Per Harrysson, tränare i IFK Malmö. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån 2020

Nu har alla instanser gett klartecken för seriespelet att dra i gång den 14 juni. Men IFK Malmös premiär kan få vänta till augusti.

Den som längtar efter att följa gul fotboll kan få ge sig till tåls ett tag till. IFK Malmö ser gärna att spelarna får gå på sommaruppehåll och därefter starta säsongen.

Tränaren Per Harrysson säger att han ser det som en fördel att ha en sammanhängande serie där alla 13 matcher avgörs i höst. Den tilltänkta premiären mot FC Rosengård 1917 är redan flyttad, preliminärt till mitten av augusti.

– Sen har vi pratat med Frölunda och vår önskan är att flytta fram den matchen till den 1 augusti.

Frölunda har ett par dagar på sig att fundera och ska återkomma med svar efter helgen.

Det ursprungliga spelschemat med bara två matcher innan det var dags för uppehåll har inte setts som optimalt.

Per Harrysson säger att ledigheten för spelarna blev kort och dessutom kan det vara bra att avvakta ett tag till med matcher så coronapandemin förhoppningsvis klingar av.

Om Frölunda går med på att flytta matchen innebär det att spelarna får gå på en snar semester. Därefter blir det återsamling och nystart med några träningsmatcher innan serien drar i gång.

– Situationen har varit lite konstig men jag måste berömma killarna som varit väldigt motiverade och sett till att det varit bra drag på träningarna.

När det gäller spelartruppen har den utökats men IFK Malmö har också drabbats av ett avhopp när målvakten Caesar Holmgren Kerwall lämnade. Kvar finns Victor Ringdahl men klubben arbetar för att hitta ytterligare minst en målvakt.

Sportchef Jesper Andersson säger att de tidigare haft flera målvakter som tränat med klubben och en lösning ska var klar inom kort.

Över huvud taget har det varit en lång och hektisk försäsong för sportchefen med många nya spelare som tillförts truppen.

– Men det är också många som hör av sig till oss. Ryktet går att vi fått in bra spelare och det ökar intresset.

Jesper Andersson tror att den förlängda försäsongen kan gynna IFK Malmö med tanke på den stora omsättningen spelare.

– Jag tycker det ser riktigt bra ut. Även om vår målsättning är långsiktig och vi skyndar långsamt har vi ett stabilt lag som kan sikta på den övre halvan av serien.

Per Harrysson är lite mer försiktig i sina förhoppningar.

– Med tanke på att vi både har nya tränare och nya spelare och det finns flera starka lag i serien är jag väldigt nöjd om vi hamnar i mitten. Att kontraktet är klart i god tid.

Förra året kvalade sig IFK Malmö kvar i serien med ett mål i sista matchens näst sista minut. I år ska de gula marginalerna vara lite större.