,

Bertils krönika: "Inför Umeå"

Den 24 juni är det Johannes Döpares dag vilket leder till Danmark där man firar Johannenatten i stället för midsommar med eldar och fyrverkeri, god och mycken mat. På Malmö IP hoppas vi att vi skall ha något att fira på söndag kväll. Om än vädret inte är garanterat vackert över midsommar så verkar alla prognoser eniga om att det på söndag blir strålande väder. Bra för matchen men hur många vill bryta en lillsemester för att titta på gulboll?

Umeå FC är en ung klubb bildad 1987 efter sammanslagning av två klubbars seniorlag nämligen Sandåkerns Sk och Tegs SK. Målsättningen var Allsvenskan och dit nådde Umeå 1996. Nu är Umeå ett etablerat elitlag men med det följer ekonomiska bekymmer och vi vet inte om klubben slutligen klarar ekonomin.

Läste att AIK som för ett par år sedan blev förmögen genom deltagande i Champions league och bildandet av ett fotbollsAB har gått med förlust 6 millioner hittills i år och att klubben, om inget särskilt händer, får ekonomiska problem till hösten. AIK är säkert inte ensam om det. Vår kollega MFF lär inte ha några ekonomiska problem på många år om man fortsätter att spela bra fotboll i Allsvenskan. Fullt hus mot HIF imponerar säkert på IFK Malmös kassör eller vad säger Nils-Lennart?

Detta visar på att det krävs attraktiv fotboll för att dra till sig publiken. På söndag förväntar vi oss att IFK skall visa att de senaste matcherna inte medfört något fast trendbrott utan en naturlig avmattning efter den mycket starka inledningen mot seriens topplag. Om Umeå vet vi inte mycket. En vacker stad med björken som ett dominerande inslag. I Umeå bor 1.17 % av Sveriges befolkning eller drygt 100.000 personer.

Eric Fischbein har uttryckt lagets målsättning som är att ta sex pinnar på den två närmaste hemmamatcherna mot Umeå och Motala. Klarar vi det är vi med på övre halvan, misslyckas vi har vi kniven på strupen under en lång tid. Vi väntar på Anders Jemails första mål. Han bör träna eftersom han snart civilt är färdig att påta sig egna mål inför en domare som inte har några röda eller gula kort. Umeås tre senaste matcher mot Brage 5-0 mot Enköping 0-0 och senast mot Motala 5-0 imponerar efter en mycket svag inledning av Umeå.

I Malmö påstås det att BO 01 har öppnat. Vet någon om det är riktigt? Jag har sett det på TV så det är väl sant. Framåt sensommaren bör det kanske vara läge att besöka mässan.

Vi se på Malmö IP på söndag efter en skön midsommar.