Formstark Ekblom sänkte Oskarshamn

Viktor Ekblom gjorde båda målen när IFK Malmö besegrade Oskarshamn. Foto: Michael Lindholm

IFK Malmö tog en viktig och välförtjänt seger mot Oskarshamns AIK i Ettan Södra. Två mål av Viktor Ekblom, ett i vardera halvleken, samt ett bra defensivt arbete gav tre gula poäng.

IFK Malmö vann söndagens match med 2-0. Tränaren Per Harrysson var mycket nöjd med spelet.

– Superbra inställning från alla, var hans hälsning till spelarna när de återvände till omklädningsrummet.

Han tycker segern var rättvis och att det gula försvarsarbetet bidrog till att Oskarshamns AIK inte kom till så många vassa avslut.

Offensivt handlade det mycket om Jakob Andersson, Jesper Rindmo och Viktor Ekblom vars fina målform håller i sig.

Per Harrysson lyfter gärna fram kollektivet men säger att Viktor Ekblom är jätteviktig för det offensiva spelet.

– Han springer rätt i lägena.

Själv tycker Viktor Ekblom att han nu kommit in i laget och spelet efter att ha varit skadad under inledningen av serien.

– Det är kul spela och vi är jobbiga att möta.

Han tycker att lagets styrka är kollektivet men att det vilar ett extra ansvar på honom när det kommer till målskyttet.

– Men i dag fick jag fina passningar. Annars är det just när det gäller sistapasset som vi har fallerat tidigare.

Första målet 13 minuter in i matchen föregicks av ett fint förarbete av André Strandberg som vann bollen efter en närkamp, avancerade och lyfte bollen över en Oskarshamnsback.

Där tog Viktor Ekblom ner på bröstet och slog bollen vid sidan av målvakten in i nät.

Annars var det Oskarhamn som inledningsvis hade mest boll och stod för anfallsspelet. Bland annat hade Sadmir Zekovic en nick över.

När IFK Malmö gjorde 1-0 var det på lagets första riktiga målmöjlighet.

Även därefter handlade det mycket om Oskarshamn fram till halvlekens avslutande femton minuter då det blev mer IFK. Jakob Andersson hade två försök där han så när löpte sig fri.

Det andra tillfället slutade med en gul frispark där Jesper Rindmo fick en kanonträff och tvingade Oskarhamns målvakt, Michael Hartmann, till en bra räddning där han tippade bollen i stolpen.

I den andra halvleken inledde Oskarshamn på nytt bäst men i den 64:e minuten kom 2-0. Jesper Rindmo slog en snygg crosspassning från högerkanten och Viktor Ekblom drog till direkt och bollen gick in till vänster om målvakten.

Därefter bytte lagen en del mindre farligheter men Oskarshamn lyckades aldrig få någon press.

Därtill bidrog också de byten iFK Malmö gjorde i andra halvlek. Viktor Sköld, Emil Johansson, Jonathan Ahlbäck Ikonen och Besnik Rustemaj kom in med ny energi.

Merlin Nuhanovic vaktade på nytt målet och gjorde en stabil insats under hela matchen.

Henrik Ahlberg gick förtjänstfullt in och tog avstängde Granit Stagovas plats på mittfältet.

Tyvärr tvingades Gustav Hillstedt utgå med en armskada. Martin Johansson ådrog sig en varning i slutet av matchen och är avstängd mot Linköping kommande helg.

Söndagens publiksiffra uppgick till 184.

Publik: 184.
Domare: Fikret Buqa, Borås, Daniel Gorgievski, Svedala, Fatmir Ademi, Helsingborg.
Mål: 1-0 (13) Viktor Ekblom, 2-0 (64) Viktor Ekblom.
Assist: 1-0 André Strandberg (chipp), 2-0 Jesper Rindmo (långboll).
Varningar, IFK Malmö: Jesper Rindmo (65), Martin Johansson (88).
Varningar, Oskarshamns AIK:
Utvisningar, IFK Malmö:
Utvisningar, Oskarshamns AIK:

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-3-3): 30. Merlin Nuhanovic – 6. André Strandberg, 5. Philip Persson Lundgren, 2. Geronimo Balint, 23. Gustav Hillstedt – 7. Jakob Andersson, 15. Henrik Ahlberg, 21. Martin Johansson (lk) – 17. Jesper Rindmo, 8. Viktor Ekblom, 10. Kofi Yeboah Addae. Ersättare: 13. Victor Sköld (Kofi Yeboah Addae 75), 4. Emil Johansson (Gustav Hillstedt 79), 9. Besnik Rustemaj (Viktor Ekblom 86´1), 20. Jonathan Ahlbäck Ikonen (Jesper Rindmo 86´2), 24. Gani Bunjaku, 1. Victor Ringdahl (målvakt).

Byten
(75) Victor Sköld in, Kofi Yeboah Addae ut
(79) Emil Johansson in, Gustav Hillstedt ut
(86) Besnik Rustemaj in, Viktor Ekblom ut
(86) Jonathan Ahlbäck Ikonen in, Jesper Rindmo ut

Ledare: Jan Strandberg (tränare), Per Harrysson (tränare), Roger Nilsson (tränare), Thomas Klintberg (massör), Leif Nilsson (målvaktstränare).

Matchdräkt: Gula tröjor/vita byxor/vita strumpor.
Målvaktens dräkt: Grön tröja/gröna byxor/gröna strumpor (Merlin Nuhanovic & Victor Ringdahl).

Oskarshamns AIK (4-3-3): 1. Michael Hartmann – 17. Olle Lindqvist, 7. Anton Agebjörn (lk), 2. Pontus Fredriksson, 4. Malte Persson – 8. Oskar Stejdahl, 14. Johan Arvidsson, 12. Anton Ekeroth – 16. Kgotso Masangane, 9. Sadmir Zekovic, 11. Zakaria Sawo. Ersättare: 10. Flamur Dzelili (Malte Persson 67), 18. Samuel Östlund (Anton Ekeroth 74), 3. Viktor Krüger (Oskar Stejdahl 89), 19. Armend Mahmutaj, 21. Albin Olsson, 35. Hugo Lundberg (målvakt).

Byten
(67) Flamur Dzelili in, Malte Persson ut
(74) Samuel Östlund in, Anton Ekeroth ut
(89) Viktor Krüger in, Oskar Stejdahl ut

Ledare: Agim Hasani (tränare), Ardi Ajeti (assisterande tränare), Niclas Vilhelmsson (lagledare), Martin Andersson (målvaktstränare), Manfred Löfström (fysioterapeut), Jan Stahre (teknisk direktör).

Matchdräkt: Svarta tröjor/svarta byxor/svarta strumpor.
Målvaktens dräkt: Orange tröja/orangea byxor/orangea strumpor (Michael Hartmann).

SÄRSKILDA NOTERINGAR

* Matchen sändes på SportExpressen Play och Sydsvenska Dagbladets hemsida med Christoffer Pihl Svensson som kommentator.
* Michael Lindholm och Fredrik Rundgren direktrapporterade genom Svenska Fotbollförbundets livescore.
* Håkan Pålsson var speaker på Malmö Stadion.
* IFK Malmös Martin Johansson drog på sig en varning som innebär avstängning i nästa omgångs bortamatch mot FC Linköping City.

Sammanställt av: Michael Lindholm.