Tappert kämpande IFK föll i Skövde

Philip Persson Lundgren gladde i IFK Malmös backlinje. Foto: Nisse Nilsson 2021

Det blev till slut en säker 3-0-seger för Skövde AIK. Men fram till 75:e minuten fanns det hopp om en gul poäng.

IFK Malmö inledde bortamatchen med en uppställning som var tänkt som 3-5-2 med Hector Valeria Berntsson, Philip Persson Lundgren och Martin Johansson längst bak. Elliot Lindquist Nilsson och André Strandberg var breddspelare på mitten.

– Både André och Elliot är bra hot framåt och tanken var att få mer kraft i det offensiva spelet med två yttrar. Men när vi blev tillbakapressade blev det också att både André och Elliot föll ner, sade tränaren Roger Nilsson.

Som helhet tycker han att IFK gjorde en rejäl kämpainsats och stod upp bra i duellerna.

– Skövde är ett bra lag och vann rättvist men vi hade känslan av att det kunde räcka till en poäng ända fram till de gjorde 1-0.

Det inträffade i den 75:e minuten då Skövdes skyttekung Viktor Granath slog in bollen.

Under matchen hade hemmalaget oftast gått fram på kanterna och vandrat längs sidlinjen ner mot kortlinjen för att slå inlägg. Men vid ledningsmålet kom det i stället en passning från ytterkanten längre bak i planen in mot straffområdet där Granath mötte.

Efter det fick Viktor Granath göra ytterligare två fullträffar.

Vid underläge 0-2 uppstod en situation där en hemmaspelare fick bollen på handen i eget straffområde. Domaren Jovan Krsmanvoci valde dock att fria.

– Det var solklart att den tog på handen men domaren gjorde bedömningen att det inte var straff.

Roger Nilsson vill inte ifrågasätta domslutet men säger att det naturligtvis funnits någon minut kvar att ösa på framåt om det blivit en reducering där.

Annars hade IFK Malmö sina två farligaste lägen redan innan pausen. Båda kom inom en minut.

Jakob Andersson fick till ett bra avslut som ledde till hörna. På den uppstod en situation där Kofi Yeboah Addae snyggt tog ner bollen och fick till ett skott som dock inte träffade mål.

Även Skövde hade flera bra tillfällen att ta ledningen redan innan paus men några gånger stod Victor Ringdahl i vägen och en gång räddade Monday Samuel på mållinjen.

Sammantaget blev det tre gula kort för IFK Malmö: Victor Ringdahl, Monday Samuel och Granit Stagova. Det innebär att Stagova är avstängd nästa helg.

Roger Nilsson tror att laget har nytta av den här kampen inför de fyra viktiga matcher som återstår.

Han pekar på att Philip Persson Lundgren gjorde sin första match från start på ett bra tag och Elliot Lindquist Nilsson fick ännu mer speltid.

Elliot tog sig oroväckande åt armen han skadade tidigare i år efter en duell i andra halvlek men Roger Nilsson säger att det rörde sig om smärta.

– Elliot fick ingen ytterligare skada och kan vara med mot Vänersborg.

Till dess återkommer förhoppningsvis även Jonathan Ahlbäck Ikonen och Ludvig Carlius.

Matchens lirare: Philip Persson Lundgren.

Matchfakta kommer senare