IFK Malmö hoppas kunna förlänga lånet av skyttekungen Viktor Ekblom. Foto: Lola Nilsson 2021

På torsdag kväll spelar IFK Malmö sin sista match före sommaruppehållet i Ettan Södra, hemma mot Torns IF. Efter lördagens kryss mot Skövde AIK är man fortsatt obesegrat på Malmö Stadion.

Förmodar att ni vill ha det så också efter det tredje Skånederbyt denna säsongen Per Harrysson, tränare?

– Säsongen har gått över förväntan så här långt och vi hoppas naturligtvis att vi har vår fina hemmasvit intakt efter torsdagskvällens match.

Truppen har blivit ansträngd på sistone med skador på Jesper Rindmo, Elliot Lindquist Nilsson, Héctor Valeria Berntsson (långtidsskadad) och nu senast Geronimo Balint. Dessutom riskerar Kofi Yeboah Addae avstängning efter sin utvisning mot Österlen i Svenska Cupen i förra veckan.

Hur ser det ut före matchen?

– Truppen är lite sargad men vi kallar samtliga utom Elliot Lindquist Nilsson och Héctor Valeria Berntsson som är definitivt borta. Kofi är också med i truppen.

Torn hade IFK svårt för under försäsongen med tre förluster av tre möjliga – dock samtliga på bortaplan. Laget har tappat fart nu och ligger för närvarande precis ovanför nedflyttningsplatserna, på en 13:e plats med två poäng till godo på Åtvidaberg under strecket.

Starten var annars bra med endast en förlust på de första sex matcherna, borta mot serieledande Oskarshamns AIK. På senare tid har det, förutom en bortaseger mot Österlen (3-1) 8 maj och en hemmadito mot Skövde (3-2) 12 juni, blivit en del smällar – bland annat 1-7 i Lundaderbyt mot Lunds BK på Klostergården. Man har den näst sämsta målskillnaden med minus 18. Tabellen är dock jämn och man är ”bara” sex poäng efter ”di gule”.

Något av en sexpoängsmatch mot ett lag ni känner väl eller?

– Vi vet vad Torn är bra på men vi fokuserar på oss själva och ska försöka komma upp i vår sedvanliga hemmastyrka och då tror jag på en bra match. Dessutom – precis som du nämner – är serien jämn och vi är revanschsugna efter de tre träningsmatcherna på deras konstgräs i Stångby under försäsongen.

De gula supportrarna är av förståeliga skäl nyfikna på om det blir en förlängning på lånet av Viktor Ekblom. Hans facit på de senaste fyra matcherna, som inneburit två segrar och två oavgjorda, är fyra mål och en assist. En så kallad poängspelare med andra ord som sticker ut lite extra i det gula kollektivet.

Har det varit diskussioner med Landskrona BoIS om Viktors fortsättning?

– Vi för en diskussion varje vecka om spelarna vi har här på lån – förutom Viktor så är det ju även Emil Jönsson från Landskrona BoIS. Efter matchen på torsdag är lånet av Viktor slut och då får Landskrona BoIS besluta hur de vill göra med honom. Vi hoppas så klart på nytt lån för honom.

MATCHGUIDE

Avspark: 19.00.

Arena: Malmö Stadion.

Domare: Dino Demo, Helsingborg, Simon Anderjon, Malmö, Bendik Borgström, Kristianstad.

Följ matchen: Sänds på Sydsvenskans hemsida och SportExpressen Play. Direktrapportering sker genom Svenska Fotbollförbundets livescore.

Truppen: 1. Victor Ringdahl, 30. Merlin Nuhanovic – 2. Geronimo Balint, 4. Emil Johansson, 5. Philip Persson Lundgren, 6. André Strandberg, 7. Jakob Andersson, 8. Viktor Ekblom, 9. Besnik Rustemaj, 10. Kofi Yeboah Addae, 11. Emil Jönsson, 13. Victor Sköld, 14. Granit Stagova, 15. Henrik Ahlberg, 17. Jesper Rindmo, 20. Jonathan Ahlbäck Ikonen, 21. Martin Johansson (lk), 23. Gustav Hillstedt, 24. Gani Bunjaku. En spelare kommer att plockas bort matchdagen. Ledare: Jan Strandberg (tränare), Per Harrysson (tränare), Roger Nilsson (tränare), Fredrik Rundgren (lagledare), Thomas Klintberg (massör), Leif Nilsson (målvaktstränare).

FOTNOT. Truppen har samling klockan 17.30 i klubblokalen på Malmö Stadion.