IFK vill slå publikrekordet i division 2

IFK Malmö

IFK Malmö gör ett djärvt försök att sätta publikrekord i division 2. Detta sker i samband med hemmamötet med FC Rosengård den 27 augusti som har avspark klockan 16.00 på Malmö Stadion. Nuvarande rekord, 5 019 personer, daterar sig till 2009 och det norrländska derbyt mellan Bodens BK och IFK Luleå.

Är det då möjligt för ”di gule” att radera ut rekordet? Man får gå tillbaka många år i tiden för att finna när Malmökamraterna drog över 5000 åskådare på en hemmamatch.

Inte ens under den senaste epoken i Superettan lyckades man. Närmast 5000-strecket nådde IFK i samband med derbyt mot Landskrona BoIS, då drygt 4000 åskådare sökte sig till dåvarande hemmaarenan Malmö IP.

Andreas Persson i klubbens marknadsgrupp är hoppfull om att rekordet ska slås.

– Visst, det är en tuff utmaning, men inte helt omöjlig, säger han.

För att nå dit bjuder IFK Malmös samarbetspartners på fri entré och lägger några kronor per åskådare. Skulle rekordet slås innebär det dessutom ett ordentligt, och välbehövligt, klirr i kassakistan.

– Det blir även en del andra händelser kring själva matchen. Bland annat får våra samarbetspartners ta Malmö Stadions område i anspråk för att visa upp sina företag.

Dessutom är det ett samarrangemang med Malmö stad, fortsätter Andreas.

För att rekordet ska nås är det viktigt med själva marknadsföreningen inför matchen. IFK kommer bland annat ha reklam i radio genom Guldkanalen.

Men det krävs mer än så.

– Vi vädjar till båda klubbarnas supportrar att sprida budskapet, med delningar på Facebook och dylikt, understryker Persson vidare.

Och fortsätter:

– Vi vänder oss även till stadens barn och ungdomar i områden som exempelvis Kroksbäck, Holma, Rosengård och Seved. För dem är det ett utmärkt tillfälle att få se fotboll gratis på en helt okej nivå.  Det är även viktigt att Malmöfotbollen visar upp sig i en annan dager och visar att även breddfotbollen är värd ett besök.

Seriekollegan IFK Berga har också gjort försök att slå det tidigare publikrekordet så sent som i våras. Detta vid två tillfällen i de småländska derbyna mot Lindsdal och Nybro. Två matcher som spelades på Guldfågeln arena i Kalmar, dock utan att lyckas.

Om ”di gule” gör det återstår att se. Men det är väl värt ett försök och med tanke på att FC Rosengård ingår i toppstriden i årets upplaga av division 2 södra Götaland kan laget säkert locka en del av sina supportrar.

– Resten bör i klä sig i gula tröjor, skrattar Andreas Persson, som själv har ett förflutit som spelare i båda klubbarna.

Seriedrabbningen spelas således på gigantiska Malmö Stadion. En åskådarsiffra där på 5 000 är var det är.

– Så är det. Hade vi spelat på Malmö IP hade det blivit karnevalsstämning. Men nu gör vi det bästa av det här oavsett arena, avrundar Persson.

FOTNOT. Alla personer från sju år och uppåt räknas som åskådare.