, ,

IFK Malmö ute ur DM – chanslöst mot Lödde

På onsdagskvällen spelade IFK Malmö 16-delsfinal i distriktsmästerskapet mot IF Lödde. Division 3-klubben Lödde vann med 8-0 som speglar händelserna på plan tämligen väl.

–  Trots förlust visade många av killarna att de har en ljus framtid. Vi hade en snittålder på 18 år och i startelvan fanns det två 15-åringar samt en 16-åring, sade ”di gules” U19-tränare Osman Sudic som ledde laget tillsammans med Thierry Zahui.

Förklaringen till den tydliga förlusten var att IFK Malmös lagledning valde att ställa upp med merparten av spelare hämtade från juniorleden. Mot ett IF Lödde – som leder division 3 och med mycket stor sannolikhet spelar i tvåan nästa år – räckte det naturligt nog inte till.

Matchen började olyckligt för det unga gula manskapet med baklängesmål redan i den sjunde minuten. Tio minuter sedan hade gästerna tillskansat sig en tremålsledning efter att rejält spelövertag. Redan då var matchen avgjord och Lödde slog av på takten inför helgens seriematch.

Löddes startelva innehöll sådana spelare som är tongivande i det serieledande laget medan IFK Malmös dito endast såg fyra motsvarande spelare.

Efter tjugo minuters spel fick IFK:arna mer att säga till om och kunde då och då få till vettiga anfall och spel på motståndarnas planhalva. Två skott på mål kunde det gula laget noteras för i den första halvleken. men ingen egentlig målchans.

I den andra halvleken var Löddes bollinnehav mycket markant och spelet hela tiden förlagt till ”di gules” planhalva. Allt fler av seniorspelarna plockades av planen och efter en timmes spel fanns bara en av dessa kvar på planen.

– Vi gjorde en ganska bra första halvlek bortsett från den första kvarten. I andra gjorde vi många byten samt ändrade lite grann i formationerna för att testa andra möjligheter. Kroppsstyrkan var den stora skillnaden och motståndarna utnyttjade detta till max efter pausen, konstaterade Osman Sudic.

– Trots förlusten fortsätter vårt jobb med dessa unga killar och vi tror att många kommer spela på en mycket högre nivå framöver.

Att ge unga spelare erfarenhet av seniorspel är viktigt, men de utvecklas förstås bäst om de får stöttning av seniorspelare. Kanske hade juniorspelarnas utveckling att hantera seniora sammanhang mått bättre av en träningsmatch mot ett lag från lägre divisioner. DM-matchen mot ett så starkt motstånd som IF Lödde blev ett prov utan värde.

Bäst i IFK Malmö var 16-årige Momodou Lamin Sarjo. Han visade prov på fin teknik, löpstyrka och arbetskapacitet och det ska bli spännande att följa hans utveckling.

På lördag väntar division 2-drabbning hemma mot Österlen FF.

IFK Malmö – IF Lödde 0-8 (0-3)
Publik: 110.
Mål: 0-1 (7) Linus Lundqvist Felgenau, 0-2 (11) Nawid Jashar, 0-3 (17) Jonathan Ahlbäck Ikonen (nick), 0-4 (56) Jonathan Ahlbäck Ikonen, 0-5 (62) Isak Ekström, 0-6 (64) Axel Gullers Ahlin, 0-7 (83) Simon Samuelsson Renblad, 0-8 (90) Isak Ekström.