På söndag kan IFK Malmös framtid avgöras. Då väntar ödesmatchen med stort Ö, mot Falkenberg på bortaplan.

Alla vet förutsättningarna. IFK befinner sig på nedflyttningsplats, två poäng efter just Falkenberg och Gefle (ett lag IFK möter på Strömvallen i serieepilogen om två veckor).

Hallänningarna gäller som favorit, enligt tipsexpertisen. Vilket är bra för IFK, att slå ur underläge har varit laget melodi.

Matchen uppe i Falkenberg är helt öppen och kan sluta hur som helst. Falkenbergs formkurva pekar visserligen spikrakt uppåt. Å andra sidan lär även de gå på en mina, förr eller senare.

Som jag ser det är där två saker som talar för en IFK-seger. För ganska exakt tre år sedan mötte IFK Falkenberg på bortaplan i en match av samma dignitet som den på söndag, fast då handlade om vilket lag som skulle vinna division 2.

Den gången avgick IFK med segern, 2-1, med Fille Ohlsson på bänken. Detta efter en strålande första akt av IFK som ledde till en 2-0-ledning efter 45 minuter.

Och vem minns inte, med välbehag, IFK:s seger mot Falkenberg hemma på IP i våras. En unik triumf så till vida att IFK lyckades vinna med blott nio man på plan.

Trots ett hotande 0-1-underläge vände “di gule” på kuttingen och vann med 2-1. Vilket bör innebära att IFK kopplat ett psykologiskt övertag.

Så 2-1 i IFK-favör är tydligen ett gångbart resultat när Falkenberg svarar för motståndet. Skulle den 2-1-trenden hålla i sig även på söndag är IFK en poäng före Falkenberg och därmed ett stort steg närmare Superettanstatus säsongen 2004.

Det viktigaste är dock att inte IFK förlorar. Blir fallet så är förmodligen kontraktet borta. Ett oavgjort resultat är med andra ord ingen katastrof, men självklart vill det helst till med en trea, likt den IFK tog på ett heroiskt sätt mot Västerås tidigare i veckan. Tack för det, Magnus Eriksson!

I den matchen uppträdde hela elvan som ett LAG. Kan den insatsen upprepas mot Falkenberg, ligger en ny seger och lurar kring hörnan.

I matchen mot VSK var där ingen som föll ur ramen. Samtliga tog sitt ansvar. Visst, VSK hade några riktigt farliga möjligheter som kunnat resulterat. Inte minst Stefan Bärlins skott på stopptid, som räddades av målramen.

Magnus Eriksson visade i den matchen med alla önskvärd tydlighet vad han betyder för IFK Malmö, en riktig matchvinnaretyp som kan bli värd sin vikt i guld nu när det börjar dra ihop sig.

Vidare förtjänar lagkaptenen Jonas Danielsson en stor eloge, hans uppoffrande arbete var enormt. Men som sagt, hela kollektivet stod bakom den välbehövliga segern mot VSK.

Tre matcher återstår. Förutom Falkenberg borta har IFK kvar att möta Forward hemma och som sagt Gefle borta. Mitt personliga tips är att IFK snor åt sig sju “pinnar” i dessa bataljer. Något som bör räcka till det vi alla hoppas på, ett fortsatt spel i Superettan till våren.

Noterbart för övrigt är att IFK:s förre tränare Patrik Johansson nämns som en tänkbar ersättare till Anders Palmér som assisterande coach åt Tom Prahl i Malmö FF. Ett bevis på att Patriks fotbollskunnande är av hög rang.

Nog tjajat om det. Nu är det hur som helst Fille som gäller. Han och pågarna önskas härmed lycka till inför söndagens viktiga batalj uppe i Falkenberg. En av IFK:s viktigaste matcher, sedan kvalet mot Torslanda för tre år sedan.