,

Bertils krönika: "Inför Motala"

Seriemakarna hade sannolikt planerat att de sista omgångar skulle vara avgörande vad gäller nedflyttningsspelet när man komponerade IFK Malmös två sista matcher mot de två övriga division 2 lagen Motala och Gefle. Morgondagens match mot Motala har inte kvar någon seriespänning varför IFK bör kunna spela avslappnat och försöka förbereda upplägget inför nästa spännande säsong.

Sista hemmamatchen mot Gefle kan bli avgörande för Gefle som ännu har möjlighet att hamna på kvalplats för att möta vilket lag? Åke Stolt har spekulerat i att det kan bli ett malmölag i kvalet till nästa års Allsvenska. Det verkar otroligt men teoretiskt är det möjligt.

IFK har gjort vad vi hade hoppats och laget inklusive tränarna har gjort det på ett mycket övertygande sätt och med en spelkvalitet som lovar mycket gott inför nästa säsong. I Motala gäller det att vi återigen visar att laget är etablerat i superettan. De två återstående matcherna är psykologiskt mycket viktiga. När vårsäsongen startar är det viktigt att kunna luta sig mot avslutande segrar i årets serie. Under hela vinterträningen är det en kick att ha avslutat med två säkra segrar. Två segrar hjälper till att vi får en placering på övre halvan, vilket i statistiken, i förhandlingar med sponsorer och i alla andra kontakter ger oss betydligt större utrymme.

Året blev således bättre än vad vi hade kunnat förvänta oss när det gäller det spelmässiga. Den stora besvikelsen är det bristande publikintresset. Trots att vi stundtals har spelat en mycket högkvalitativ och underhållande fotboll, som till och med Åke Stolt ibland har berömt, har publiken inte kommit. Vi har en charmig idrottsanläggning med god service. Inträdet har varit måttfullt i förhållande till övriga klubbar. Vad är det för fel? Vi måste rannsaka oss själva och vi måste komma fram till åtgärder, som öppnar ögonen för det fotbollsintresserade Malmö att Superettan är en spännande serie.

En orsak kan vara att varken TV eller tidningar har visat något större intresse för superettan. Var det kanske så att den delade ettan i söder och norr var attraktivare? Det vore roligt att på debattsidan få lite förslag på hur vi skall öppna intresset för vårt duktiga och mycket sympatiska fotbollslag. Jag såg att Redbergslid samlade nästan 5.000 åskådare på en handbollsmatch när det var gratis entré. Kanske värt ett försök på en av de första hemmamatcherna? Nåväl än är det inte dags att summera säsongen. Nu skall vi med gott mod och god koncentration gå in för i första hand Motalamatchen. Detta är kanske inte den viktigaste matchen för året om man bara ser till placeringarna men om vi ser de återstående matcherna som början på nästa säsong och inledningen till vinterträningen så vill jag påstå att det kan vara den viktigaste matchen inför nästa säsong. En klar seger på lördag kan var den avgörande skillnaden mellan seger och oavgjort i vårpremiären.