Hegenius: Årets viktigaste match?

IFK Malmö

På lördag spelar IFK Malmö förmodligen en av säsongens viktigaste matcher i superettan när Åtvidaberg gästar idrottsplatsen.

En ny förlust för IFK skulle minst sagt bli ödesdiger, så till vida att laget riskerar hamna under det förhatliga nedflyttningsstrecket när 14 omgångar återstår, mindre än halva serien således.

En seger är därav av största vikt. Och hemma mot Åtvid gick det ju riktigt hyfsat senast, 5-0 hemma på IP i höstas.

Några sådana siffror lär det med stor sannolikhet inte bli den här gången. Mötet förra veckan uppe på Kopparvallen var ytterst jämnt, det lär förmodligen bli lika ”tight” på lördag.

Åtvidaberg är ett av seriens målsnålaste lag. Östgötarna kunde detta till trots trycka dit tre ”baljor” i lördags mot ett IFK som understundom umgås med åtskilliga problem i försvarsarbetet.

Något även kolumnen för antalet insläppta mål vittnar om, 32 stycken. På tok för mycket.

Kan IFK hitta tillbaka det defensiva spel laget praktiserade de två inledande åren i superetttan är mycket vunnit.

Men avsaknaden av den till Enköping flyktade Baskim Sopi har varit stor. Hans tomrum har så här långt varit svårt att fylla.

Inte heller offensivt har IFK direkt rosat marknaden, om man bortser från hemmamötena med Gefle och Boden, där det faktiskt blev hela åtta mål tillsammans.

Även om nyförvärvet Christian Andersson inte är känd som någon skyttekung precis tror jag det är just en sådan spelartyp IFK Malmö står i behov av.

Christian har en mycket irrationell stil och skapar ofantligt mycket med sin löpvillighet. Något han visade stort prov på i onsdagens träningsmöte med Cardiff.

Skulle IFK lyckas vinna mot Åtvidaberg tror jag laget är på väg mot rätt håll igen. Vilket behövs, för i nästa omgång väntar ännu en ödesmatch, mot Sylvia uppe i Norrköping.

Inför det mötet kan det vara behagligt att ha en välbehövlig trepoängare mot Åtvidaberg med sig i bagaget.

Hur har då IFK kunnat hamnat i denna brydsamma situationen den här säsongen?

Framförallt har det berott på de många avstängningarna. Detta har medfört att tränaren Patrik Johansson tvingats till ett ständigt plottrande med laguppställningen, vilket skapat en otrygghet.

Därtill har heller inte skadeläget varit det bästa. Nu är emellertid de flesta av spelarna från den tidigare förhållandevis digra skadelistan rejält på gång igen.

Kan sedan IFK-spelarna reducera antalet varningar och som en följd av det många onödiga avstängningar är mycket vunnet.

Mot Åtvidaberg får IFK klara sig utan Nikolaj Rasmussen som blev utvisad senast uppe i Åtvidaberg. Fadäser av det slaget har IFK inte råd med i fortsättningen om kontraktet i superettan skall ros i hamn.