,

Bertils krönika: "Inför Öster"

Efter Kalmar följer Växjö. Vi slog Öster i en träningsmatch i våras med tennissiffor men sedan blev det "bara" oavgjort i serien i våras. För några veckor sedan satsade vi klart uppåt i serien medan vi nu måste sparka oss upp från nedflyttningshotet.

Att ha ett favoritlag i fotboll kräver mycket. Hur kände sig de 60.000 sjungande åskådarna i Turkiet i går när en säker seger på några minuter i slutet och på övertid förbyttes till oavgjort och till slut förlust. Hur många matcher avgörs på övertid? Fanns det övertid förr i tiden? Inte minns jag att det gjordes några tillägg på 50- och 60-talet eller är det bara minnet som sviktar?

BO 01 är inne på sista veckorna och nu har man sänkt priset samtidigt som alla boende i MKB erbjudits "fritt" inträde ( MKB betalar). Tidigare har de kommunalanställda fått "fribiljetter" (kommunen betalar). Visst var det intressant att se den nya stadsdelen men den blir lika intressant när utställningen är över och vem som helst kan ströva fritt på området. Fortfarande är det mycket som inte är färdigt. Vi borde ha kunnat kräva mer av en utställning av denna storleksordning. År 2002 hade säkert varit ett bättre år för en utställning. De bilder och berättelser vi hört om Baltiska Utställningen 1914 tyder på något helt annat än Bo 01. Nog borde vi haft kapacitet att ha gjort något mycket bättre av denna möjlighet. Dock det blir säkert med tiden en attraktiv och livlig stadsdel särskilt sommartid.

På debattsidan sker det många uttagningar av laget och någon träffar säkert rätt. Enligt debattsidan skall det vara klart att den förre Österspelaren Wirmola skall spela, vilket känns betryggande. Av rapporterna från Mjällbymatchen så har vi spelat en av de bästa halvlekarna på hemmaplan under säsongen. Nu gäller det att samla ihop nerverna och att alla spelarna går ut med förutsättningen att detta är en "cupmatch". Det är seger som gäller och det krävs en absolut segervilja, en vilja att alltid vara först på bollen att inte släppa till bakåt och hela tiden jaga framåt. Samt det gäller att spela alla 95 minuterna.

På debattsidan finns det en envis guling som saknar statistik. Som vi berättat pågår det en statistiksammanställning som kommer att presenteras när den är färdig. En som kan statistik är Hans Ekman på Idrottsmuseet och tidigare kanslichef på IFK Malmö. Tillsammans med Idrottsmuseet ger han ut Allsvenskan i siffror, som finns att köpa på Idrottsmuseet. Jag har just tagit del av senaste numret som handlar om den 13:e allsvenska säsongen 1936-37. AIK vann, MFF blev 6:a och IFK Norrköping sist. Många av lagen från då är kvar i Allsvenskan eller superettan i dag. Tre lag är inte längre högaktuella nämligen Gårda BK, IK Sleipner och Sandvikens IF men Sandviken och Sleipner kommer väl tillbaka? Hasse Ekman presenterar även div.II serierna ( div. I var Allsvenskan). I div II södra segrade HIF före Halmstad BK. 4:a var Malmö BI ! Men var fanns IFK Malmö 1936-37? Om Hasse Ekman läser detta så svara gärna på debattsidan. Det är spännande läsning och bäst av allt är att resultaten är klara. Ingen oro för kommande matcher.

På söndag borde vi inte behöva vara oroliga, vi vet vad laget kan, men det är säkert många som i likhet med Curt Henricsson går till Malmö IP med både förhoppningar och farhågor. Ibland räcker det inte att spela bra eller ens bättre än motståndarna.

På söndag har vi den hittills viktigaste matchen för IFK i superettan. En seger på söndag och vi är nästan helt säkra på var vi spelar nästa säsong!