,

Bertils krönika: "Inför Västerås"

Under förra säsongen var Västerås mycket illa ute ekonomiskt och under en tid var det på gränsen att klubben fått lägga ner verksamheten. Om så hade skett skulle bland annat MFF ha förlorat poäng. MFF köpte en av Västerås bästa spelare, Daniel Majstorovic, som numera är en stöttepelare i MFF:s allsvenska lag.

Med dessa pengar klarade Västerås den akuta situationen. Laget placerade sig bra i serien med en femteplats och nära kvalplatsen. I år ligger Västerås 6:a med häng på toppen. På en supporterhemsida läser vi att ekonomin kraftigt har förbättrats och att man klarat hälften av ca 1.5 milljoner i skulder. Nacka FF i division 2 har hoppat av och försatts i konkurs.

Hammarby har sålt 25 % av sin fotbollsverksamhet i ett nytt fotbolls-AB Hammarby IF för 13 miljoner! Det betyder att Hammarbys fotbollsverksamhet värderas till ca 50 miljoner kronor! I TV sa en reporter att det är ett reapris för ett så bra VARUMÄRKE Hammarby är över 100 år gammal som förening och känt över hela landet men knappast internationellt.

Vad skulle Varumärket IFK Malmö då vara värt? Man kan spekulera men vi är nästan lika gammal som förening som Hammarby. Vi är väl kända i Sverige. Alla idrottsintresserade känner till Di Gule och Kanariefåglarna. Vi har således ett mycket bra varumärke samt två väl etablerade underfirmor. Vi har dessutom ett internationellt förflutet.

Men är vi intresserade av att sälja oss? Vad är det vi vill med fotbollen? Är det att alltid ha de bästa spelarna kosta vad det vill, att spelarna är handelsvaror, som är anställda för att göra sitt bästa oavsett vilken klubb de spelar i , utan någon klubbkänsla utan i stället bara ett arbetstagaransvar gentemot arbetsgivaren..

I gårdagens Svenska Dagbladet skriver Sune Sylvén en intressant artikel med rubriken: Hur roligt är det att arbeta gratis? Och underrubriken: Idrotten blir alltmer kommersiell. Hur länge orkar de ideella krafterna? Kanske är det breda idrottsledarskapet samhällets sista kall. Jag citerar en snutt ur artikeln:

Alla är införstådda med att dagens elitidrott kräver allt större belopp. Dessutom är det mesta utbytbart, klubbledningar, tränare, tröjor och spelare. Dessa har inte råd att vara klubbtrogna. Det enda beständiga är supportrarna, som står ut med det mesta så länge det egna laget vinner eller klarar sig någorlunda. Bolagsformen ger i princip fansen chansen till ett större inflytande, men i praktiken lär det bli bossarna bestämmer. Som i den riktiga ligan, som skildras varje dag på "näringsliv".

På måndag skall IFK Malmö upp till bevis att matchen mot GAIS var en tillfällighet. Grabbarna skall visa att supportrarna kan känna sig nöjda med sitt lags prestationer. Sedan ser vi fram mot den stora kampen mot Mjällby, ett lag som skall krossa oss enkelt som en plätt. Fast även Västerås ligger före oss i serien och måste räknas som favorit. I Västerås har vi således att besegra ett lag som är bättre och då brukar vi ju också bli bättre.

Lycka till.