,

Bertils krönika: "Inför Landskrona"

En strålande match på en strålande plan i ett strålande vackert väder. Allt stämde utom att vi inte fick några poäng i ladan. Nu gäller det att ta revansch i Landskrona och plocka hem tre poäng.

Efter halva serien ligger vi på en sjätteplats med fem lag före oss och 10 lag efter oss. 9 poäng till kvalplats upp, 9 poäng till sista nedflyttningsplats. IFK:s resultat på första halvan är klart godkänt och våra förhoppningar inför "höstomgången" är stora. Förra året gjorde vi en suverän höstomgång och mycket lutar åt att laget nu är inspelat och skall fungera hela matcherna.

Fast nog är det lite synd att spela seriefotboll under högsommaren. Såg i SDS att för 41 år sedan var Milan på besök i Malmö och spelade en vänskapsmatch mot ett förstärkt IFK. Vi förlorade med setsiffran 6-1 men vad betyder det idag? Däremot betyder det mycket att IFK har varit med ute bland de stora lagen en gång.

Nu är det ni juniorer och ungdomar som skall ta över och föra ut IFK i Europa på nytt.Läste om Halmstads BK att man satsar mycket på att gå vidare i Champions league. Segrarlaget i Champion league plockar hem runt 350 miljoner! Fast å andra sidan tjänar väl Peter Forsberg i Canada lika mycket! HBK räknar med att hålla sig kvar i Champions league så länge att man klarar ekonomin för 4 år framåt.

MFF sålde en spelare för ca 80 miljoner och bör ha sin ekonomi säkrad för minst 5 år framåt. I Sverige går det inte att driva en verklig Europaelitklubb med de pengar som SEF och matchintäkter ger. Endast ett fåtal lag har så starka och solidariska sponsorer att man kan klara sig på sponsormedel utan att samtidigt vara livegen under sponsorn.

Publikintäkterna klarar i bästa fall de löpande kostnaderna kring matcherna såsom planhyra, domare, resor, vakthållning, marknadsföring, annonsering och mycket annat. Allsvenskan har blivit en kvalificeringstävling till Europafotbollen. IFK Malmös målsättning måste således vara att inom en inte alltför avlägsen tidsperiod åter kvalificera oss för spel i Europa. Det är en målsättning och en utmaning. De som skall göra det är våra ungdomar som nu spelar i pojk- och juniorlag. Detta är en utmaning på sikt. Nu gäller det att komma ner på jorden och kämpa oss till tre nya värdefulla poäng för att etablera oss på den övre tredjedelen av serien.

SDS hade en trevlig artikel om Dejan Lukanic, som är en av våra lovande ungdomar i A-truppen, som snart måste få en chans att visa sitt kunnande i en seriematch fast vem skall han ersätta? En uppriktig , lojal och seriös person och ett föredöme för våra ungdomsspelare. Landskronasupportrarna var en trevlig överraskning med mycken skönsång även om jag inte uppfattade alla orden i texterna. Det är tydligen dags för Rolf Axel att starta en ny kommitté med Östen som ansvarig inför styrelsen nämligen Allsångskommittén. Det krävs säkert lika mycket träning som A-laget. Rolf Axel blir förstås den förste som kommer att ta ton.

Landskrona ligger för övrigt för nära Malmö för att vara en exotiskt stad men Hven räknas väl till Landskrona och Hven är alltid värt en resa. Att cykla runt omkring på Hven är rogivande och spännande. Möjligheter till enskilda badplatser och en delvis oförstörd natur. Gabriel Jönssons Hven med Backafall. Tycko Brahes Hven med Stjärnkikare och alkemi.

Skolresornas Hven med bredda mackor, kalla plättar och mjölk i sockerdricksflaska. Vi hoppas på en lika trevlig match på söndag i Landskrona som i Malmö i söndags. Fast för Landskronas målvakt var det inte så trevligt. Hoppas att det inte blev så allvarligt som tidningarna skrev.

På söndag är det de gule som skall synas och höras mest och poängen får Boisarna bjuda på.