Ingelsson: Inget lätt beslut att ta

Lagkaptenen Martin Ingelsson nickade in IFK Malmös första seriemål för året. Foto: Michael Lindholm

Lagkaptenen Martin Ingelsson har gjort sin sista match i IFK Malmö. Här i förra årets seriepremiär mot Lunds BK. Foto: Michael Lindholm 2016

Efter fyra säsonger i den gula tröjan lämnar IFK Malmös 31-årige lagkapten Martin Ingelsson klubben till förmån för sin moderförening Spjutstorps IF i division 5. Cirkeln är med andra ord sluten för polisen.

– Tyvärr blev det för tufft för mig att kombinera mina arbetstider med en fortsatt satsning på division 2-fotboll. Men det var ett svårt beslut som tog mig ett par månader att fatta. Så det är väl genomtänkt, förklarar Ingelsson i bilen ner till Ystad för ett tre dagar långt arbetspass i helgen.

Eftersom Martin Ingelsson fortfarande bor i Malmö blev även avståndet till arbetsplatsen en avgörande faktor. Pendlandet tar sin tid.

Att det nu blir en återförening med Spjutstorps IF är både logiskt, emotionellt och naturligt.

– Det är ju trots allt Spjutstorp som fostrat mig som spelare och jag har alltid velat avsluta min karriär där. Även om jag känner att jag hade kunnat bidra på en högre nivå ett par år till.

Tiden i IFK minns han med välbehag.

Ingelssons två första säsonger resulterade båda i avancemang. Således från division 4 till 2 på bara två år.

– Första året hade vi ett kanonlag som vår dåvarande ordförande Sten Thynell värvat ihop. Laget bestod av inte mindre än åtta spelare som spelat i ettan i vissa fall högre.

Under den tiden kretsade det mesta i föreningen kring eldsjälen Thynell.

– Han var IFK Malmö under sina år, en härlig människa, fyller Martin Ingelsson i.

Och tillägger:

– Numera jobbar IFK på ett annat sätt. Klubben har lyckats knyta fler personer till ledartstaben, vilket är positivt. Nu jobbar man betydligt bättre utanför planen. Under mitt första år var vi ett lag och Sten förstås.

Även om Ingelsson väljer att representera Spjutstorp som spelare betyder det inte att han helt och hållet lämnar IFK. 31-åringen kommer nämligen få en annan roll i klubben. Vilken är ännu inte riktigt bestämd.

– Tanken är väl först och främst att jag ska jobba kring A-laget som en slags mentor. Men jag kan även ställa upp och sälja korv på hemmamatcherna om det så skulle behövas. IFK är en klubb som ligger mig varmt hjärtat och jag hjälper gärna till i mån av tid.

Just att få tiden att räcka till är väl kanske Martin Ingelssons största dilemma just nu.

– Ja, så är det. I vissa fall kan det bli svårt att träna med Spjutstorp. Samtidigt har IFK välkomnat mig att träna med dem. Något som kan passa mig så länge jag bor kvar i Malmö.

För inom kort lär flyttlasset gå tillbaka till Österlen.

– Vi har fått tag på en tomt och tänker slå oss till ro där. Om cirka ett år lär vi ha flyttat. Skaffar man hus är det mycket som ska göras. Då blir det ännu mindre tid till att spela fotboll.

Skulle Ingelsson valt att stanna kvar i IFK Malmö hade han återförenats med sin gamle tränare Nils-Erik ”Nisse Bagare” Persson som varit hans slavdrivare i de tre klubbarna Ystads IF, FC Rosengård och Lunds BK.

– Att Nisse blir tränare var också en aspekt jag vägde in innan beslutet togs. Det hade varit kul att göra ytterligare en säsong tillsammans med honom.

Nu blir det inte så. I stället får Martin Ingelsson minnas tillbaka till den tiden han fick flyga tillsammans med Malmö Stads ”kanariefåglar”.

– Jag har trivts oerhört bra i IFK. Om bara tiden räckt hade jag kunnat skriva ett livstidskontrakt med klubben. Jag vill också passa på att tacka alla ledare, tränare och spelare. Ett extra tack vill jag även rikta till klubbens trogna supportrar. De har inte varit många, men äkta och gett mig en stor kärlek, avrundar Ingelsson innan bilen börjar närma sig Ystad för ännu ett arbetspass i en klassisk Kurt Wallander-miljö.

Och apropå IFK:s trogna supportrar, har ni tur kanske ni får köpa en korv på Stadion av er publikfavorit Martin Ingelsson.

En spelare klubben i sin tur har mycket att tacka för. Lycka till i Spjutstorps IF, Martin.