, ,

Faour räddade premiärpoäng

Zackarias Faour (nummer 17) klappas om efter sitt 1-1-mål. Foto: Casper Johansson

Det blev en repris på fjolårspremiären på Malmö Stadion sedan IFK Malmö och Åtvidabergs FF återigen spelat oavgjort, 1-1. Således exakt samma resultat som 2021.

– En match som kunde ha slutat hur som helst, kommenterade IFK-tränaren Firat Sahan.

– Vi vill alltid vinna, hemma som borta och jag tycker att vi kunde presterat bättre för en större poängutdelning.

Ni skapade inte värst mycket framåt?

– Vi släppte inte till så mycket bakåt heller vilket är typiskt för en premiärmatch. Det finns ett par saker som vi behöver förbättra. Jag tror vi kommer att skapa fler målchanser i kommande matcher.

Det var ovanligt med två situationer med hands som gav IFK dels numerärt övertag, dels straff?

– Jag tror Hampus [Ferhm] hade gjort mål på den första situationen om inte målvakten kommit ut och tagit den med handen.

Det var en match som inledningsvis präglades av premiärnerver från båda lagen, kanske mest hos IFK Malmö.

Första chansen kom också för bortalaget sedan man kommit fram på vänsterkanten. Melker Ellborg, IFK:s målvakt för dagen, var dock alert vid första stolpen.

Det skulle dröja till den 13:e minuten innan IFK hade något som kunde liknas vid en målchans då Elliot Lindquist Nilsson sköt en frispark utanför.

Fyra minuter senare kunde det dock blivit hemmaledning med ett bättre avslut. Emil Johansson gjorde en fin raid längs högerkanten och slog in en bra passning snett inåt bakåt. Jakob Andersson nådde den inte riktigt med den föll perfekt till Granit Stagova som sköt över med marginal.

Strax före halvlekens slut, i den 37:e minuten, gjorde Emil en ny fin framstöt som slutade med att han fick bollen för långt ifrån sig inne i straffområdet.

I övrigt var det inte mycket att skriva hem om i den första halvleken. Andra akten skulle dock bli desto mer händelserik.

Den började med en bra chans för Åtvidaberg där Liam Filip Andersson curlade bollen strax utanför Melker Ellborgs vänstra stolpe.

Fyra minuter senare tog bortalaget ledningen på en välplacerad frispark i högra krysset. Med tanke på läget – cirka fyra meter utanför straffområdet och mer eller mindre mitt framifrån – så fanns alla förutsättningar för Josh Bragg att konvertera denna i mål vilket han också gjorde på bästa sätt sett med ÅFF-ögon. Melker var chanslös.

I 58:e minuten kom Åtvidaberg fram på nytt i gult straffområde, men avslutet gick högt över. Bortalaget befann sig nu i förarsätet efter ett par heta målchanser samt frisparksmål i upptakten av den andra halvleken.

Det skulle dröja till dryga timmen innan IFK skapade sin dittills bästa målchans. Elliot Lindquist Nilsson kom in i boxen ända nere vid kortsideslinjen och slog ett hårt markinlägg parallellt med mållinjen. Det fanns dock ingen gul lagkamrat på plats för att omsätta chansen i mål.

I den 68:e minuten inträffade en omdiskuterad situation som slutade med att Åtvidabergs målvakt, Linus Dahlgren, blev utvisad sedan han tagit med handen utanför straffområdet. Detta sedan Hampus Ferhm snappat upp en misslyckad bakåtpassning.

Nämnde Ferhm kom in tillsammans med Zackarias Faour efter dryga timmens spel vilket var byten som skulle visa sig ge den poäng som ”di gule” i slutändan gjorde sig förtjänta av.

Faour hittade Kofi Yeboah Addae med ett fint instick i den 75:e minuten, men han petade den utanför mål sedan inbytte målvakten Hugo Claesson kommit ut och avvärjt.

Drygt tio munter senare slog Alan Asaad en perfekt crossboll till Kofi på högerkanten som avancerade in i boxen och slog ett inlägg med ny hands på en bortaspelare, denna gång på Benjamin Tannus med straff som följd.

Denna slog Zackarias Faour och Claesson räddade vid högra stolpen. Dock inte bättre än att returen hamnade perfekt vid Faours högra fot varpå han kunde stöta in den i tomt mål, 1-1 i 88:e minuten.

IFK Malmö försökte skapa ytterligare chanser, men trots sitt numerära övertag kom  man inte närmare ett segermål än med Elliot Lindquist Nilssons skott som gick utanför den vänstra stolpen i minut 90+6.

Efter en trög första halvlek kunde IFK bärga en välförtjänt poäng i den andra halvleken där man efter den inledande kvarten skapade de målchanser som krävdes, även om de var sällsynta för dagen.

Bytena, tillsammans med att man flyttade Kofi Yeboah Addae högre upp i banan, visade sig vara val som gav samma resultat som i förra årets hemmapremiär.

Förutom Kofis pigga andra halvlek och Emil Johanssons första dito visade Zackarias Faour viss kvalitet efter sitt inhopp. Mittlåset i försvaret med Kalle Larsson och Geronimo Balint var stabilt. Elliot Lindquist Nilsson och Alan Asaad förtjänar också ett omnämnande. Melker Ellborg var chanslös på frisparken som gav 0-1 och i övrigt felfri.

Dags för ett första Skånederby på fredag kväll på Klostergården mot ett Lunds BK som förlorade borta mot Tvååker med 0-4 tidigare under lördagen.

Matchens lirare, IFK Malmö: Oscar Erlandsson.

Matchens lirare, Åtvidabergs FF: Josh Bragg.

Utförligare matchfakta kommer senare