Janos Debner 20/3 1915-16/12 2020

Årsmötet i fjol. Janos Debner (mitten) flankerad av styrelseledamöterna Robin Lundgren och Michel El-Dabh som han tidigare haft som spelare i klubben. Foto: Torbjörn Karlsson 2020

Den tidigare IFK Malmö-ledaren och trogne supportern Janos Debner har avlidit i en ålder av 105 år. 

Strandhems äldste, Janos 105 år, somnade in dagarna före jul. Janos hade ett hårt och äventyrligt liv, men var frisk och klar, även om det sista året var lite påfrestande.

Stugan på Eternellvägen och IFK Malmös fotboll var två starka saker för honom – och Budapest i hemlandet Ungern.

Janos växte upp i Budapest och fick som barn uppleva första världskriget. Det gav honom minnen och gjorde honom stark.

Värre blev det när andra världskriget bröt ut. Janos hade en kärlekshistoria och försökte med henne fly, men blev tillfångatagen och skickades till koncentrationslägren Auschwitz och Stutthoff i Polen. Där satt han i fyra år, men överlevde, mycket tack vara sin finurlighet där han kunde utföra jobb i lägret.

När Janos släpptes var han bara skinn och ben och vägde 36 kilo.

1945 kom han till Sverige som krigsflykting vid Bernadottehjälpen, först till ett uppsamlingsläger i Småland, sedan en kort tid i Lund innan det blev Malmö.

Fotboll var tidigt ett starkt intresse för Janos och han spelade själv som slitstark och finurlig mittfältare i ett lag hos Ferencvaros, en av Budapests storklubbar.

I Malmö blev fotbollen en stor del av hans liv. Laget blev IFK Malmö och en kärlek till klubben som han aldrig släppte.

Den gula klubbjackan blev hans signum och vardagsplagg. I IFK blev Janos ungdomstränare och många är de som haft honom som tränare under åren. En av dem var Zlatan Ibrahimovic.

Som tränare var Janos engagerad och omtänksam, men också bestämd. Vid en träning körde han i väg Zlatan. Han förstörde för de andra och var helt omöjlig att ha kvar.

När de möttes för några år sedan var allt glömt och Zlatan höll med om att det var rätt att han kördes i väg.

Janos Debner utanför sin stuga på Strandhem. Foto: IFK Malmö

Janos tränade lag till han var 87 år. Han var en stadig gäst på gamla Stadion när IFK spelade. Det sista året krånglade dock kroppen lite och han klarade inte att sitta på läktaren.

På Strandhem var stugan hans fasta punkt på sommaren. Här trivdes han med att sköta trädgården och odla bland annat tomater och potatis. Strax innan han fyllde 100 år glasade han in altanen.

– Här kan jag sova middag, sa han själv.

Det gjorde han också och luften på Strandhem var bra för hans lungor.

Budapest fanns alltid i hans hjärta och blev hem för honom. Varje år körde han själv med bilen hela vägen ner till Budapest – i ett sträck.

– Men jag tog många pauser.

När han fyllde 100 år slutade han dock att köra bil och de sista åren blev det flyg ner.

Vintertid bodde Janos på Kulladal. Sina 100 år firade han i en lokal i området, ett stort kalas med många gäster.

På Strandhem minns många Janos när han kom gående på väg till stugan, med ryggsäck och klädd i sin gula IFK Malmö-jacka.

2020 blev det dock bara två korta besök. Han hade ramlat och slagit sig. På försommaren klarade han sig stödd på käppen. Vid sista besöket i höstas blev rullatorn och sonen ett stöd när han en sista gång ville ut till Strandhem.