Lantz förstärker IFK Malmö

Jesper Lantz (till vänster) är klar för IFK Malmö. Här är han i aktion i debuten mot MFF. Foto: Senad Honic 2019

Rutinerade Jesper Lantz från Husie IF – där har ni IFK Malmös senaste nyförvärv i division 2. På söndag blir mittfältaren spelklar för ”di gule”.
– IFK har alltid varit en storklubb i mina ögon, säger 25-åringen. 

För er som inte vet började han sin fotbollsbana i Husie IF. Efter pojkallsvenskt spel (bland annat med förre Malmö FF-försvararen Filip Helander) sökte sig Lantz vidare.

Nästa stopp blev dåvarande Superettanklubben Landskrona BoIS.

– Jag kom till BoIS som 17-åring. Allt flöt på bra och i samband med ett träningsläger i Marbella blev jag erbjuden ett kontrakt, berättar han.

Då tränades Landskrona av Henrik Larsson och vid Henkes sida fanns den randige ex-målsprutan Hans Eklund.

– Hade stort förtroende för dem. De trodde verkligen på mig och jag såg ljust på framtiden, konstaterar IFK-förvärvet.

Säsongen därpå försvann tränarduon Larsson/Eklund. In som slavdrivare kom den förre landslagsspelaren Jörgen Petersson. Som inte hade samma syn på Jesper Lantz (som då hette Lundberg i efternamn).

– Nej, jag fick inte det förtroendet av Jörgen.

Efter två inhopp i Superettan blev Lantz förvisad till U21 där han bröt ett mellanben i ena foten mot Ängelholms FF. Således två olyckor i tät följd.

Mittfältaren packade sedan sin väska och stack hem till Malmö.

Nästa adress blev Husie IF:s grannklubb Kvarnby IK.

– Vi hade ett bra lag som slutade trea i division 2. Dessvärre slog jag upp en skada under tiden i Kvarnby.

Plötsligt började Jesper Lantz tröttna på fotbollen och efter drygt två säsonger var det färdigspelat i KIK.

Motivationen tröt helt enkelt.

– Började fundera på vad jag ville göra med livet. Som är så mycket mer än bara fotboll, studier och resor exempelvis, fortsätter 25-åringen som studerar vid Malmö Universitet.

Att han nu gör comeback kan IFK Malmö i mångt och mycket tacka Lantz sambo, Ilse Köhne, för. Ilse har spelat handboll (målvakt) på elitnivå där hon bland annat representerat Eslövs IK och H43/Lundagård.

– Hon vet vad idrott går ut på och peppade mig att försöka igen. Jag gick på hennes linje och på den vägen är det, upplyser mittfältaren.

Sagt och gjort. Han ringde upp sin före detta tränare i Kvarnby IK, Nils-Erik ”Nisse Bagare” Persson, som tog över ansvaret för ”di gule” 2017.

– Nisse hälsade mig välkommen och bad mig att skriva på. Jag provtränade även med IFK för ett år sedan och redan nu trivs jag förträffligt i klubben. Känner en del av spelarna sedan tidigare och några grupperingar existerar inte, anser Jesper Lantz.

– Detta kände jag direkt när jag klev in i omklädningsrummet. Vi har en fin stämning.

Debuten skedde i förra fredagens 2-2-möte med Malmö FF där han fick 45 minuters speltid.

– För mig var det rena drömmen att möta MFF i första matchen efter två års uppehåll. Vi gjorde en stark insats mot dem. Sedan var det roligt att höra Kanariefåglarnas supportrar vid sidlinjen, avslutar Lantz som kommer bära tröja nummer 7.

– IFK Malmö har alltid varit en storklubb i mina ögon och jag älskar Stadionområdet. Där har jag varit och tittat på fotboll med min pappa många gånger.