49-årige Jesper Andersson har tillträtt som sportchef i IFK Malmö. Foto: Filippa Andersson

Jesper Andersson är ny sportchef i IFK Malmö sedan årsskiftet. 49-åringen, som spelade i “di gule” i mitten av 1990-talet, har en gedigen fotbollsbakgrund och arbetar som idrottslärare på Runstyckets skola.

– Roligt att IFK hörde av sig. Det är en klubb som ligger mig varmt om hjärtat. Jag hade en bra tid där och det var ett härligt gäng, konstaterar han.

Som sportchef får Andersson ansvaret att säkerställa samt utveckla den sportsliga biten för 16 år och uppåt.

– Vi vill få i gång en ungdomsverksamhet som är hållbar, vilket jag tycker är nödvändigt för att få en förening att fungera. Långsiktighet krävs också samt att vi är noggranna vid rekryteringen av spelare och ledare.

– Även bra med ett gemensamt tänk som jag verkligen känner att det finns i klubben.

Han vill dessutom gärna lyfta fram allt socialt arbete som IFK Malmö gör.

– Exempelvis känns det klockrent med matkassarna som kommer behövande till hjälp. Också fantastiskt med allt engagemang och man märker att det finns många med ett stort gult hjärta.

Spelarkarriären inleddes i Husie IF, varifrån Jesper Andersson tog steget över till “di gule” som representerades mellan 1995 och 1997. Men dessförinnan hann han även med en kort sväng i Malmö FF.

– Det var Viggo Jensen som ville ha mig till MFF och det blev en knapp säsong där.

I IFK fick Andersson bland annat uppleva avancemanget till näst högsta serien 1996. Då leddes laget av Bo Cronqvist och första året hade han Ulf Larsson som tränare.

– Tyvärr blev jag knäskadad och var tvungen att sluta som 27-åring.

Som tränare har 49-årige Jesper Andersson verkat i ungdomssammanhang i både Husie IF och Malmö FF.

– I MFF hade jag hand om årgångarna 2001, 2003 och 2005 när spelarna var 12 och 13 år gamla. I fjol tog jag dock en paus från fotbollsuppdrag.

– Jag har fått några förfrågningar om uppdrag som seniortränare, men det var först när IFK Malmö hörde av sig som det kändes rätt att aktivera sig igen.