, ,

Ny tränare och nya sportchefer i IFK Malmö

IFK Malmös nye tränare Thierry Zahui (mitten) hälsas välkommen av de nytillträdda sportcheferna Johnny Lundberg och Cheikh Sarr. Foto: Michel El-Dabh

IFK Malmö gör en stor organisatorisk nystart efter degraderingen till division 2. Johnny Lundberg och Cheikh Sarr delar på sportchefsrollen. Thierry Zahui blir ny tränare.
– Det är oerhört inspirerande att ta sig an det här uppdraget i en klassisk klubb som påbörjar någonting nytt. Jag hoppas kunna bidra med nytänk och mycket glädje, säger Zahui.

Ibland tar man ett steg bakåt för att ta två steg framåt.

IFK Malmös långsiktiga planer på att ta sig till Superettan fick sig en törn under fotbollsåret 2022, då herrarnas A-lag åkte ur Ettan Södra med bred marginal. Besnik Llazani ersatte Firat Sahan på tränarposten under hösten och gjorde ett tappert försök, men det räckte inte hela vägen.

Klubben har nu valt att satsa på två sportchefer som står i begrepp att forma den framtida truppen. 35-årige Cheikh Sarr med danskt påbrå och en gedigen egen fotbollskarriär kommer att kampera tillsammans med den 40-årige Landskronaprofilen Johnny Lundberg.

De bådas stigar korsades i Landskrona BoIS 2014.

– Vi kommer att fokusera på det sportsliga med ledarstaben och styrelsen och en del andra personer i föreningen som bollplank. Klubben är tydlig med sin vision; att ungdomar ska få så bra utveckling som möjligt med ett representationslag högre upp i seriesystemet, säger Johnny Lundberg och Cheikh Sarr.

Målsättningen är att gå upp i Ettan Södra så snabbt som möjligt, men inte till vilket pris som helst.

– IFK Malmö har plockat in nya personer i fotbollsutskottet, så nog kan man kalla det en nystart på många sätt. Internt vill vi klättra i seriesammanhang så fort som möjligt, men det får ta den tid det tar. Ingen kan begära att vi ska gå rakt upp igen även om det naturligtvis är vår önskan, menar sportchefsduon.

Transferfönstret med frimånaden öppnar den 15 november

– Då händer allt, är Lundberg tydlig med.

Hur mycket av laget kommer att finnas kvar till våren?

– Det är väldigt oklart just nu. Vi ska sätta oss ner med de spelare vi vill satsa vidare på, sedan påbörjas arbetet med att ta in nya spelare.

Klubbens första nyförvärv kring själva laget är dess tränare. Thierry Zahui, även han med Landskrona BoIS-koppling (spelade i klubben 2016-2018), kommer närmast från BK Olympics U19-lag efter att ha inlett året som assisterande tränare i Lunds BK.

– Thierry är en tränare vi tror på. Han är redo att ta nästa kliv i karriären och vi ska stötta honom med det han behöver. Vi tror verkligen på den fotboll han representerar.

Thierry Zahui får i IFK Malmö sitt första huvudtränaruppdrag inom seniorfotbollen.

– Vem skulle inte vilja vara en del av en klassisk klubb som gör en ny stor satsning? Jag, och många andra i laget, kommer få chansen att skriva historia. Den chansen får man inte så ofta.

– Jag har en fotbollsfilosofi som är rätt tydlig. Extremt förenklat handlar det om att spela mycket med bollen längs marken och ha glädjen till sporten i fokus. Det är svårt att gå in på detaljer spelmässigt när jag inte vet hur laget kommer att se ut, mycket kommer så klart att anpassas utifrån vilka spelare som kommer in.

– När jag spelade var det spelglädjen som var i fokus. Glädje är en viktig detalj, som i Sverige ofta glöms bort på vägen, för att ett lag och en grupp ska fungera. Glädje utvecklar även talanger och jag räknar med mycket glädje i IFK Malmö 2023, avslutar Zahui.