,

Bertils krönika: "Inför GAIS"

Den 19 oktober 1980 spelades den sista och för bägge lagen avgörande matchen i div. I södra mellan IFK Malmö och GAIS. Spelplats var Malmö Stadion och publiksiffran var i det närmaste 21.000. Hur det gick då? Det läser Du om i Gula Tider.

Egentligen var det två förlorande lag på Malmö Stadion eftersom det blev Örgryte som gick upp i Allsvenskan med samma poäng som IFK Malmö och GAIS men med bättre målskillnad. Tanken var att vårt gamla lag från 1980 med Tommy Hansson, Bosse Theander, Alan Kershaw, Zeth Lindeberg, Åke Rasmusson med flera förstärkta med Thorild Nilsson och under John Petersens lagledning skulle visa GAIS motsvarigheter att resultatet från 1980 inte står sig i dag. Tyvärr kunde inte GAIS på kort varsel trumma ihop sitt gamla lag.

En stor del av våra veteraner från 1980 träffades för några veckor sedan på Malmö IP. Där de beslöt att bilda en veteranavdelning i IFK Malmö och det är verkligen på tiden. Veteranavdelningen skall vara öppen för alla som spelat seriefotboll för IFK Malmö under gångna år. Nog skall vi kunna ställa upp med ett vältränat "GULLAG" som kan ge MFF´s "GULDLAG" en publikmatch. Till nästa år hoppas vi att GAIS, som väl inte skall trilla genom Superettan, kan få ihop sitt lag från 1980.

IFK har gjort en strålande insats uppe i Stockholm genom att vi efter förlusten mot Sylvia kommer tillbaka och gör en av våra bästa halvlekar för hela året. Det visar på styrka i laget och hos tränarna fast Tommy var väl inte med i Stockholm. Tommy var en stor målskytt om jag minns rätt och bör väl kunna träna våra forwards medan en annan från den tiden, Anders Nilsson, tränar våra målvakter. Dessa bägge kämpar med gula hjärtan, Tommy och Anders, har säkert oändligt mycket att vidarebefordra till dagens lag.

Läste med glädje Wirmolas tankar om tiden i IFK Malmö. Vi skall vara tacksamma för hans insats i IFK Malmö. För IFK Malmö är det tråkigt att han inte kunde stanna ett par år. Han är en spelare och människa med erfarenhet och förnuft, som alla lag behöver. Vi hoppas givetvis att Jonas Wirmola skall hålla kvar kontakten med IFK Malmö och att vi håller kontakten med Jonas. Jonas var visserligen hos oss bara en kort tid men vi hoppas att det var länge nog för att hans själ skulle hinna få lite gulfärg.

Mål i slutminuterna är inget ovanligt och vi i IFK är nog inte mer utsatta än andra lag. Mot Landskrona var det vår tur att avgöra på övertid. I fjol i Åhus avgjorde Baskim med ett mål på övertid, ett mål som visade sig vara oerhört viktigt i den serien. Många matcher i Allsvenskan avgörs på övertid eller i slutminuterna. Det lag som ligger under satsar allt på att kvittera medan ledarlaget inte satsar på att göra ett ytterligare mål. Vad skulle publiken ( och Åke, Lennart, Irriterad, Lasse m.fl. ) säga om Patrik lyfte upp hela laget de sista 10 minuterna när vi leder med 2-1 och motståndarna gör 2-2.

Bästa receptet är att göra fler mål redan innan sista kvarten börjar. Om vi leder med 4-1 efter 60 minuter, behöver inte laget backa även om motståndarna pressar på. I Mjällby gick det som det ibland går nämligen att Brage spädde på med 2-0 i sista minuten när Mjällby jagade kvittering.

Nu gäller det bara att vinna varje match. På tisdag har vi chansen att spela bra mot ett lag som ligger långt efter oss i serien. Fast när GAIS, allsvenskar i fjol, möter IFK Malmö så är det en klassiker där årets resultat i serien inte betyder något. GAIS kommer att spela allsvensk fotboll på tisdag och då måste även vi göra det!

För övrigt lär Bo01 vara trevlig att ströva kring i säger de som haft råd att gå dit. Varför skall man ta så mycket inträde, 150: – per person, när det hela egentligen är en reklamplats för olika fastighetsbolag, servicebolag, materialtillverkare, inredningsarkitekter, möbelföretag, textilhandlare, trädgårdsmästare. Nu får vi dels betala 150 i inträde och sedan lika mycket eller mer genom kommunalskatten. Bo01 kommer nog inte att minnas av oss malmöbor på det sätt som Baltiskan 1914 fortfarande gör trots att generationen som besökte mässan till största delen har lämnat jordelivet för gott.