,

Björns krönika: "Inför Kristianstad"

Veckan som gick – några personliga reflektioner

Eftersom min bror Bertil befinner sig i Österrike och träffar kollegor (förhoppningsvis har han lite kul också), har det fallit på min lott att skriva några rader om IFK, om Malmö, om sport och om vad som faller mig in. Ni som bara vill läsa om IFK inför Kristianstadmatchen, kan hoppa ner till nästa rubrik.

Medan mörkret faller allt tidigare, lyser solen allt klarare över IFK Malmö. "Ödesmatchen" (många ödesmatcher och/eller "måstevinnamatcher" har vi upplevt här på sluttampen) mot Falkenberg, slutade med en gul seger som sken i kapp med solen. Laget tackade IFK-klacken, som i sin tur tackade laget för segern och det (främst i första halvlek) publikfriande spelet. I klacken imponerade P-16-laget som – trots en snöplig förlust till Lund på morgonen – visade upp ett glatt och positivt "hålligång" både på läktaren och i supporterbussen.

Mycket har skrivits här på hemsidan om denna match och laget är väl förtjänt av alla rosor. Nu blir det en ny "ödesmatch" – denna gång mot Kristianstad. Vinst och kvalet väntar. Förlust och Falkenberg kan komma med i snacket igen.

När sedan IFK Malmö och Marcus Nilssons kaxiga nuna täcker Kvällspostens gula löpsedel på söndagen, då känns det som om Kamraterna är på väg tillbaka in i malmöbornas medvetande igen efter alltför många decennier av glömska. (Jodå, jag har löpsedeln på väggen framför mig.)

Veckan i övrigt har ur "global" idrottslig synvinkel bestått av OS, OS, OS och så lite europafotboll. Bertil skrev om dopingproblemen, som vi fått dagliga doser (!) av under veckan. Avstängningar, gråtande avslöjade idrottsmän/kvinnor, mer eller mindre uttalade misstankar, konstruerade förklaringar, ja nog finns det material i övermått för tidningarnas sportsidor. På tal om avstängningar; trots att gång är en av de mest onödiga och löjeväckande grenarna på OS, var vi nog många som tyckte synd om den australiska tjejen som, i ensam ledning, blev bortplockad för "orent trav" efter att ha gått (?) 19700 meter av de 20000 som skulle avverkas.

Hur många visste vad dubbel-trapp (eller vad det nu heter) är för något, innan Pia Hansen vann guld?

Trampolin, artistisk gymnastik, dressyr m.fl. "idrottsgrenar", platsar väl bättre i cirkusmanegen än på OS?

Grekisk-romersk brottning, vilket sömnpiller. Vuxna svettiga trikåklädda karlar, som under sex minuter byter grepp och petar lite slött på varandra. Tacka vet jag pankration, som togs upp på de olympiska spelens program 648 f.Kr. En sport som kombinerade brottning och boxning och där bl.a. sparkar, brytningar av armar och ben och struptag var tillåtna. I Sparta tilläts även grepp i ögonhålorna, näsöppningarna och munnen, samt bitning. Det kan man kalla kamp!

Märkliga grenar fanns det även under antiken. Vad sägs om häroldernas tävling i röststyrka och trumpetarnas i ljudstyrka?

HIF gick riktigt på den s.k. pumpen i tisdags. 1-6 mot norska Rosenborg måste ha svidit i skinnet. Tråkigt för en skåning att se vårt allsvenska topplag bli så totalt utspelat. Men samtidigt får väl "vän av ordning" berömma Trondheimslaget för stor skicklighet,snabbhet och rörlighet. Norrbaggarna var minst klassen bättre. Ännu mer Norge. Idag avgjordes damfinalen i OS-fotbollen. Efter 2-2 i full tid gjorde de norske pikerne ett Golden goal och tog hem guldet.

Nu ska veckan avslutas med en seger för IFK Malmö över Kristianstad. Vi vill ha en folkfest på IP, så ta med minst en skol-, jobbarkompis eller familjemedlem till IP. Även de med ljusblått hjärta är välkomna – det kan väl vara kul för dem att se positiv och konstruktiv fotboll till omväxling? Låt oss se fram emot en solig lördag i alla hänseenden! Vi ses.

Inför matchen mot Kristianstad

Björn: Hallå Leif "Fille" Ohlsson

Vi var ett antal personer som undrade vad som hände i Falkenberg. Efter en fantastisk första halvlek tappade IFK sitt spel och tillät F-berg att ta över matchen. Kan du ge en förklaring?

Fille: Ja det kan jag nog. Det var inte direkt så att IFK blev sämre utan i stället var det Falkenberg som blev klart bättre. De spelade snabbare, hårdare och verkade mer intresserade efter pausvilan. Dessutom fick de ett snabbt mål till 2-1 och därmed blev det lite nervigt hos oss. Det är lättare att vara jagande än försvarande. Ändå tror jag inte att de var närmare 2-2 än vi 3-1. Vi hade ett par heta chanser även i andra halvlek.

Björn: Henrik Nebrelius verkade något tung och orörlig senast. Hur är det med hans skada och är han fulltränad till på lördag?

Fille: Ja jag tyckte också att han verkade tung när han kom in i andra halvlek. Efter sin skada hade han bara tränat tor-fre före matchen och jag hade inte bytt in honom om inte Magnus hade bett att få gå av. Han är skadefri och fulltränad nu.

Björn: Skadeläget i övrigt inför Kristianstadmatchen? Satte Falkenbergmatchen några spår?

Fille: Inga skador i laget i dagsläget. Däremot kan nämnas att Fredrik Sandell inte finns med på lördag. Han har varit på kurs hela veckan och har därför inte kunnat träna.

Björn: Någon avstängd? Eller någon som är i farozonen (2 varningar)?

Fille: Inga spelare är avstängda inför lördagsmatchen. Tre spelare kan åka på avstängning till Trelleborgsmatchen, om de får varning på lördag. Det gäller Jonas Danielsson, Eric Fischbein och Glenn Holgersson.

Björn: IFK förlorade ju till Kristianstad i premiärmatchen i våras. K-d är dessutom inte alls så dåliga som deras placering (9:a) indikerar. De vann också sin senaste match mot Ystad med 3-1. Finns det risk för underskattning?

Fille: Nej det finns ingen risk för det. Vi förväntar oss att möta ett bra lag. De har ju dessutom fått förstärkning under höstsäsongen av en forward, Mattias Rosén, som närmast kom från proffsspel i Holland.

Björn: Avslutningsvis. Jag antar att du kan bekräfta att laget är heltänt och alla spelare är inställda på att avgöra serien i veckans match?

Fille: Det kan jag definitivt bekräfta.

Björn: Vågar du utlova en seger på lördag?

Fille: Sådana utfästelser gör jag aldrig.

Björn: Tack Fille" och lycka till!

Man ska ju inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten, men vi kan ju ändå kasta en blick på ställningen i V.Götalandstvåan. Där ligger Torslanda i topp med 39 poäng, samma som Qviding men med bättre målskillnad (23 mot 21). Trea är IFK:s kvalbesegrare från 1998, Kongahälla, med 36 poäng. Övriga lag är i praktiken borta från seriesegerchans. En titt på resterande spelprogram, skulle kunna tolkas så att Torslanda står som vinnare när serien avslutats. Fotboll är dock som bekant ganska oförutsägbart!