Inför IFK Malmö – Malmö FF

En bild från fjolårets försäsongsderby som slutade 2-2. Foto: Senad Honic 2019

På fredagskvällen möts IFK Malmö och Malmö FF i årets första träningsmatch på Malmö IP. Fjolårets derby, som också var säsongspremiär, slutade 2-2 efter en sen MFF-kvittering.

Båda lagen har nya tränarkonstellationer. I ”di blåe” debuterar Jon Dahl Tomasson med Remy Reijnierse som assisterande och hos ”di gule” är det en tränartrio bestående av Roger Nilsson, Per Harrysson och Jan Strandberg.

IFK Malmö kommer, till skillnad från 2019, med en i stort sett ny spelartrupp. Merparten av spelarna är kontrakterade för 2020, dock inte alla.

Harrysson jämställer mötet med att man ska ut och simma i den djupaste bassängen.

– Det blir ingen dans på rosor för oss, får man anta. MFF har ju en ny tränare som vill titta på spelarna för första gången i matchsituationer.

– Om jag varit spelare hos de ljusblå hade jag sprungit så fort jag kan, tagit alla löpningar, många steg, långa steg, ofta. Och det räknar vi med – MFF kommer att vara betydligt bättre taggat till den här matchen. Så vi får det mycket tuffare det här året.

Vad kommer du att titta efter och vad vill du se?

– Jag tittar nog ganska mycket individuellt. Hur bra spelarna står sig mot det här fantastiskt bra motståndet. Ju närmare man är MFF:s kapacitet, desto bättre förutsättningar lär dessa spelare ha när de ska möta lag i vår serie. Vi i tränarteamet har ju hittills inte satt någon prägel på lagets sätt att spela. Kommer ha någon teorigenomgång innan, men inte så mycket mer.

– Vad gäller formation kommer vi att spela som vi tror att vi kommer att göra under året. Det är en grunduppställning som består av fyra backar, tre mittfältare och tre anfallare. Vi har en idé där vi tror att vi ska kunna vara ett bollförande lag i vår serie. Försöka spela mycket fotboll och försöka äga bollen. Och så ska vi använda oss av ett bra passningsspel för att ta oss fram till målchanser.

Och om vi tittar framåt – vad händer härnäst för att göra er redo för säsongen som väntar?

– Vi kommer att trumma på och genomföra våra träningspass med den träningsmetodik som jag och Janne Strandberg kört i Nike, och som Roger Nilsson är med på. Kommer att jobba med den metodiken samt se till att vi får till en grupp som är intresserad av att jobba och träna hårt. Vi vill se till att vi är bra tränade. Är vi det, orkar vi göra svåra saker även i slutet av matcherna. Det kan avgöra många matcher.

I den uttagna 20-mannatruppen finns de potentiella nyförvärven Martin Johansson (Lunds BK) och Albin Ekström (GIF Nike).

MATCHGUIDE

Avspark: 19.00.

Arena: Malmö IP, konstgräs.

Domare: Oscar Johnson, Lund, Marcus Lundgren Klitte, Ängelholm, Simon Kristensson, Malmö.

Följ matchen: Sänds i Dplay.

Truppen: 1. Victor Ringdahl, 30. Caesar Holmgren Kerwall – 2. Elliot Lindquist Nilsson, 3. Mikael Marques de Pombal Vivar, 4. Albin Ekström, 5. Philip Persson Lundgren, 6. Martin Johansson, 7. Dennis Rickbo, 8. Raslan Al Kurdi, 9. Saban Pehilj, 10. Ilir Tahiri, 11. Oskar Zubac, 12. Emil Johansson, 13. Adi Hadzikadunic, 14. Sandro Nalic, 15. Henrik Ahlberg (lk), 16. Albin Sjöstrand Bjurnemark, 17. Robin Fors, 19. Jonathan Ahlbäck Ikonen, 96. Jamshed Asekzai. Ledare: Jan Strandberg (tränare), Per Harrysson (tränare), Fredrik Rundgren (lagledare), Thomas Klintberg (massör), Leif Nilsson (målvaktstränare).

Indisponibla:

FOTNOT. Truppen har samling klockan 17.00 i klubblokalen på Malmö Stadion.