,

Sahan ny tränare i IFK Malmö

Sportchefen Jesper Andersson välkomnar Firat Sahan till IFK Malmö. Foto: IFK Malmö

Det blir Firat Sahan som får uppdraget att fortsätta utveckla IFK Malmö i Ettan.
– Jag är både glad och stolt att en anrik förening som IFK Malmö visar förtroende för mig, säger han.

Firat Sahan har under de senaste fem åren skördat framgångar som tränare i FBK Balkan och varit med och tagit laget från fyran till tvåan.

Nu vill han fortsätta utveckla IFK Malmö både som fotbollslag och klubb.

– Det är en spännande tränare som i Balkan visat att han kan göra stora saker med små medel. Balkan har också spelat en attraktiv fotboll och Firat Sahan har en spelidé som tilltalar oss samtidigt som han är en ung och hungrig tränare, säger sportchef Jesper Andersson.

Efter att IFK Malmö i år klarat kontraktet som nykomling i Ettan vill föreningen till att börja med bli en stabil Ettanklubb innan det är dags för nästa steg.

– Laget har gjort det väldigt bra i år och nu får Firat Sahan ta vid där. Det här är ett långsiktigt bygge och vi tror att han kan vara med och hjälpa spelarna ta nästa steg.

Firat Sahan tycker att IFK Malmös vision är intressant.

– Det finns en hög ambitionsnivå och tillsammans ska vi utveckla IFK Malmö till en starkare fotbollsförening och ett bättre fotbollslag.

Han pratar om att göra klubben mer kraftfull på alla plan.

– IFK Malmö ska vara en stark klubb med bra ungdomsverksamhet och god ekonomi. Vi ska spela högre upp i seriesammanhang, ha ett större medlemsantal, mer publik på matcherna och starkare sociala projekt.

På onsdagen höll Firat Sahan sin första träning med laget. Ännu återstår mycket innan såväl ledarstab som spelartrupp är klar men målsättningen för 2022 är det inget tvivel om.

– Min ambition är att vi alltid ska göra det bättre. Vi ska bli bättre till nästa match, likaså bättre än året innan.

Han har en klar spelidé och gillar fart och hög intensitet.

– Spelet ska generera segrar men även ge njutning till dem som tittar på. Vi ska lägga mycket tid på hur vi ska agera när vi har bollen men också veta vad vi ska göra när vi tappar den.

För Firat Sahan innebär det nya tränaruppdraget också en återkomst till Malmö Stadion.

Det är inte första gången han bär det gula klubbmärket på jackan.

– Jag började spela för IFK Malmö som åttaåring och var kvar tills jag var 16. Jag var med och tränade med A-laget under Patrik Johansson men det blev inga A-lagsmatcher undantaget någon intern match.

Han tittar sig runt i tränarrummet, pekar ut mot de andra utrymmena och berättar om det gamla omklädningsrummet som nu blivit samlingsrum.

– De här lokalerna känner jag väl till.

Fakta/Firat Sahan

Ålder: 35.
Arbete: Pedagog på Nydalaskolan.
Spelare: Efter ungdomsåren i IFK Malmö gick han till Malmö Anadolu BI. Som senior har han representerat FBK Balkan, Kvarnby IK, IF Limhamn Bunkeflo (när man spelade i division 1) Husie IF, KSF Prespa Birlik och så FBK Balkan igen.
Tränare: Var assisterande i Husie IF (Roger Nilsson var huvudtränare), och till att börja med assisterande två år i FBK Balkan, därefter huvudansvar de senaste tre åren. Han har gått tränarutbildningar till och med Uefa A. Det är den näst högsta nivån. Utöver det har han också gått andra tränarkurser.