IFK Malmö skrällde mot Utsikten

Jonathan Ahlbäck Ikonen öppnade målskyttet på Ruddalen. Foto: Christoffer Borg Mattisson 2021

Det blev bästa tänkbara start på hösten för IFK Malmö. Seger borta med 2-1 mot seriefavoriten Utsiktens BK. Philip Persson Lundgren fick dock utgå efter en otäck kollision men efter omständigheterna ska det ha gått bra även om han fick åka till Sahlgrenska sjukhuset.

Höstpremiären slutade med tre poäng och därmed har IFK Malmö slagit Utsikten i båda matcherna.

– Det är inte så många lag som kommer att göra det. Vi var lite lack efter avslutningen i våras och förlusten mot Torn. Men nu har vi kompenserat det, sade tränaren Roger Nilsson.

Inledningsvis pressade IFK Malmö ganska högt upp på plan.

– Jag tror vi störde dem ganska mycket. Tycker inte att de hade så många farligheter i första halvlek undantaget nicken i stolpen på hörna.

Efter dryga 28 minuter nickade Philip Persson Lundgren ihop med Utsiktens Lucas Hedlund. Båda spelarna fick lämna planen men i motsats till hemmaspelaren kom Philip Persson Lundgren inte tillbaka.

– Han spräckte ögonbrynet och fick åka till Sahlgrenska för att bli sydd där. Men som vi uppfattat det fick han ingen hjärnskakning så efter omständigheterna gick det förhållandevis bra, sade Roger Nilsson i bussen på vägen hem till Malmö.

In i stället kom Emil Johansson och därmed var ingen av de ordinarie mittbackarna på plan. Geronimo Balint är skadad och var inte med i truppen.

Roger Nilsson tycker att Utsikten var som farligast när man hade hörna och påpekade att det kanske också var då som avsaknaden av Balint och Persson Lundgren var som störst.

Efter första halvlek var ställningen 0-0. Men bara tio minuter in i andra halvlek hade IFK Malmö gått ifrån till ledning med 2-0 genom mål av Jonathan Ahlbäck Ikonen och Jakob Andersson. För båda var det första seriemålet för året.

Roger Nilsson påpekar att det behövs att andra stiger fram nu när vårens bäste målskytt Viktor Ekblom finns i Landskrona BoIS.

– Jag tycker Jonte gjorde det jättebra i dag. Likaså Emil Jönsson som spelade fram till bägge målen. Det är kul att vi har den bredden och det är helt avgörande i en sådan här match.

Första målet tillkom efter ett snyggt anfall som startade utanför egna straffområdet och där Monday Samuel stod för passningen till Emil Jönsson.

Det andra målet föregick av en snygg klack från Jesper Rindmo.

– Det var skönt att Jakob fick sätta dit den, han har varit nära ett par gånger under våren.

Jakob Andersson fick till ett snyggt skott utifrån som målvakten var chanslös på.

Det tog dock bara sex minuter efter IFK:s andra mål innan Utsikten reducerade.

– Det blev lite oroligt där och det skedde under en period när Utsikten var farligt spelmässigt.

Mot slutet av matchen hade hemmalaget mest boll men IFK Malmö kunde hålla undan.

Roger Nilsson tycker Monday Samuel gjorde en godkänd debut.

– Han visade att han är en duktig fotbollsspelare. Sen hade vi inte bollen så mycket i dag och jag tror att han blir än mer till sin fördel när vi är mer bollförande.

Segern innebär att IFK Malmö nu har fem poäng ner till närmaste lag neråt i tabellen.

– Det är jätteskönt att vi fått det lilla försprånget neråt. Segern ger andrum.

Men det återstår 14 matcher. Närmast väntar ett annat topplag, Ljungskile, på hemmaplan.

Matchfakta kommer senare