, ,

Inför IFK Malmö – Torns IF

Carl Mujaguzi är tillbaka efter avstängning. Foto: Jesper Andersson 2022

IFK Malmö spelar sin näst sista hemmamatch för säsongen när man tar emot Torns IF på fredagskvällen.

Degraderingen till tvåan blev ett faktum i lördags varför matchen är betydelselös ur gul horisont sett. Torn ligger tia och på tämligen säker mark om än inte definitivt klart. Bortamatchen i Stångby 22 juni slutade med en 0-3-förlust för IFK.

Det var en tuff uppgift från början Besnik Llazani där du mer eller mindre ensam fått styra den gula skutan sedan även Martin Johansson lämnade. Spontan kommentar nu när degraderingen är klar?

– Ja, uppgiften var ju näst intill omöjlig redan från början. Framför allt avsaknaden av en målskytt har visat sig avgörande i många matcher. Om man bara tittar på de tre senaste matcherna så har vi skapat fler målchanser än motståndarna så där har bristen av en forward med näsa för mål visat sig stor.

Hur motiverar man spelarna till en sådan här match?

– Någonstans så har man sin heder att spela för. Både som spelare och som tränare och dessutom som klubb. I första hand har vi tänkt mycket på hur vi ska rädda klubbens anseende. Man kan alltid förlora en match men man måste kunna förlora med hedern i behåll. Som spelare vill man alltid göra en bra insats. En del kommer kanske att gå vidare till andra klubbar, andra kommer kanske att stanna. Hur vill man bli ihågkommen som spelare? Förutom klubben så representerar dem även sig själva.

– Resultatet är en sak men det måste se bra ut på plan. Det måste se organiserat ut som lag. Det finns många faktorer som bidrar till motivationen på alla nivåer: spelare, tränare och alla runt omkring.

Övrigt inför fredag kväll?

– Jakob Andersson är skadad vilket är ett avbräck. Jag hade gärna gett några av våra yngre spelare chansen. De besitter stor talang men tyvärr så krävs det mer på denna nivå. När det finns 18 andra spelare på träningarna så är det svårt att motivera uttagning om man inte deltar där vilket är ett första krav.

Den gula hösten har varit allt annat än munter om än med vissa ljuspunkter såsom segrare i Malmömästerskapet och semifinal i DM mot Landskrona BoIS.

Tränaren Besnik Llazani avslutar med följande ord:

– Det är många olika faktorer som resulterat i nedflyttningen. Man kan inte bara peka på spelarna eller tränarna.

MATCHGUIDE

Avspark: 19.00.

Arena: Malmö Stadion.

Domare: Ahmed Al-Kodri, Hässleholm, Jilan Taher, Billesholm, Zilhad Zigovic, Kristianstad.

Följ matchen: Sänds på Skånska Dagbladets och Sydsvenskans hemsidor samt SportExpressen Play. Direktrapportering sker genom Svenska Fotbollförbundets livescore.

Truppen: 1. Melker Ellborg, 30. Merlin Nuhanovic – 3. Elliot Lindquist Nilsson, 4. Oscar Erlandsson (lk), 5. Kalle Larsson, 8. Hamid Abdulla, 9. Emil Johansson, 11. Carl Mujaguzi, 14. Granit Stagova, 15. Sufyan Abuzayda, 16. Hozan Faraidoon Muhamad, 17. Zackarias Faour, 18. Hampus Ferhm, 19. Henrik Rossborg,  21. Jonathan Ahlbäck Ikonen, 22. Jesse Edge, 23. Martins Egbe, 24. Sidney Bernasko Appu. Ledare: Besnik Llazani (tränare), Gajur Sadiki (lagledare), Emir Blagajcevic (materialförvaltare), Goran Jovanovic (målvaktstränare), Johannes Jönsson (fysioterapeut och massör).

FOTNOT. Truppen har samling klockan 17.30 i klubblokalen på Malmö Stadion.