,

Bertils krönika: "Inför Sylvia"

Det är mycket fotboll nu trots att det är högsommar och spelarna borde vara med sina familjer på landet lekandes med barnen i strandkanten eller plockandes blåbär i de småländska skogarna. Någon svamp finns ännu inte att plocka. Stora delar av vår förväntade publik befann sig säkert på stranden eller i skogen om de inte vandrade i fjällen de senaste matcherna. 4000 i Malmö och 3.500 i Landskrona är för lite för den mycket högklassiga underhållning som de bägge välspelande lagen bjöd på. Ishockeyn har haft en lång semester men nu är det dags igen står det i tidningarna. Lagen har börjat med isträning.

I en bok om Malmö utgiven 1945 anges det bland mycket annat: "Danskarna vore läromästare och föregångsmän i flera idrottsgrenar. Främst fick Malmö sina idrottsliga impulser från Köpenhamn, där idrottsmännen redan i slutet av förra århundradet voro ganska långt framme i flera idrottsgrenar, speciellt fotboll, fri idrott, brottning, cykelsport och fäktning … Malmö-kamraterna, som stiftades den 23 april 1899 och för närvarande räknar 230 medlemmar, har många sektioner för olika idrottsgrenar, I fri idrott har IFK varit en av Sveriges främsta och erövrade Mästerskapsstandaret 1931 och 1932. I fotboll var IFK i stort sett stadens ledande klubb till 1933 och fostrade under denna tid ett flertal landslagsspelare … under senare år har handbollen varit föreningens starkaste gren. IFK har dessutom sektioner för bowling, bandy, ishockey och orientering…I fotboll intar nu Malmö FF en rangplats i Malmö och under senare år även i Skåne, vars DM för såväl seniorer som juniorer flerfaldiga gånger erövrats av MFF…"

230 medlemmar 1945 som ägnade sig åt fotboll, handboll, fri idrott, bowling, bandy, ishockey och orientering. Fast många spelare sysslade med många idrotter minns Bosse Borg. Medlemsantalet i år närmare sig 1000 men många fler behöver vi vara för att klubben skall ha möjligheter att ytterligare utvecklas.

Matchen i Landskrona var en riktig rysare där segermålet kunde ha kommit betydligt tidigare på ordinarie tid. Men visst är det roligt att avgöra en match på övertid. Hoppas det blir en lika god vana nu på "hösten" som det var en ovana att tappa poäng på övertid under våren.

Sylvia har gjort en massa mål 32 men har släppt till en hel del 27 mål dock har man 5 plusmål medan vi stannar på 19-18 och ett enda plusmål. I poäng skiljer det bara 2 poäng. Varför Sylvia genom en eventuell seger passerar oss. Vinner vi har vi chansen att passera både Café Opera och Västerås! Således är den kommande matchen minst lika viktig som Landskronamatchen eller möjligen lite viktigare. Vi måste slå lagen under oss för att inte trilla neråt. Sylviamatchen i vårens Norrköping skulle vi ha kunnat vinna.

Fotbollsmässigt ser det mycket ljust ut. Patrik Johansson har på ett utomordentligt sätt byggt vidare på den grund som Fille lade ut förra året. Det vi saknar nu är den stora publiken som ger våra grabbar ett stort stöd på hemmaplan. Men hur skall vi får ut kunskapen om att IFK Malmö faktiskt är ett av Superettans absolut bästa lag med sympatiska spelare, som har en positiv inställning till spelet. TV visar inte mycket från Superettan. Tidningarna skriver endast om de lokala lagens matcher.

Kan för övrigt någon förklara varför Hammarby sparkar sin tränare när laget spelar som bäst och leder serien?

Hur många spelare i IFK skulle platsa i ett Superettalandslag? Skulle ett Allsvenskt landslag klara en match mot Superettans landslag? Utgången är inte given!

Det kan bli en rolig och öppen match på söndag och det finns förhoppningar om många mål. I Malmö mot BoIS hade vi ett skott på mål medan vi hade minst 6-7 skott på mål i Landskrona utöver målen. Måtte nu bara inte spelarna underskatta Sylvia och måtte de inte dra sig ner mot Frederick efter eventuellt ledningsmål.

Välkomna till Malmö IP på söndag