,

Bertils krönika: "Inför Julen"

Nu är julen här och snart återvänder solen för att skingra mörkret. Det har varit ett omskakande år med händelser som drabbar oss personligen även om vi anser att vi befinner oss i trygghet uppe i norden.

Den 11 september förändrades våra levnadsvillkor. Det som inträffade överträffade fantasin hos flertalet författare till James Bonds äventyr. Ondskan agerade med att visa att friheten inte är något självklart. Friheten måste alltid försvaras. EU finns till för att omöjliggöra krig i Europa. USA trodde inte att någon skulle kunna angripa dem på hemmaplan. I Israel strider man sedan 1948 om grushögar, tempel och makt. I Palestina finns fortfarande flyktingläger från 1948, folk som lever i läger sedan 63 år! Hela generationer som inte har upplevt friheten.

Kan man då engagera sig i fotboll under sådana förhållanden? Ja, givetvis fotbollen är en del av vår frihet. Att få spela boll, att få hålla på ett favoritlag utan fanatism, att ha friheten att tycka om något utan att majoriteten skall bestämma, utan religiösa inslag, utan politiska inblandning. Det är en frihet att få spela boll i ett gäng där man trivs och mår bra. Detta gäller för alla spelare från fotbollsskolan upp till A-laget, veteranlaget och pinnagubbarna.

Vi lyckades med vår målsättning för 2001 när det gäller A-laget. Vi har etablerat oss i Superettan och nu gäller det i första hand att avvisa alla attacker för att slå ner oss i tvåan samtidigt som vi skall satsa på att stiga uppåt i tabellen.

Ungdomsverksamheten har utvidgats och vi bygger för framtiden. Vi arbetar med vår ljusgula tråd som skall vara sammanhållande länk för alla inom klubben. Ungdomarna har gjort mycket goda resultat under året. Äldsta pojklaget är kvalificerat till pojkallsvenskan. PO Book med hjälp av många inom föreningen och många föräldrar samlade nästan 300 personer till julfest den 2:e advent då medaljer och diplom utdelades samt att bästa kamrat valdes i de olika årgångarna.

Inför nästa år arbetar vi på att förbättra förhållandena på stadion, särskilt omklädningsrummen. Fritid Malmö har lovat att vi skall få en ny provisorisk omklädningsbarack tills hela stadion byggs om. Ventilationen i befintliga utrymmen i stadion skall förbättras. Vi arbetar med att skaffa varma och torra utrymme för föräldrar under tiden barnen leker boll på stadiongräset.

År 2002 gäller elitlicensen vilket betyder att en klubb inte får ha negativt kapital och att utgifterna inte får överstiga inkomsterna. Låter enkelt men är näst intill omöjligt för flertalet klubbar. Hur skall man få balans mellan inkomster och utgifter när klubben samtidigt skall hålla marknadsmässiga löner till spelare och tränare?

Olika klubbar väljer olika vägar. Vissa klubbar väljer bolagisering av A-laget, att driva A-laget som ett företag med vinstintresse men utan lagets skäl. Andra väljer att koncentrera verksamheten till A-laget och juniorer medan andra småklubbar får svara för ungdomsverksamheten och utbilda spelare för elitklubbarna. IFK Malmö har hittills tagit ställning till att vi skall utvidga vår ungdomsverksamhet, bygga vidare på den gula tråden och samarbeta med flera klubbar inom Malmö Bollunion.

Vad hände i Malmö under det gångna året som är värt att notera? BO 01 så klart, men vad skall man minnas av det? Vi har alla varit med att betala ett från början misskött projekt. Politiker skall inte syssla med projekt utan överlåta det år markandskrafterna. Visst kan kommunen stötta upp ekonomiskt när det är i kommunens intresse men inte driva egna projekt. Bron fungerar och är numera en del av vardagen. Tågen börjar gå i tid.. MFF klarade sig kvar i Allsvenskan. IFK Malmö handboll klättrar kanske upp i Allsvenskan. Eugen Onedin har haft premiär, ett litet vackert musikaliskt stycke med enkel rekvisita. Det var den operan som invigde Stadsteatern 1944. Sommaren var mycket varm och solig.

Sören Cratz årets ledare i fotboll har sagt att det lag vinner som har elva spelare på plan som vill vinna till varje pris. Genom att fotbollspelare har blivit ett yrke finns det liksom i övriga arbetslivet folk som är mycket duktiga men som periodvis går på halvfart eller mindre. Jag tror på våra ungdomar och jag ser fram mot en spännande fotbollssäsong där vi kan gå hur långt som helst om spelare och tränare tar fram den absoluta segerviljan till varje match.

God jul och Gott Nytt år
Önskar vi i medlemskommittén och hemsidan.