IFK Malmö föll tungt i derbyt

IFK Malmös Jesper Rindmo deppar efter 0-2-målet på Malmö Stadion. Foto: Christoffer Borg Mattisson

IFK Malmö fick se sin förlustnolla på Malmö Stadion utraderad i sista matchen före uppehållet i Ettan Södra då Torns IF tog med sig alla poängen hem till Stångby på torsdagskvällen, 1-2 (1-2).

I det tredje Skånederbyt – tillika det tredje på hemmaplan – fick IFK se sig besegrat för första gången på hemmaplan denna säsongen.

Ett disciplinerat Torn utnyttjade effektivt två omställningar i första halvlek medan IFK hade svårt att få hål på Stångbylaget trots en del målchanser i båda akterna.

Något som också tränaren Per Harrysson instämde i efter matchen:

– I dag var vi spelförande vilket vi inte alltid varit i de andra matcherna tidigare under säsongen. För mig var det positivt att vi behärskade det spelet.

– Vi hade tyvärr inte tillräckligt med kvalitet i den sista avgörande passningen på sista tredjedelen av planen eller för den delen i boxen som då kunde resulterat i mål. Vi var inte tillräckligt vassa framåt i dag helt enkelt.

– Torn kom ju hit för att försvara sig och kontra vilket man lyckades på ett högst förtjänstfullt sätt så det måste man ge laget.

Inledningsvis hade ”di gule” ett par goda intentioner på vänsterkanten där Kofi Yeboah Addae kombinerade med Gustav Hillstedt vilket dock inte resulterade i någon direkt farlighet.

Det skulle dröja till den 15:e minuten då André Strandberg spelade fram Jesper Rindmo till matchens dittills bästa chans där Tornmålvakten gjorde en reflexräddning nere till höger om sig.

I den 19:e minuten tog bortalaget ledningen på ett defensivt misstag där Kevin Harletun snappade åt sig en för kort passning och spelade snett inåt bakåt med ett distinkt avslut från Dylan Kosik Sulaiman som Geronimo Balint räddade mer eller mindre på mållinjen. Dock inte bättre än att den gick ut till en framforsande Adham El Youssef som fick drömträff och kunde se bollen gå in i mål via ribbans undersida.

Tio minuter senare var det färdigt igen. Också denna gång på en snabb omställning där en crossboll nådde Ted Sandberg som serverade Kevin Harletun ett perfekt inlägg från vänsterkanten. Harletun hittade bortre hörnet klockrent med pannan förbi en chanslös Merlin Nuhanovic.

En incident tre minuter senare såg domaren Dino Demo dela ut tre gula kort – två till hemmalaget för Viktor Ekblom och Kofi Yeboah Addae samt ett för den före detta gulingen Jamshed Asekzai.

Det skulle dröja till cirka tio minuter kvar av halvleken innan chocken lagt sig för det gula hemmalaget. Man började skapa en del framåt då – framför allt längs högerkanten med André Strandberg. Det resulterade i en och annan hörna där dock Torns mittback Adam Olofsson dominerade luftrummet.

I den 42:a minuten kunde dock IFK kvittera där Viktor Sköld petade fram en boll till André Strandberg nere vid högerkanten. André kom med ett inspel som Geronimo Balint hoppade över till Jesper Rindmo som slog till och bollen letade sig in i bortre hörnet.

Ett förtjänt reduceringsmål då man skapat mest så långt i matchen. Bortalaget hade inte haft mycket mer än sina båda målchanser som man dock utnyttjat effektivt i mål.

Andra halvlek såg IFK skapa en del målchanser med Granit Stagova närmast med en nickskarv precis utanför bortre stolpen på en hörna. Han hade också ett fräsande distansskott inte långt utanför. Jesper Rindmo hade ett volleyskott också utanför.

Många avbrott på grund av skador och krampkänningar gjorde att domaren la till mer än sex minuter.

Det gula laget kunde dock inte visa sin styrka i slutet av matchen som många gånger förr denna säsong.

Trots många fasta situationer i form av både hörnor – 10-1 till IFK – och långa inkast kunde Torn hålla rent där nämnde Olofsson fortsatte att dominera luftrummet i bortalagets straffområde.

Ett välbehövligt uppehåll väntar det gula laget efter en stundtals frustrerande tillställning där man ägde matchen i stora delar men fick se sig straffade två gånger med vackra avslut från bortalaget.

Trots förlusten går man till sommarvila efter en vårsäsong där man som nykomling överträffat förväntningarna mer än väl.

Nästa IFK Malmö-match är den 14 augusti borta mot Utsiktens BK.

Matchfakta kommer senare