Nilsson (målvaktstränare), Jesper Andersson (sportchef).

FOTNOT. Truppen har samling klockan 16.45 i klubblokalen på Malmö Stadion alternativt 17.30 på Klostergårdens IP.