,

Bertils krönika: "Inför julen"

Just nu skrivs det inte så mycket om svensk fotboll eller svenska fotbollslag. Svensk fotboll tycks ha gått i ide trots att vädret fortfarande i mitten av december är väl lämpat för fotbollsspel i vart fall i de södra delarna. Ute i Europa pågår seriespelet för fullt och där finns en hel del svenska spelare. Många av de svenska spelarna verkar dock ha svårt att ta en säker plats i startelvorna. Det är tråkigt för svensk fotboll att så många duktiga svenska spelare hellre sitter på bänkarna ute i Europa och räknar tusenlappar än att vara publikdragande spelare hemma i Sverige. Svenska klubbar har ingen möjlighet att konkurrera med de europeiska ligorna.

Hur skall vi göra för att få behålla spelarna i Sverige? Tydligen är den enda vägen att kunna betala bättre och det är en omöjlighet i Sverige. Redan nu är kostnaderna för spelarna alldeles för höga för många klubbar. Merparten av de allsvenska klubbarna gick med förlust liksom nästan alla i Superettan inklusive MFF, som dock hade mer publik än året före i Allsvenskan. Ekonomi är det som klubbarna runt om i landet jobbar hårt med under den tid seriespelet ligger nere. Det förhandlas med sponsorer , det säljs reklamplatser på arenorna, på spelarnas tröjor och byxor, det träffas avtal av alla de slag för att få ihop medel att betala spelarna och den nödvändiga organisationen. Styrelserna, marknadskommittéerna och övriga frivilliga kämpar ideellt för att försöka få balans på räkenskaperna. Om ett år skall alla klubbar i Allsvenskan och Superettan klara av en elitlicens innebärande att ingen klubb får ha negativt kapital.

Detta blir inte lätt för någon klubb, utöver de som fått pengar via Champions league eller har en stor säker inkomst vid sidan av elitverksamheten, att klara villkoren. De klubbar som fått fram en eller flera stjärnor har, genom att sälja dessa dyrt till utlandet, säkrat sin ekonomi under några år. EU arbetar nu på ett förslag som skulle slå undan marken för många klubbar. Klubbarna skall inte få ta betalt för sina spelare. Att ta betalt för en spelare utgör ett hinder för den fria rörelsen av arbetskraften. Om förslaget går igenom kan vilken spelare som helst, när kontraktet går ut, välja att gå till den klubb som betalar honom bäst utan att den gamla klubben kan göra något eller få någon ersättning. Vinner spelarna något på detta? I ett slag förlorar klubbarna alla de investeringar som gjorts i spelarna.

Fotbollskommittéerna arbetar för högtryck för att få ordning på truppen inför nästa säsong. Tuffa förhandlingar med spelare som vill ha mer betalt, som kanske fått erbjudande från andra klubbar, som är villiga att betala lite mer just för den spelaren. Klubbarna är väl medvetna om hur svårt det är att få in pengarna och strider för att hålla nere lönerna inte minst med hänsyn till den kommande elitlicensen. I IFK Malmö ser vi ganska ljust på situationen. Ekonomin är ansträngd men vi arbetar hårt för att visa att vårt varumärke är värdefullt och att sponsring av IFK är dubbelriktad att insatsen ger det sponsrande företaget en feedback.

Hela förra årets A-trupp har sagt att man vill stanna i IFK Malmö, att de trivs i klubben och att de vill göra sitt yttersta för att fullfölja den hårda satsningen från förra säsongen. Vi har fått två nya tränarkrafter som är oerhört lovande, de är ambitiösa och har en mycket hög målsättning. Vi har skrivit kontrakt med Patrik Larsson från TFF, där han spelar 10 säsonger i Allsvenskan. Patrik är 30 år men fortfarande mycket hungrig. Han vill visa hemstaden Malmö att han fortfarande håller hög allsvensk klass.

Vi vet att Superettan börjar den 16 april, att IFK Malmö då möter Sylvia borta. Matchkommittén arbetar intensivt för att våra 15 hemmamatcher skall kunna genomföras på ett bra sätt med massor av publik.

Patrik Johansson lovar ett offensivt, piggt och kreativt lag , som skall spela en fotboll som kan uppskattas av en stor publik.

Årets GULKLAPP är ett medlemskap och ett vip-kort till år 2001 !