Viktig IFK-poäng efter drömmål

Emil Jönssons volleyskott betydde 1-1 för IFK Malmö. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Ett drömmål av Emil Jönsson gav en viktig IFK Malmö-poäng borta mot Lunds BK i Ettan Södras kontraktsstrid på fredagskvällen, 1-1 (1-1).

Det var några matcher sedan man såg det gula laget skapa så mycket målchanser inledningsvis, även efter baklängesmålet?

– Vi hade pratat före matchen om att försöka köra på även om vi skulle få ett mål i nacken varför vi var mentalt förberedda på detta. Vi kände att vår vilja skulle vara större än LBK:s. Något som ju skulle visa sig ge utdelning kommenterade Roger Nilsson i den gula tränartrion efter matchen.

Det verkar som att det blivit lite mer kontinuitet i truppen och laget de senaste matcherna?

– Så är det ju och vi bytte målvakt på grund av att Merlin Nuhanovic har ett par gula kort. Spelare börjar komma tillbaka och inga avstängningar till denna och nästa match.

”Di gule” – för dagen i helvitt matchställ – kom till spel med samma försvarslinje som tidigare på säsongen förutom att Victor Ringdahl ersatte Merlin Nuhanovic i målet. Jonathan Ahlbäck Ikonen var tillbaka i anfallet efter en del matcher i försvaret.

På mittfältet var Granit Stagova tillbaka efter avstängning. Kofi Yeboah Addae var sjuk liksom Ludvig Carlius och Monday Samuel började på bänken. Emil Johansson fick förtroendet från start efter sitt lyckade inhopp på Limhamns IP.

IFK började bäst och skapade ett flertal målchanser där Jakob Andersson var nära två gånger att göra mål.

Först blev han fint framspelad av Emil Jönsson i den femte minuten där Lundamålvakten Emir Plakalo räddade med en svettig fotparad.

Därefter i den tionde minuten med ett bra avslut från sämre vinkel än vid föregående tillfälle. Återigen räddade Plakalo, denna gång vid första stolpen och på returen var Emil Jönsson nära att slå in bollen.

Å ömse sidor om dessa chanser tog dock hemmalaget ledningen i den sjunde minuten på en snabb omställning där ett uppspel längs högerkanten såg Rebin Asaad slå en perfekt crossboll till Filip Bohman i vänsterinnerposition inne i IFK:s straffområde.

Victor Ringdahl hade inte mycket att göra på ett kliniskt avslut från Bohman uppe i högra krysset.

Bara fyra minuter efter Jakobs andra avslut rann Jonathan Ahlbäck Ikonen igenom på en fin framspelning igen – denna gång från Martin Johansson. Plakalo visade åter prov på fint målvaktsspel då han reflexräddade genom att få upp vänster hand på Ikonens chipp.

Tre minuter senare, i den 17:e minuten, hade Emil Johansson ett skott just utanför.

Bara en dryg kvart spelad och trots underläge med ett mål hade IFK skapat fyra vassa målchanser. Man kunde inte låta bli att undra en smula om det på nytt skulle bli som förgjort att sätta målchanserna.

IFK Malmö fortsatte envetet att skapa chanser framåt där Elliot Lindquist Nilsson hade ett bra skott som gick förbi Plakalo men räddades av en försvarare vid första stolpen i den 32:a minuten. Den efterföljande hörnan skulle dock ge resultat i minut 34.

På denna kom så kvitteringen, högst välförtjänt och på ett fantastiskt vackert sätt dessutom. Hörnan från höger nickades först bort av Lundaförsvaret vid första stolpen.

Bollen passerade målet och Granit Stagova kunde vinna en nickduell vid den bortre stolpen som på nytt nickades bort av försvaret i LBK. Dock inte bättre än att Emil Jönsson kunde dra till på volley och hitta en lucka mellan målvakten och stolpen.

Ett tekniskt fulländat nummer av Landskrona BoIS-lånet och kanske årets vackraste IFK-mål.

I den andra halvleken började hemmalaget bäst och hade ett par riktigt bra målchanser kring den 60:e minuten, bland annat en där Malmöförsvaret gick bort sig men Måns Hofvander missade från öppet läge. Därefter hade Linné Björk ett bra läge men Ringdahl kom ut bra och skar av skottvinkeln och räddade till hörna.

IFK Malmö skapade inte lika mycket i den andra akten men i den 78:e minuten kunde man mycket väl ha lämnat Klostergården med samtliga tre poäng.

Och det var Emil Johansson – poängräddare senast – som sprang sig till ett läge fri med målvakten men med LBK-försvarare i hasorna. Målvakten täckte ut Emil och blev själv påsprungen av sin egen försvarskollega Carl Thulin med skada som följd. Han blev senare utbytt till förmån för Isak Skarlund.

I den fjärde stopptidsminuten höll fredagskvällen på att gå i kras för gula supportrar sedan LBK:s målskytt Filip Bohman stött in bollen i tomt Malmömål. Men lyckligtvis dömdes målet bort för offside och IFK Malmö kunde åka hem med en högst välförtjänt poäng.

Där tappade man andan för ett ögonblick Roger Nilsson?

– Ja, fy för – då kändes det som om den här kvällen inte var vår men som tur var ordnade det sig.

