,

Bertils krönika: "Inför Sylvia"

Året kan bli ett lyft för Malmöfotbollen. Över 17.000 åskådare på Stadion när MFF besegrade AIK i premiärmatchen i återkomsten i Allsvenskan.

Det finns en förväntan bland Malmös fotbollsintresserade. Den 22 april klockan 1600 är det dags på Malmö IP. Då begår vi vår hemmapremiär mot Café Opera, förra årets uppkomling som blev ett stabilt Superettalag.

Dessförinnan skall vi premiärspela i Norrköping mot det romantiska laget IF Sylvia, som grundades redan 1922. Dräkten är svart-vit randig med svarta byxor. Sylvia är tippat som typiskt mittenlag, ett lag som flertalet av övriga lag. Experterna verkar överens om att Superettan 2001 blir en mycket jämn serie där det inte finns någon utpräglad seriefavorit.

I Malmö har det varit en kylig vinter-vår. Vårblomningen startade tidigt men kom av sig. Mycket verkar stå stilla och vänta. Rigoletto på storan är en ny triumf för Malmö musikteater. En föreställning som är en total upplevelse för åskådaren. Opera är för många något hotfullt och många tror att man måste vara stor kännare med djupt musikkunnande. Så är det givetvis inte. Opera, som Stadsteatern visar den, är en helhetsupplevelse musik, sång, scenografi och skådespeleri.

Nu är det också dags för Tosca. Det har tidigare känts som en mur mellan olika former av kultur i Malmö. Operaälskaren gick inte på fotboll och en fotbollvän kände sig inte hemma på operan. Fotboll och opera är kultur och lika värdefulla i ett modernt samhälle.

Lilla torg rättar sig efter Malmö Stads bestämmelser om när uteserveringar får öppnas, när det blir tillåtligt för malmöbon att njuta en öl utomhus igen. Det är inte gratis för restauratören att servera utomhus. Marken är kommunens och kommunen har lärt sig ta betalt för sin mark. Skall restaurangen klara avgifterna gäller det att nyttja tiden även om det endast är 5 grader i luften. Med stora parasoller och effektiva gasvärmare samt tjocka filtar går det att sitta utomhus året runt.

Kommunens reglering av utetillstånden medför en allt större likriktning av serveringställena. De stora bryggerierna hjälper till att likforma serveringarna, utbudet och priserna. Varför skall staden detaljreglera så mycket? Varför räcker det inte med ett antal stolar och bord som plockas fram det är väder för det i januari eller mars eller november likaväl som i juli? Det fungerar i Paris och i andra länder.

Även uteserveringar har blivit en kultur, en ungdomskultur ett nytt sätt att umgås. Lilla torg och fotboll, ungdom och fotboll hör ihop. Under VM hade Lilla Torg storbilds-TV och VM följdes av ungdomar med svalkande öl i sommarvärme. Fotboll och Opera finns i klubben Café Opera. I tidningarna har vi läst om Mustafa Timosins försök att bilda en ny fotbollklubb med arbetsnamnet FK Café Lilla Torg.

Lilla torg kommer säkert att bli ett vattenhål för fotbollsupportar både före och efter våra matcher. För våra gästande lags supportrar blir Lilla torg ett naturligt stopp på vägen från centralen till Malmö IP.

Styrelse, kansli och många frivilliga arbetar nu intensivt för att vi skall kunna ta emot en stor publik till vår hemmapremiär. Patrik Johansson och Tommy Hansson är inne i en intensiv förberedelseperiod för att hela truppen skall vara toppladdade och motiverad vid de två kommande premiärerna.

Ett fantastiskt sätt att förbereda sig är med en musikupplevelse en kväll på Operan eller Konserthuset. Ett råd till Patrik; ta med hela laget på Rigoletto, om det går att få biljetter.

Sylviamatchen ser vi antingen live i Norrköping, det finns fina tågförbindelser, eller gemensamt på Glorias på Södra Förstadsgatan. Öl och fotboll är högsta kultur i England.