, ,

Han ska sköta den fysiska biten i IFK

Torbjörn Andersen, ny fystränare i IFK Malmö. Foto: Jesper Andersson

IFK Malmö har gjort klart med 40-årige Torbjörn Andersen som fystränare inför 2022 års spel i Ettan Södra. Det är en nyinrättad tjänst i den gula organisationen och han gjorde sitt första pass i måndags. 

Ifkmalmo.se ringde upp Andersen för att känna honom på pulsen.

Vad har du för bakgrund?

– Jag och min bror är uppväxta strax utanför Landskrona där Torgny har suttit i styrelsen för Landskrona BoIS sedan 2017. Jag hjälpte dåvarande fystränaren Mats Christiansson och sjukgymnasten Tomas Mårtensson under senaste sejouren i Allsvenskan för BoIS (2002-2005). Även Johan Andersson, senare i MFF, fick jag hjälpa då. Sedan 1990-talet har jag hållit på med kampsport, friidrott och varit personlig tränare på gym.

Hur hamnade du i IFK?

– Nyligen flyttade jag till Malmö och har sysslat med min egen träning och var sugen på att hjälpa andra. Jag var i kontakt med en del andra Malmöklubbar innan brorsan tipsade mig om IFK Malmö.

Under den gångna säsongen var truppen hårt ansatt med många skador, sjukdomar och dylikt. Hur undviker man detta i dagens moderna fotboll?

– Detta utgör ju en stor del i mitt ansvar där vi kommer att integrera ett så kallat skadeförebyggande pass i den ordinarie fotbollsträningen. Sedan kommer vi att plussa på med extra fyspass med mig utöver ordinarie träning för de spelarna som vill.

– Vi kommer att gå igenom mycket ankommande på vila, kost och återhämtning. Allt i syfte att dels undvika skador, dels stå distansen ut. Många matcher i dag avgörs i slutminuterna där till exempel IFK Värnamo gjorde många mål de sista tio minuterna den gångna säsongen.

Intressen i övrigt?

– Tidigare gick det åt mycket tid till den egna träningen, men just nu tar barnen mycket tid så det är mycket familjeliv. Så för tillfället är det IFK Malmö och familjen som gäller.