IFK Malmö siktar uppåt igen – på sikt

Foto: Michael Lindholm

Ytterbacken Dardan Burrniku spelar en viktig roll i det IFK Malmö som satsar på att ta ytterligare kliv under årets division 2-säsong. Foto: Michael Lindholm

Seriepremiären i södertvåan närmar sig. På söndag är det tid. Då välkomnar IFK Malmö ”grannen” Lunds BK.

Förra säsongen var ”di gule” som bekant nykomling i division 2.

Facit blev en elfte plats. Detta efter en sommar då det stormade rejält i klubben.  Både tränaren och ett antal spelare lämnade föreningen inför höstsäsongen.

När väl stormen lagt sig samlade den nye tränaren Anes Mravac (numera hos de regerande svenska mästarna IFK Norrköping) sin trupp och hittade rätt harmoni. Faktum var att IFK Malmö gjorde en bättre höst än vår.

Trots att det blev en blygsam tabellplacering är det bara att instämma i sportchefen Mikael Tellqvist uttalande.

– Vårt kontrakt var aldrig direkt hotat. Det räddade vi i god tid även om det ett tag såg lite hotfullt ut.

Den här säsongen får publiken delvis se ett ”nytt” IFK. Klubben har en ny spännande tränare i Yacine Hamouchene. Han får dock klara sig utan ”fixstjärnan” Armin Pasagic som försvunnit till utlandet.

– Visst. Armins frånvaro hoppas jag emellertid vi löst när vi plockade Sami Güngör från FC Rosengård till oss, fortsätter Mikael.

Och lägger ut orden.

– Som helhet har vi en starkare trupp i år. Framför allt är den bredare. Förutom Sami har vi en del andra nyförvärv som blir viktiga för oss, exempelvis Martin Holm som sett stabil ut under träningsmatcherna.

Sedan finns där en del  kvarvarande spelare ”gulingarna” sätter sin tillit till. Målsprutan Saban Pehilj är en av dem. Vem minns inte hans fyra fullträffar mot Nosaby i fjol.

En spelare som Mikael Tellqvist tror får lite av ett genombrott 2016 är Mohammad El-Kayed.

– Han har utvecklats enormt under vintern. Såväl fysiskt som psykiskt.

Martin Ingelsson är även i år kvar i den gula tröjan. Något Tellqvist är mycket tacksam över.

– Martin är vår nyckelspelare. Han gör sällan eller aldrig en dålig match.

Någon serieseger har inte IFK Malmö som något utstakat mål det här året. I stället vill föreningen stabilisera sig i division  2 ytterligare någon säsong.

– Självklart har vi som mål att gå upp. Men det får ta den tid det tar. Den dagen vi avancerar till division 1 är det viktigt att hela föreningen är där. Inte minst organisatoriskt. När vi snabbt gick från fyran till tvåan var det laget som gjorde det, inte föreningen. Vårt nya bygge får vi bygga etappvis.

– Men några risker att åka ur tar vi inte. Skulle det se brydsamt ut efter våren kommer vi att hantera det och skaffa oss de spelare som behövs när transferfönstret öppnar till sommaren, understryker Mikael Tellqvist.

Så något favoritskap behöver inte gult bära under 2016. Många har talat om FC Rosengård och Lunds BK som presumtiva seriesegrare. Med all rätt.

Mikael själv har en liten annorlunda åsikt i den frågan.

– Personligen tror jag mycket på FK Karlskrona. De har byggt hela sin verksamhet strategiskt år efter år.

Hur som helst? Välkomna till en ny spännande gul säsong på Malmö Stadion. En arena som om två år fyller 60 år. Vilken divisionstillhörighet IFK Malmö då har återstår att se.