IFK Malmö nära nytt kontrakt

IFK Malmö

Det gick inte att ta miste på IFK Malmö-spelarnas glädje efter den välförtjänta 3-1 (1-1)-segern hemma på Malmö Stadion mot streckkonkurrenten Nybro IF. Därmed har ”gulingarna” sju poäng tillgodo inför de tre avslutande omgångarna.

Så nu ska det mycket till om inte Kanariefåglarna ska lyfta sina vingar i division 2 när vårsäsongen drar igång 2017.

– Vi slår oss dock inte till ro, vi vill ta så många poäng som möjligt, sade IFK-tränaren Olle Nordin.

Dock märktes det redan från start att drabbningen hade stor betydelse. Det rådde en märkbar passivitet och de första 20 minuterna var minst sagt händelsefattiga.

Sedan öppnade sig matchbilden när gästerna gjorde 1-0 i minut 26. IFK Malmö-målvakten Henrik Bäckström räddade Jonas Sturenssons avslut via ribban. Returen letade sig ut till Emil Johansson som slog in bollen i öppet mål.

Strax därpå fick formstarke Evvel Husic, för dagen mittback, formellt skrivas ut ur hemmaelvan. Han hade lämnat planen fyra minuter tidigare med ett brutet nyckelben och förmodligen en lindrig hjärnskakning som ett bittert minne från den här matchen.

– Tråkigt. Säsongen lär vara över för hans del. Men det är typiskt Evvel. Han är totalt orädd och går ”all in” i varje situation. Och då kan det med lite otur sluta på detta sättet, påpekade Nordin.

Efter de olycksaliga minuterna fick IFK på nytt luft under vingarna. Jamshed Asekzai (på nick) såg till att det stod 1-1 på resultattavlan med en knapp halvtimme spelad.

– Ett synnerligen viktigt mål för matchutgången. Det var av stor vikt att vår replik kom så pass snabbt, fortsatte Olle Nordin.

Andra akten hann pågå i drygt 13 minuter innan sommarförvärvet från IFK Berga, Mathias Ljung, gjorde sitt första mål i ”di gules” tröja. Snacka om att släkten var värst för Nybro, Ljung är som bekant smålänning.

– Bara att applådera. Ett riktigt fint fotbollsmål där vi fick Nybroförsvaret att flytta sig i sidled, kommenterade Nordin fullträffen där Mohammad El-Kayed stod för förarbetet genom att ta sig förbi två man och passa Ljung som avancerade i djupled, slet sig fri och avslutade stenhårt i mitten av målet.

Därefter vaknade Nybro till liv och var bara en ribbträff ifrån kvittering sex minuter senare.

– Då föll vi ner och blev lite sega. Men det var absolut inga direktiv, underströk Olle Nordin.

Som fick se sina adepter hålla undan och totalt sett triumfera rättvist. El-Kayed bedövade sedan Nybros arom på poäng när han i matchepilogen fastställde slutresultatet, 3-1, i 90+1.

– I samband med Mohammads mål vill jag ge domaren (läs Magnus Blennersjö) en eloge för agerandet då en av hans assisterande vinkade för offside. Han gick på sin egen linje och tog ett riktigt beslut. Starkt gjort av honom.

Olle Nordin var förstås nöjd med poängen även om det fanns mer att ta av rent spelmässigt.

– Visst, vi slarvade en del i vår organisation.

Nu återstår det tre omgångar på årets division 2-meny. För IFK:s vidkommande innebär det, i tur och ordning, Torn (hemma), IFK Berga (borta), samt Asarum (hemma). En seger till och kontraktet är definitivt i hamn.

– Men vi slår oss inte till ro. Vi har en fin svit med fyra matcher i rad utan förlust. Så vi siktar givetvis på att ta så många poäng som möjligt, avrundade Nordin utan någon närmare kommentar gällande tabelläget. Även om den gode Olle självklart har full koll på det.

Liksom alla trogna IFK-supportrar som fick en angenäm inledning på sitt lördagsfirande. Denna segern balsamerade många gula själar, den saken är klar.

Matchens lirare: Martin Holm.

Utförligare matchfakta kommer senare.