,

IFK närmast segern i säsongsavslutningen

Tvåmålsskytten Emil Johansson. Foto: Lola Nilsson 2021

IFK Malmö fick nöja sig med oavgjort, 3-3, i säsongsepilogen på Skillinge IP mot ett redan avsågat Österlen FF. Målet på förhand – att bli bästa nykomling – gick därmed om intet och man fick nöja sig med en elfteplats.

Trots allt har laget gjort det mycket bra den gångna säsongen där särskilt hösten varit skadefylld och där även en del avstängningar och sjukdomar har påverkat kontinuiteten negativt med måltorka framåt inte minst.

IFK tog ledningen i den nionde minuten på ett högst njutbart sätt då Emil Johansson tog ned en djupledspassning från André Strandberg på bröstet samtidigt som han rundade målvakten och förpassade bollen i mål från snäv vinkel. Ett mål som är med och konkurrerar om årets IFK-mål.

Emil blev sedan också poängräddare för andra gången denna höst sedan han kvitterat till 3-3 på en fin framspelning från Kofi Yeboah Addae i den 83:e minuten. Däremellan gjordes IFK:s andra mål till 2-1 av Granit Stagova på straff i den 62:a minuten.

Det var en händelserik tillställning Roger Nilsson, tränare?

– Det kan man onekligen tillstå. Lite olyckligt var det i slutet av första halvlek när Elliot Lindquist Nilsson blev skadad och vi inte visste om han kunde fortsätta. Innan vi tog in Kofi Yeboah Addae spelade vi med tio man ett tag och fick sedan hörnan emot oss som gav deras 1-1-kvittering.

Och den kvitteringen gav hemmalaget lite energi in i omklädningsrummet då den kom precis före pausvilan?

– Jag tycker ändå vi började den andra halvleken bra och skapade mycket framåt. Bland annat så hade Emil Johansson ett bra volleyläge (54:e minuten) och även precis efter straffen då Emil blev frispelad av Ludvig Carlius (63:e minuten) där målvakten gjorde en bra räddning. Mål där och det hade varit game over.

– Tyvärr blev det lite okoncentrerat och lojt i en period därefter då Österlen fick göra två mål (2-2 i 66:e minuten och 3-2 i 71:a minuten). Som tur är så reste vi oss sista tio med målet och två bra chanser efter kvitteringen. Först hade Ludvig ett kanonläge framför mål med fint förarbete av Jakob Andersson (88:e minuten) och sedan blev Granit Stagova så när matchvinnare på ett distansskott som målvakten tippade i ribban och över (90:e minuten).

Jorginho hade blivit avundsjuk på Granit Stagova på straffexekverandet?

– Ja, han lurade målvakten ordentligt där, skrattade Roger.

Ett tag under hösten såg det lite krampaktigt ut framåt men på sistone har laget skapat desto mer vilket också målfabrikationen vittnar om med sju mål i de två sista matcherna, låt vara mot redan degraderade motståndare. Ändå bra då man ett tag låg jämsides med FC Linköping City i antal gjorda mål.

Emil Johanssons nya roll som central anfallare visade sig vara ett lyckodrag?

– Emil vann vårt pris om flest träningar med 130 stycken av 134 möjliga under säsongen och han har verkligen varit värd sina mål där han har varit ett ständigt orosmoment för motståndarförsvaren sedan han tog sig an sin nya roll med härlig energi och kampvilja. Han blev nu dessutom tvåa i den interna skytteligan på fyra mål. Med lite flyt hade det kunnat bli fler mål, dels mot Österlen och dels mot både Vänersborg och Lunds BK.

Per Harrysson menade i förhandssnacket att det känns som om laget tagit sig upp på en ny nivå och etablerat sig där vilket bådar gott inför nästa säsong?

– Vi har slagit seriesegrande Utsikten både hemma och borta även om vi också förlorat mot de så kallade T-lagen (Trollhättan, Tvååker och Torn) både borta och hemma. I våra bästa stunder kan vi hota alla lag och jag tycker också vi har haft en hög lägstanivå. Och visst måste man vara nöjd med tanke på vår lite tunna trupp och begränsade budget. Vår centrallinje med samma mittbackspar, innermittfält och central forward, försvann lite i somras på grund av skador. Det har varit vårt dilemma under hösten att hela tiden försöka komma fram till nya lösningar där spelare fått vänja sig vid nya roller och så vidare. Men det fick ju ett lyckat slutresultat.

I nuläget är det lite oklart när vinterträningen börjar.

– Vi började en vecka in i januari i år så vi får väl se hur det blir.

Varför inte en träningsmatch på julafton mot MFF som startskott på denna?

– Ja, varför inte, svarade en skrattande Roger.

– MFF är nog måttligt suget på det.

Matchfakta kommer senare

Matchens lirare: Emil Johansson.