,

Bertils krönika "Inför Högaborg"

Det drar ihop sig till avslut, finaler och kval i sommarsporterna. Om ett par veckor har elitserien i hockey premiär. Percy Nilssons iskrigare kommer att dra fullsatta hus 1-2 gånger per vecka. Handbollen börjar väl också snart. Joakim Björkman i IFK Malmös handbollsklubb har lovat att han skall komma in med bildmaterial och textmaterial till egna sidor på vår hemsida. Michael verkar vara tänd på att även följa handbollslagets framfart fast kanske mest på hemmaplan.

Vi får hoppas att handbollen anstränger sig för att åter bygga upp en ungdomsverksamhet, som ger klubben möjlighet att med tiden stiga upp i systemet och ge Malmö ett vinteralternativ till ishockeyn. Innebandyn verkar av någon anledning attrahera ungdomen mer än handbollen trots handbollens exempellösa internationella framgångar de senaste åren.

Det handlar mycket om pengar i idrotten. Om ett år skall alla elitfotbollslagen (Allsvenskan och Superettan) ha en ekonomisk licens. Inga elitlag får ha ekonomiska problem. En förening får inte gå med förlust. I dagens superetta lär det endast vara två lag som inte går med förlust. Västerås tvingas kanske i dag att gå i konkurs. I division 2 södra har tydligen Kristianstad FF, som spelade i ettan förra året, begärt rekonstruktion, vilket betyder ett försök att rekonstruera föreningen som enligt SDS har skatteskulder i storleksordning 800.000:-. Det är i denna verklighet som även IFK Malmö skall fungera.

Idrotten har tyvärr ingen möjlighet att drivas med inträdesintäkterna. En klubb måste ha andra intäkter. Dessa intäkter kommer från det privata näringslivet. MIF skulle inte klaras in verksamhet utan näringslivet trots fullsatta arenor 25-30 gånger på en säsong.

IFK Malmö har lyckats få ihop ett mycket bra fotbollslag som utan vidare har speltekniska kvaliteter att spela i Superettan. Vi hoppas att laget även besitter den gula själen som gör det möjligt att kriga sig till de nödvändiga poängen i resterande fem omgångar.

Fille är som vanligt fylld av tillförsikt inför Helsingborg och Högaborg. Den senaste matchen och poängförlusten menar han ha gett grabbarna ett uppvaknande och visat att det inte går att vinna en match i förväg. Även om vi leder med 1-0 gäller det att kriga framåt mot 2-0 i stället för att öppna upp så att motståndarna får kvittera.

Till Helsingborg skall den speltaktik som gav fyra övertygande segrar i rad åter fungera lovar Fille. I de senaste matcherna mot Åhus och Hässleholm har spelsystemet något kommit av sig

Inga nya skador, som skall hindra spel på lördag föreligger. Det är, som i resten av matcherna, vinst som gäller. Vi kan avgöra på egen hand genom att vinna resten av matcherna. Ingen av de resterande matcherna är lätt eller självklar.

Men samma press ligger på Falkenberg och Helsingborg Södra som väl är de två lag som konkurrerar om segern.

I Västra Götaland har Kongahälla tydligen imponerat genom att besegra Skene med 5-0 efter att Skene tillfälligt legat i serieledning.

Glöm inte att anmäla dig som medlem och till Falkenbergsresan.