Nu kan det kanske räcka med en seger i sista hemmamatchen mot redan avhängda FC Linköping nästa söndag?

– Det är vår absoluta förhoppning att kunna fixa kontraktet på egen hand. Man vet inte i den här serien vilka lag man kan lita på så det är viktigt att även vissa topplag vinner sina matcher för att ha något att spela för när det drar ihop sig.

Någon risk för underskattning ska det väl inte vara med tanke på den matchens betydelse?

– Absolut inte. Visserligen förlorade Linköping mot Ljungskile borta förra helgen med 0-8 men det är bara tre veckor sedan man slog Åtvidaberg borta i Östgötaderbyt.

MATCHFAKTA

2021-11-05 19.00
Ettan Södra
Omgång 28
Matchnummer: 000012222.

Lunds BK – IFK Malmö 1-1 (1-1)
Arena: Klostergårdens IP, konstgräs.
Publik: 200.
Domare: Fredrik Alknäs, Hjo, Simon Anderjon, Malmö, Per Uppsäll, Halmstad.
Mål: 1-0 (7) Filip Bohman (friläge), 1-1 (34) Emil Jönsson (volley).
Assist: 1-0 Rebin Asaad (långboll).
Varningar, Lunds BK: Bozidar Velickovic (68).
Varningar, IFK Malmö:
Utvisningar, Lunds BK:
Utvisningar, IFK Malmö:

STARTELVORNA

Lunds BK: Emir Plakalo (lk, 0-82) – 2. Bozidar Velickovic, 3. Carl Thulin, 4. Noel Hansson, 7. Måns Hofvander, 8. Edwin Condrup, 9. Filip Bohman, 13. Rebin Asaad, 17. Casper Burehed, 23. Noah Christoffersson, 29. Jesper Strid. Ersättare: 19. Dion Krasniqi (Måns Hofvander 69´1), 5. Ahmed Ismail Abdi (Casper Burehed 69´2), 28. Jakob Ottosson (Noah Christoffersson 69´3), 10. Linné Björk (Bozidar Velickovic 69´4), 31. Isak Skarlund (målvakt, Emir Plakalo 83), 16. Noel Jeppsson Jönér.

Byten
(69) Dion Krasniqi in, Måns Hofvander ut
(69) Ahmed Ismail Abdi in, Casper Burehed ut
(69) Jakob Ottosson in, Noah Christoffersson ut
(69) Linné Björk in, Bozidar Velickovic ut
(83) Isak Skarlund in, Emir Plakalo ut

Ledare: Igor Arsenijevic (tränare), Thierry Zahui (assisterande tränare), Fredrik Kroon (lagledare), Jan Ingvar Rasmusson (massör), Milos Sokolovic (målvaktstränare), Axel Granbom (fysioterapeut), Stefan Jansson (klubbchef).

Matchdräkt: Gula tröjor/svarta byxor/gula strumpor.
Målvaktens dräkt: Rosa tröja/rosa byxor/rosa strumpor (Emir Plakalo & Isak Skarlund).

IFK Malmö (4-3-3): 1. Victor Ringdahl – 6. André Strandberg, 5. Philip Persson Lundgren, 2. Geronimo Balint, 3. Elliot Lindquist Nilsson – 21. Martin Johansson (lk), 14. Granit Stagova, 11. Emil Jönsson – 7. Jakob Andersson, 4. Emil Johansson, 20. Jonathan Ahlbäck Ikonen. Ersättare: 12. Monday Samuel (Jonathan Ahlbäck Ikonen 75´1), 23. Gustav Hillstedt (Elliot Lindquist Nilsson 75´2), 9. Besnik Rustemaj, 19. Héctor Valeria Berntsson, 30. Merlin Nuhanovic (målvakt).

Byten
(75) Monday Samuel in, Jonathan Ahlbäck Ikonen ut
(75) Gustav Hillstedt in, Elliot Lindquist Nilsson ut

Ledare: Jan Strandberg (tränare), Per Harrysson (tränare), Roger Nilsson (tränare), Ingemar Janmarker (materialförvaltare), Thomas Klintberg (massör), Leif Nilsson (målvaktstränare), Jesper Andersson (sportchef).

Matchdräkt: Vita tröjor/vita byxor/vita strumpor.
Målvaktens dräkt: Svart tröja/svarta byxor/svarta strumpor (Victor Ringdahl) & svart tröja/svarta långbyxor/svarta strumpor (Merlin Nuhanovic).

MATCHENS LIRARE

Lunds BK: Emir Plakalo.

IFK Malmö: Emil Jönsson.

IFK Malmö började med boll: Ja.

Speltid, första halvlek: 45.04.
Speltid, andra halvlek: 50.05.

SÄRSKILDA NOTERINGAR

* Lunds BK – IFK Makmö var “omgångens match” i Ettan. Matchen, som sändes på SportExpressen Play och Sydsvenska Dagbladets hemsida, hade utökad tv-produktion med två kameror. Bo Johander var kommentator.
* Lunds BK direktrapporterade genom Svenska Fotbollförbundets livescore.
* Lunds BK:s målvakt Emir Plakalo byttes ut på grund av skada i minut 82, men det var först i minut 83 som Isak Skarlund kom in på planen.

Sammanställt av: Michael Lindholm.